5
(90)

.Fondant facut in casa simplu si gustos pasta de zahar homemade cel mai bun fondant  

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE. NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

copyright

 

Fondant facut in casa simplu si gustos

 

Fondant facut in casa simplu si gustos by Simona Callas

 
E dulce; se comportă ca plastilina; poate fi (şi chiar este) folosită în cofetărie atât pentru a îmbrăca torturi, cât şi pentru a modela figurine sau flori comestibile. Se găseşte şi de-a gata; dar fiindcă e destul de scumpă, mulţi cofetari (chiar şi cofetăriile) preferă să şi-o producă singuri. Ingredientele necesare sunt puţine şi la îndemână. Nu necesită abilităţi extraordinare; orice gospodină ştie să amestece şi să frământe. Poate fi păstrată până la 2-3 luni în frigider şi mult mai mult în congelator. Eu m-am îndrăgostit de pasta de zahăr. Reteta am gasit-o aici (link), am exersat de cateva ori cu cantitatile si ingrediente pana cand am obtinut ceea ce va prezint acum. Când am folosit-o prima oară nu aveam niciun instrument dintre cele care de obicei nu lipsesc din sertarul celor care lucrează cu aşa ceva. Cu sucitorul obişnuit pentru aluaturi, un decupător în formă de floare şi un cuţitaş, se pot face extrem de multe. Pasta de zahăr e un produs flexibil, generos şi extraordinar de aspectuos. 

 Fondant facut in casa simplu si gustos

Este cel mai bun fondant; pentru că e foarte maleabil; poate fi folosit şi pentru îmbrăcat torturi şi pentru modelat figurine, inclusiv pentru flori de zahăr. În plus este extraordinar de gustos. În general fondantul de pe torturi se aruncă; nu e bun la gust; e dulce şi atât; uneori cu un pronunţat gust de gelatină, fără aromă, fără savoare. Nu e nimic mai mult decât o pastă anostă cu care se îmbracă tortul. Fondantul meu este gustos; e părerea unanimă a tuturor celor care l-au testat; şi de aceea nu am de gând să renunţ la această reţetă. Prefer să folosesc în continuare marshmallows (ele se pot face şi în casă); pentru că sunt comode şi delicioase. Sucul de lămâie pe care eu îl adaug la prepararea fondantului contrabalansează perfect gustul dulce – în mod clar este ceea ce face ca fondantul meu să fie savurat şi de adulţi deopotrivă cu cei mici. Cât despre textură, se vede din poze că acest fondant se întinde perfect, fără cute, fară crăpături; e neted şi fin. Nu prezintă denivelări inestetice, nici aspectul de piele de elefant sau cel transpirat şi lipicios pe care le-am văzut la multe torturi, inclusiv făcute în cofetării – de la care îndrăznesc totuşi să am mai multe pretenţii decât de la o „tortăreasă” oarecare fără prea multe cunoştinţe în domeniu şi fără simţ estetic.
1111

Fondant facut in casa simplu si gustos

Ingrediente Fondant facut in casa simplu si gustos

• 300 g marshmallows (bezele moi, se găsesc la orice hypermarket)
• 500 g zahăr pudră cat mai fin (aproximativ, dar e bine să avem şi de rezervă)
• sucul de la o lămâie mică www.simonacallas.com
• 20-30 g amidon
• câteva linguri de ulei
Fondant facut in casa simplu si gustos pasta de zahar homemade1111

Preparare Fondant facut in casa simplu si gustos
1111

Într-un bol/castron încăpător se pun 250-300 g zahăr pudră, cernut împreună cu 1 lingură de amidon;. şi se face o adâncitură în mijloc. marshmallows
1111Se ia un vas termorezistent (eu prefer unul din plastic) şi se unge cu ulei pe interior. Se pun înăuntru bezelele, se toarna peste ele sucul de lămâie şi se introduc la microunde, pentru 1 minut. www.simonacallas.com Se scoate vasul, se amesteca bezelele cu o lingură/spatulă unsă cu ulei, apoi se introduce din nou la microunde, tot pentru un minut. 

***

Operaţiunea trebuie repetată de 3-4 ori, până când bezelele îşi măresc mult volumul şi devin moi şi spumoase iar, amestecând cu lingura (unsă cu ulei), devin o pastă omogenă. Se răstoarna această pastă în adâncitura făcută în zahărul pudră. şi se amesteca, până când se încorporeaza zahărul şi pasta devine mai bine legată. www.simonacallas.com În acest moment se răstoarnă pasta pe masa unsă cu ulei şi se frământă. Din când în când se pudrează masa cu zahăr, alternând cu amidon;. şi se continuă frământarea până când pasta devine fermă şi nelipicioasă.

Cantitatea de zahăr variază, uneori intră mai puţin de 500 g, alteori mai mult. Se unge pasta de zah
ăr cu putin ulei,. se înfăşoara în folie alimentară şi se pune deoparte (la frigider sau in camara) pentru minim o oră (cel mai bine până a doua zi). După acest interval, este gata de a fi folosită.  
 Fondant facut in casa simplu si gustos

Note: Fondant facut in casa simplu si gustos

• Se recomandă ca uleiul să fie unul cu gust neutru sau cu un gust delicat. şi care se pretează la dulciuri (adică nu de măsline sau de porumb, care au arome puternice). Eu folosesc de obicei ulei de palmier sau de sâmburi de struguri;. sunt OK şi cel de floarea soarelui sau de rapiţă. De data asta am avut ulei de cocos şi am vrut să dau aromă de cocos pastei de zahăr.
• Uleiul de cocos, la fel ca şi cel de palmier, se solidifică atunci când este expus la lumină. De aceea, pentru a-l putea folosi la prepararea pastei de zahăr, trebuie încălzit, ca să redevină lichid. www.simonacallas.com

***

• Pasta de zahăr se păstrează la loc răcoros (în frigider sau în cămară), înfăşurată bine în folie alimentară (sau, şi mai bine, pusă în pungi sigilate), pentru a nu împrumuta mirosuri şi pentru a nu se usca.
• Pasta de zahăr se colorează cel mai bine cu coloranţi sub formă de gel. Coloranţii solizi se recomandă să fie adăugaţi, imediat după ce s-au topit bezelele (atunci se dizolvă cel mai bine). Coloranţii lichizi modifică structura pastei de zahăr şi o fac sfărâmicioasă. www.simonacallas.com
• Pasta de zahăr se unge cu puţin ulei, se înfăşoară etanş în folie alimentară de plastic,. se pune într-o casoletă cu capac şi păstrează la loc întunecos şi răcoros, până la câteva săptămâni. Eu le ţin într-o cutie din carton, în cămară. Trebuie ferită de lumină mai ales pasta colorată, pentru că se decolorează.
Fondant-facut-in-casa-pasta-de-zahar
Fondant-facut-in-casa-pasta-de-zahar-homemade
 Fondant facut in casa simplu si gustos pasta de zahar homemade
1111

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?