5
(14)
Biscuiti nasturi reteta de post fursecuri fragede reteta nasturei nasturasi colorati cum se fac biscuiti simpli usori vegani fursecuri rapide vegane

Biscuiti nasturi reteta de post

fursecuri de post biscuiti nasturi nasturasi dulci fragezi 

Fursecurile (sau biscuiţii) sunt cunoscute în toată lumea, de când omenirea a descoperit focul şi a învăţat să coacă. Sigur, până prin secolul al VII-lea (când încă nu se descoperise utilizarea zahărului), nu prea erau dulci. Se pare că persanii au fost cei cu ideea creatoare; iar în timpul cuceririi Spaniei de către musulmani, ele au ajuns în Europa. S-au răspândit cu uşurinţă, apoi, de-a lungul şi de-a latul globului, pentru că sunt mici, delicioase, consistente şi pot fi transportate fără probleme.  În secolul al XIV-lea, erau deja vedete la toate nivelurile societăţii, de la bucătăriile regale şi până la vânzătorii de stradă.

 fursecuri vegane

Americanii le spun „cookies”. Britanicii îi denumesc „biscuits”. Noi îi numim uneori „fursecuri”, alteori „biscuiţi”. Nu am găsit încă o delimitare clară între fursec şi biscuit. După DEX, biscuitul este un „produs alimentar bine deshidratat prin coacerea unui aluat de prăjitură, tăiat în diferite forme”; iar fursecul este o „prăjitură mică și uscată, făcută din diferite aluaturi fragede, având forme variate”. Adică, uscate sunt amândouă. Mici şi crocante de asemenea. Ambele pot fi glazurate. Conţinutul este acelaşi: zahăr, ouă, unt, făină plus arome. Sigur, dacă bucăţica aia mică, dulce şi crocantă conţine fructe sau chipsuri de ciocolată, e clar fursec. Dar există şi fursecuri simple. Ba, mai mult, există şi fursecuri de post. Sau biscuiţi  🙂 
 A L B
Biscuiti nasturi reteta de post

Ingrediente Biscuiti nasturi reteta de post

 fursecuri vegane fursecuri de post biscuiti nasturi nasturasi dulci fragezi  

• 125 g unt vegetal (margarină de post)
• 150 g zahăr
• 3 linguri suc de lămâie
• 1 linguriţă extract de vanilie
• 300 g făină
• 1/2 linguriţă bicarbonat de sodiu
• colorant alimentar (opţional)

Ustensile Biscuiti nasturi reteta de post

 fursecuri vegane fursecuri de post biscuiti nasturi nasturasi dulci fragezi  

• Sucitor pentru întins aluatul
• 2 decupătoare rotunde, fie ele şi improvizate cum am avut eu, de dimensiuni diferite
• 1 decupător rotund foarte mic (eu am folosit cel mai mic vârf rotund pentru decorat)

A L B

Biscuiti nasturi reteta de post
A L B
Preparare Biscuiti nasturi reteta de post

 fursecuri vegane fursecuri de post biscuiti nasturi nasturasi dulci fragezi  

Untul se mixează cu zahărul tos până când se obţine o cremă. Se adaugă vanilia, sucul de lămâie, apoi făina în ploaie cernută cu bicarbonatul. La sfârşit se frământă cu mâna (eventual se mai adaugă puţină făină). Aluatul final trebuie să fie legat şi nelipicios. Eu l-am împărţit în două şi am colorat (la alegerea copiilor) cu un strop de verde şi respectiv unul de roz şi am mai frământat să omogenizez. Se înfăşoară în folie alimentară şi se pune în frigider pentru minim 30 minute.

fursecuri vegane 

După 30 minute se porneşte cuptorul şi, până când se încinge, ne apucăm să facem fursecurile. Aluatul nu se mai frământă si nici nu i se mai adaugă făină. Se întinde pe masa de lucru pudrată cu foarte puţină făină, într-o foaie de 3-4 mm grosime. Se decupează nasturii cu cercul mai mare, apoi se trasează marginea nasturilor, apăsând uşor cu cercul mai mic, numai până la jumătatea grosimii aluatului. Găurile nasturilor le-am făcut cu un vârf pentru decorat, dar se pot folosi şi alte ustensile (paie pentru suc, scobitori).

Năstureii se aşază într-o tavă, pe hârtie de copt, şi se introduc în cuptor, la foc mediu (175 grade Celsius), 10-15 minute (dacă sunt mai subţiri se coc mai repede).  Din compoziţie mi-au ieşit 3 tăvi cu fursecuri  (circa 80 bucăţi).
A L B
Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

A L B

Biscuiti nasturi reteta de post
A L B

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?