;Minitarte cu fructe si crema de vanilie Tarte cu fructe desert de vara desert racoros fructe de padure fructe exotice 

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Minitarte cu fructe si crema de vanilie by Simona Callas

Un desert fin şi răcoros, înnobilat cu apă de flori de portocal – un ingredient pe care l-am descoperit în bucătăria orientală; şi m-am îndrăgostit de el iremediabil. Apa de flori de portocal se combină minunat cu migdalele, vanilia şi citricele. 
***
Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas; unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial; unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante.
***
Minitarte cu fructe si crema de vanilie
 

Ingrediente Minitarte cu fructe si crema de vanilie by Simona Callas

 
Pentru crustă (Pâte sucrée)
• 200 g făină albă de grâu, cernută
• 125 g unt (sau margarină) rece, tăiat în cuburi
• 1 praf sare www.simonacallas.com
• 1 ou de găină
• 80 g zahăr tos alb
• 40 g făină de migdale (dacă se renunţă la făina de migdale, se pun în plus 40 g făină)
• 2 linguri apă de flori de portocal (sau apa rece)
 
Pentru crema de vanilie:
• 250 ml lapte
• 2 gălbenuşuri de ou
• 3 linguri zahăr www.simonacallas.com
• 1 lingură amidon (20 g)
• 1 linguriţă coajă de lămâie
• 1 lingurita extract de vanilie/esenţă
 
Pentru decor:
• boabe de struguri
• felii de căpşuni
• felii de kiwi www.simonacallas.com
• piersici din compot
• fructe de padure etc
Tarte cu fructe simonacallas
***
Minitarte cu fructe si crema de vanilie

Preparare Minitarte cu fructe si crema de vanilie by Simona Callas

Eu am făcut exact aşa cum am văzut pe „iutiub” la un cofetar francez: am trântit toate ingredientele în cuva lui Super-Titi (roboţelul meu minunat); şi cu spirala pentru aluat, l-am pus să frământe până i-au ieşit ochii din cap. În 2 minute a fost gata. Pentru varianta fără mixer, se frământă făina cu untul (cu mâna, că e sfântă); până când se obţine un aluat sfărâmicios, apoi se adaugă restul ingredientelor; şi se continuă cu frământatul, până când se omogenizează.

Aluatul rezultat se înfăşoară în folie alimentară şi se lasă să se odihnească la frigider minim 30 minute (francezul meu l-a acoperit într-un „relâchement imperial” cu ambalajul de la pachetul de unt, fără să etanşeizeze; şi l-a lăsat pe masă până când şi-a rezolvat alte treburi – deci, e bine şi asa 🙂 ).

Minitarte cu fructe si crema de vanilie

***

După ce s-a odihnit aluatul, se întinde cu sucitorul pe masa presărată cu făină şi se decupează cercuri având diametrul ceva mai mare decât formele noastre de tarte; suficient ca să îmbrace tot interiorul. Se aşează cercul de aluat în formă, presându-se uşor cât să se muleze pe pereţii formei. www.simonacallas.com Excesul de aluat se îndepărtează, se mai frământă puţin şi se întinde din nou. Nu este nevoie să ungem formele; nici să mai presărăm făină pe pereţii lor. Untul din compoziţie este suficient ca ele să nu se lipească. Se înţeapă partea de jos a tartei cu o furculiţă şi se pun pietricele/boabe fasole/diverse alte chestii ca nu cumva să-i vină aluatului ideea să concureze cu Domul din Florenţa.

***

Se lasă la cuptor până când marginile tartelor noastre devin aurii şi casa se umple de aroma inconfundabilă a florilor de portocal :). Timpul variază în funcţie de dimensiunea formelor; eu am avut forme cu diametrul de 10 cm şi s-au copt în 30 minute la foc moderat. Tartele mai mici se coc mai repede.
Detalii despre prepararea aluatului de tarte gasiti aici: Aluat pentru tarta reteta de baza.
Aluat pentru tarta reteta de baza
 

Minitarte 

După ce s-au copt, se scot din forme şi se lasă să se răcească, timp în care ne ocupăm de cremă: Gălbenuşurile se mixează bine cu zahărul şi amidonul. Laptele (cu tot cu vanilia) se încălzeşte şi se toarnă câte puţin,  peste crema de gălbenuşuri, amestecând bine să nu rămână cocoloaşe. www.simonacallas.com Apoi se pune la bain-marie şi se amestecă fără întrerupere, până când se îngoaşă. Se acoperă crema cu folie alimentară (pentru a nu forma crustă) şi se lasă să se răcească, apoi se pune în tarte. Se decorează cu fructele pe care le-am menţionat mai la deal, sau cu orice alte fructe, după gust şi potriveală. Detalii si poze legate de prepararea cremei de vanilie le gasiti aici: Crema de vanilie (crema de patiserie).
Crema-vanilie-crema-ou-crema-patiserie-4

***

Din compoziţie mi-au ieşit 8 tarte cu diametrul de 10 cm. Pentru a se păstra aspectul proaspăt, se poate turna deasupra glazură lucitoare preparată dintr-un plic de tort-gelée şi siropul din compotul de piersici, dar noi le-am consumat imediat aşa că n-a fost cazul.
Minitarte cu fructe si crema de vanilie
 
 

Note 

 Dacă făina este mai uscată, aluatul va mai cere lichid. Se poate adăuga apă de flori sau apă plată sau chiar lapte – o lingură sau două, cât este nevoie, ca să se încorporeze bine toată făina.
  După ce am pus aluatul în formele de tarte, le-am mai lăsat 10 minute în frigider, înainte de a le introduce în cuptor. Astfel, pereţii tartelor îşi păstrează forma.
 Minitarte cu fructe si crema de vanilie

Minitarte 

Minitarte cu fructe si crema de vanilie Tarte cu fructe desert de vara; desert racoros fructe de padure fructe exotice  mini tarte rapide; tarte cu fructe delicioase cele mai bune tarte cu fructe;  Minitarte cu fructe si crema de vanilie Tarte cu fructe desert de vara; desert racoros fructe de padure fructe exotice  mini tarte rapide; tarte cu fructe delicioase cele mai bune tarte cu fructe; Minitarte cu fructe si crema de vanilie Tarte cu fructe desert de vara; desert racoros fructe de padure fructe exotice  mini tarte rapide; tarte cu fructe delicioase cele mai bune tarte cu fructe; Minitarte cu fructe si crema de vanilie Tarte cu fructe desert de vara; desert racoros fructe de padure fructe exotice  mini tarte rapide; tarte cu fructe delicioase cele mai bune tarte cu fructe