Gogosi

 Gogosi inelus glazurate

Gogoşile – un „snack” cunoscut şi apreciat în toată lumea, relativ simplu de făcut şi din ingrediente care în general sunt prezente în orice bucătărie şi în orice caz sunt la îndemâna oricui. În America, gogoşile se pare că au fost popularizate de coloniştii olandezi, şi se spune că tot ei au popularizat fursecurile, plăcinta cu mere şi cobbler (o prăjitură cu fructe şi cu crustă deasupra). În secolul al XIX-lea, gogoşile erau cunoscute sub denumirea „olykoek” – „oil cakes”, care în olandeză înseamnă „prăjitură cu ulei” – un dulce prăjit în grăsime.
 
Americanul Hanson Gregory a pretins că el a inventat gogoaşa sub formă de inel, în 1847, pe când avea 16 ani. Ideea i-ar fi venit din faptul că gogoşile erau prea îmbibate cu ulei şi a căutat o variantă ceva mai „dietetică”. În orice caz, indiferent cine inventat gaura din gogoaşă, se pare că acest lucru s-a intâmplat, într-adevăr, pe pământ american. Aşadar, lor le datorăm drăgălaşele şi apetisantele gogoşi-ineluş. Ca şi ideea de a le glazura cu ciocolată, fondant, royal icing sau „whatever” 🙂
 

Ingrediente Gogosi inelus glazurate

1 cub drojdie proaspătă (25 g)
500g făină
50g zahăr
un praf de sare
125g unt sau margarină
3 gălbenuşuri de ou
200 ml lapte
coajă de lămâie
● 3 linguri suc de lămâie
● ulei pentru prajit
● glazură Dr. Oetker


Mod de preparare Gogosi inelus glazurate

 
Drojdia amestecată cu 1 lingură de zahăr, o ceşcuţă de apă caldă şi un praf de făină, se lasă la dospit 10 minute. Într-un castron încăpător amestecăm bine gălbenuşurile cu un praf de sare, zahărul, laptele, coaja şi sucul de lămâie. Se adaugă maiaua dospită. Apoi se adaugă făina în ploaie, alternând cu untul topit (care trebuie să fie lichid dar nu fierbinte).  Se frământă un aluat uşor şi elastic, care se lasă la crescut într-un loc călduţ 45 minute. După ce a crescut aluatul, se întinde (pe masa pudrată bine cu făină) într-un strat mai gros (aproximativ 1 cm), se decupează gogoşile în formele dorite, se mai lasă la dospit circa 20 minute, apoi se prăjesc în ulei încins, la foc moderat, pe ambele părţi.
 
Când sunt călduţe se scufundă pe jumătate în glazură la alegere – eu am avut glazură duo cu iaurt şi căpşuni de la Dr. Oetker. Iar pe deasupra se presară sprinkles multicolore sau fulgi de ciocolată.
 

GogosiPrint Friendly, PDF & Email
Rating: 0