0
(0)
DSCF0286_x
Seamănă cu nişte acadele, dar de fapt sunt mici sfere din blat de tort, îmbrăcate în ciocolată (sau în fondant) şi garnisite cu orice ne-ar putea trece prin cap. Se spune că ele sunt cele care vor detrona cupcakes. Motivele? Sunt portabile. Porţii controlate. Atrăgătoare. Adorabile. …Cam atât, dar e suficient. Nu? Şi, pentru că la cake pops nu e vorba doar de o simplă bilă de aluat, ne putem juca la nesfârşit cu ornamentele, dându-i acestei bile de aluat diferite înfăţişări. Astăzi vă prezint Cake pops cu faţă de leu. 

Ingrediente:
• un blat de tort (sau resturi de blat) de circa 300 g
• 150 g unt la temperatura camerei
• arome după preferinţe (eu nu am pus, pentru că blatul era suficient de aromat)
• 2-3 linguri zahăr pudră (după gust)
• beţe pentru acadele (eu am folosit 25)
• 300 g ciocolată
• 1-2 linguriţe ulei
• pentru decor: cuişoare de ciocolată, stafide îmbrăcate în ciocolată, ochişori din pastă de zahăr

Preparare:
Blatul de tort l-am curăţat de părţile mai rumenite (am tăiat partea de sus, partea de jos şi marginea şi am lăsat doar miezul, colorat frumos şi uniform) (foto 1). L-am rupt în bucăţi mai mici şi l-am pus în chopper (foto 2), care în câteva secunde mi le-a desfăcut în firimituri (foto 3).
 Untul l-am mixat bine cu zahărul pudră (foto 4) până s-a făcut cremă, Apoi am luat din cremă câte o lingură şi am adăugat-o în blatul fărâmiţat (foto 5), amestecând bine, să se omogenizeze, până când am încorporat toată crema (foto 6). Din această compoziţie am format biluţe cât s-a putut de egale (circa 20 g fiecare) şi de compacte (foarte important, pentru că dacă nu sunt compacte, se vor dezmembra atunci când le vom scufunda în ciocolată). Biluţele le-am aşezat pe o farfurie pe care am pus folie alimentară (foto 7) şi le-am dat la congelator pentru 10-15 minute.
 Eu am avut „tasty melts” colorate şi cu diverse arome, dar altădată am făcut cake pops şi cu ciocolată obişnuită  şi se pretează foarte bine. Am topit ciocolata la microunde (în reprize de câte 10 secunde, amestecând bine între aceste reprize). Am luat un băţ de acadea şi l-am introdus în ciocolată foarte puţin, cam 6-7 mm, apoi l-am înfipt într-o biluţă, cât s-a putut de perpendicular şi având grijă să nu ies cu băţul în partea cealaltă (foto 8). Am pus biluţa deoparte să se fixeze. Am procedat la fel cu toate celelalte (foto 9).

Panou

Înainte să îmbrac acadelele în ciocolată, am pregătit toate elementele pentru decor, să le am la îndemână, pentru că a trebuit să lucrez destul de repede. Am folosit cuişoare de ciocolată (pentru coamă), stafide învelite în ciocolată (pentru nas), ochii i-am făcut din pastă de zahăr.
 Ciocolata în care învelim acadelele nu trebuie să fie prea densă, nici prea subţire. De obicei, ciocolata din comerţ e densă, aşa că am folosit puţin ulei ca să o lichefiez. Am încălzit-o din nou la microunde, doar cât să fie caldă şi fluidă, fără să o înfierbânt. Am luat o acadea, am scufundat-o în ciocolată, având grijă să fie îmbrăcată de jur împrejur, apoi am ţinut-o în poziţie uşor înclinată şi am scuturat-o delicat de marginea vasului (sau lovind cu mâna liberă peste mâna în care ţin acadeaua), şi rotind-o încet, până când s-a scurs excesul de ciocolată (foto 10). Apoi am aşezat repede, până să se usuce ciocolata, cuişoare de ciocolată în formă de coroană (coama leului), am pus stafida îmbrăcată în ciocolată (nasul), am lipit ochii şi am înfipt acadeaua într-o bucată de polistiren expandat (în lipsa acestuia, se poate pune într-o cană sau într-un pahar). Am procedat la fel cu toate celelalte acadele. După ce s-au uscat bine, am pictat mustăţile şi gura cu o pensulă foarte subţire şi ciocolată neagră topită şi amestecată cu ulei până când s-a subţiat ca o acuarela. Se poate folosi marker alimentar dar eu nu am avut. 

Note:
• Greutatea recomandată pentru biluţele de aluat este de circa 20 g; dacă le facem mai mari, riscăm să ne cadă de pe băţ atunci când le scufundăm în ciocolată.
• După ce înfigem băţul în biluţe, e bine să verificăm dacă apar fisuri în aluat şi să le reducem, apropiind şi presând uşor marginile fisurilor.
• Pentru că sunt învelite în ciocolată, cake pops se păstrează cel mai bine la temperatura camerei (acoperite, ca să nu se depună praf) şi nu în frigider, unde ciocolata transpiră, se înmoaie şi devine lipicioasă.
DSCF0288_y
DSCF0290_x+corectat
DSCF0292_x+corectat
DSCF0311_x

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?