5
(14)

Blat de tort roz fara colorant pandispan roz pandispan colorat natural blat de tort colorat natural pandispan fara colorant pandispan cu fructe

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Blat de tort roz fara colorant

Blat de tort roz fara colorant (pandispan roz) – reteta originală by Simona Callas

Spun că este reţetă originală, pentru că această culoare de roz pentru blatul de tort e obţinută  de mine după o idee proprie. Încerc să mă delimitez astfel de un anume site cu reţete care se foloseşte fără acordul meu de reţeta mea, pentru că, nu-i aşa?, trăim în România şi asta ne sare în ochi de fiecare dată când îi deschidem. Aşadar…
Am avut nevoie de un blat de tort colorat în roz puternic. Nu am nicio problemă să folosesc coloranţi, pentru că îi folosesc rar şi în cantităţi mici, am coloranţi alimentari de calitate, concentraţi, sub formă de pudră şi de gel, cumpăraţi de la magazine specializate pentru produse de cofetărie; şi care nu modifică absolut deloc nici gustul nici textura compoziţiilor mele. De E-uri nici atâta nu-mi fac griji, având în vedere că nu locuiesc la ţară, nu am fermă şi nici plantaţie, tot ce consum sunt nevoită să cumpăr şi ştiu că nimic nu e perfect natural, toate (inclusiv ouăle şi pâinea) conţin E-uri. Dar de data aceasta m-am simţit bântuită de spirite savante şi am vrut să experimentez un blat de tort colorat natural. Şi, spre marea mea bucurie, a ieşit fantastic. Ceea ce am folosit este reţeta de pandişpan clasic, doar că l-am colorat în roz.
A L B

Ingrediente Blat de tort roz:

• 5 ouă
• 12 linguri zahăr tos
• 12 linguri făină www.simonacallas.com
• ½ lămâie potrivită
• ½ ceaşcă mure (proaspete sau congelate)
• 1 ceaşcă vişine fără sâmburi (proaspete sau congelate)
• 1 plic praf de copt
A L B

Preparare Blat de tort roz:

1. Pornim cuptorul, ca să se încingă. 
2. Pregătim o tavă rotundă pe care o ungem cu unt/margarină şi o tapetăm cu hârtie de copt.
3. Făina o cernem cu praful de copt. www.simonacallas.com
4. Separăm albuşurile de gălbenuşuri.
5. Dăm lămâia pe răzătoare şi stoarcem sucul, pe care îl strecurăm de sâmburi.
6. Murele le punem în blender şi le facem piure, apoi le răsturnăm într-o cană. 
7. Vişinele, la fel, le pasăm în blender şi le punem într-o cană. 

Chec pandispan pufos colorat natural

Nu amestecăm murele cu vişinele!
8. Gălbenuşurile le mixăm spumă cu 4 linguri din zahăr şi coaja de lămâie.  www.simonacallas.com
9. Adăugăm din piureul de mure în gălbenuşuri, suficient cât să închidă compoziţia la culoare (cam 2 linguri). www.simonacallas.com Eu am crezut că murele mi-o vor colora în roz, dar nu a fost aşa; a trebuit să adaug vişine. 

 

Dacă punem mai multe mure decât trebuie, blatul va ieşi gri, în cel mai bun caz indigo; dar nu roz. 

Aşadar, punem piure de mure, o lingură sau două, până când compoziţia se va închide puţin la culoare.  www.simonacallas.com

10. Acum este momentul să încorporăm din piureul de vişine, tot câte puţin, până când vom obţine o nuanţă frumoasă de roz mai intens.
11. Albuşurile le batem cu un praf de sare până când se fac spumă, apoi încorporăm restul de zahăr (cele 8 linguri ramase) şi sucul de lămâie, treptat şi alternativ, câte o lingură din fiecare, până când se formează o bezea tare (dacă nu e tare băţ, mai adăugăm o lingură sau două de zahăr).  www.simonacallas.com

12. În această bezea adăugăm câte puţin din compoziţia cu gălbenuşuri şi fructe, amestecând uşor, cu o spatulă, de jos în sus; alternând cu o lingură de făină şi la fel amestecăm uşor, prin răsturnare. Mare atenţie, să nu se lase! www.simonacallas.com Procedăm astfel până când încorporăm toată crema de gălbenuşuri şi toată făina. Dacă cere compozitia, mai putem adauga 1-2 linguri de făină.


Chec pandispan pufos colorat natural

 Aluatul pentru blatul de tort trebuie să fie spumos, aerat şi să curgă greu. Dacă e prea subţire, blatul nu se va coace cum trebuie. Dacă aluatul e prea dens, blatul nu va creşte şi va fi tare ca o talpă.


Blat de tort roz fara colorant

 

13. Punem compoziţia în tavă şi o introducem la cuptor, la foc moderat, timp de 40-45 minute (în funcţie de dimensiunile tăvii). www.simonacallas.com Verificăm cu scobitoarea dacă s-a copt. Îl lăsăm să se răcească în tavă, în cuptor, cu uşa întredeschisă.

 

Blat de tort roz fara colorant
Blat de tort roz fara colorant

Am folosit o tavă rotundă cu diametrul de 26 cm, iar blatul meu a avut înălţimea de 5,6 cm. Dacă foloseam o tavă cu diametrul de 20-22 cm, blatul ar fi crescut înalt de circa 8 cm.

14.  După ce s-a răcit, am tăiat blatul în două, pe orizontală. www.simonacallas.com Nu vă pot descrie ce aromă grozavă are acest blat de tort:) Culoarea se vede în fotografii. Blatul se mai închide la culoare în timpul coacerii.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, originale, deosebite si delicioase.

Blat de tort roz fara colorant
 
Blat de tort roz fara colorant
 
Blat de tort roz fara colorant
 
 
 
 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?