Blat de tort pandispan cu cacao

Este un blat de tort care se pretează la însiropare, e destul de uscat pentru că nu conţine unt, ca atare se poate tăia în felii mai subţiri. El se coace perfect şi creşte foarte frumos şi fără afânători (praf de copt sau bicarbonat); dar cine are nevoie de un blat mai înalt poate folosi, la această reţetă, 10 g praf de copt (un plic mic).
 

Ingrediente Blat de tort pandispan cu cacao

• 5 ouă
• 12 linguri zahăr tos
• 7 linguri făină
• 3 linguri cu vârf cacao neagră
• 1 lămâie potrivită
• esenţă/extract de portocale (opţional) – sau rom
 
 

Preparare Blat de tort pandispan cu cacao

Etapa 1

 

Făina o cernem împreună cu cacao (şi praful de copt, daca e cazul). La ouă, separăm albuşurile de gălbenuşuri. Lămâia o dăm pe răzătoare şi stoarcem sucul. Pornim cuptorul la 180 de grade.
 
Gălbenuşurile, cu 4 linguri din zahăr, coaja de lămâie şi esenţa le punem într-un bol, şi le mixăm până obţinem o cremă.
 
Albuşurile le mixăm cu un praf de sare până când fac spumă, după care adăugăm, pe rând, câte o lingură din restul de zahăr şi o lingură de suc de lămâie, până când se formează o bezea care stă băţ. În această bezea încorporăm alternativ câte puţin din crema de gălbenuşuri şi din amestecul uscat (făina, praful de copt şi cacao), amestecând cu spatula de silicon, uşor, prin răsturnare, pentru a nu ieşi aerul din bezea. Continuăm astfel până când încorporăm toată crema de gălbenuşuri şi  tot amestecul uscat. Compoziţia noastră trebuie să fie aerată, spumoasă şi să curgă lent, ca o lavă.
 

Etapa 2

Punem compoziţia în tava de copt unsă în prealabil cu unt şi tapetată la bază cu hârtie de copt (nu e nevoie să punem şi pe margini hârtie de copt, e suficient dacă le ungem cu unt). Eu am ales un vas rotund cu diametrul de 20 cm. Introducem la cuptorul încins în prealabil, cu focul moderat, timp de circa 40 minute. Este indicat să nu deschidem uşa cuptorului cât timp mijlocul aluatului e moale şi prezintă o adâncitură.
 
Verificăm cu scobitoarea dacă e copt. Închidem flacăra cuptorului şi lăsăm blatul să se răcească în tavă, în cuptor, cu uşa întredeschisă. Apoi îl scoatem din tavă şi îl punem pe un grătar. După ce s-a răcorit bine, îl putem tăia în felii orizontale.