5
(22)

Panna cotta in straturi cu kiwi si lamaie reteta desert la pahar fara coacere prajitura cu fructe tropicale cocktail

 

Panna cotta in straturi cu kiwi si lamaie

 

Panna cotta in straturi cu jeleu de kiwi si de lamaie 

E prima oară când prepar acest desert. Recunosc că nu compoziţia lui m-a atras în primul rând (deşi e incredibil de fin şi de savuros),.ci ideea de a-l prezenta sub formă de straturi. Mi s-a părut că arată fantastic şi, pentru că nu era suficient că îl preparam pentru prima oară,.am mai şi ales (cred) cel mai complicat dintre designuri (pentru că ăsta e cusurul meu,.mă scarpin cu mâna dreaptă la urechea stângă 🙂 ) 
Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas; unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial; unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante.
Panna cotta in straturi cu kiwi si lamaie
 

INGREDIENTE Panna Cotta in straturi cu kiwi si lamaie

 

Pentru panna cotta:

• 400 ml smântână pentru frişcă (neîndulcită)
• 70 g zahăr www.simonacallas.com
• 100 ml lapte
• 2 picături extract de vanilie
• 1 plic gelatină (10 g)
 

Pentru jeleul de kiwi:

• 3 kiwi www.simonacallas.com
• 1/2 portocală
• 2 linguri zahăr tos
• 1 plic tort Gelée transparent (10 g)

Pentru jeleul de lămâie:

• 1 lămâie potrivită
• 1/2 portocală www.simonacallas.com
• 3 linguri zahăr tos
• 1 plic tort Gelée transparent (10 g)
 
Panna cotta in straturi cu kiwi si lamaie

PREPARARE Panna Cotta in straturi cu kiwi si lamaie

Am avut aproximativ 1000 ml compoziţie repartizată în 4 pahare/cupe a câte 250 ml:

• 500 ml panna cotta
• 250 ml jeleu kiwi www.simonacallas.com
• 250 ml jeleu lămâie
 

Preparare panna cotta:

Am pus gelatina la înmuiat în lapte. Am pus pe foc smântâna, împreună cu zahărul; şi am încălzit până aproape de fierbere. Am luat de pe foc, am adăugat extractul de vanilie şi lăsat să se răcorească. Atunci când era călduţă, am adăugat gelatina şi am amestecat să se omogenizeze.www.simonacallas.com  Am pus compoziţie în cupe, cât să le umple pe sfert; şi le-am dat la rece. Compoziţia rămasă am lăsat-o la temperatura camerei, ca să încetinească procesul de închegare.
Va recomand si Panna Cotta cu vanilie si cirese – un desert rafinat, delicios, potrivit in orice sezon (se pot folosi si fructe congelate) – clic pe poza pentru reteta:
Panna Cotta cu vanilie si cirese
 

Preparare jeleu de kiwi:

Fructele de kiwi şi jumătatea de portocală, curăţate de coaj㸠le-am pus la storcătorul de fructe. Sucul obţinut l-am pus într-o măsură şi am completat cu apă până la 250 ml. Plicul de tort Gelée l-am amestecat cu 2 linguri de zahăr tos şi am turnat peste el, amestecând bine, sucul de kiwi.www.simonacallas.com  Am pus pe foc, amestecând continuu; până când a început să fiarbă, din momentul fierberii am mai lăsat 1 minut apoi am luat vasul de pe foc.
Când jeleul de kiwi era călduţ-spre rece.iar panna cotta din cupe s-a întărit suficient cât să-şi menţină forma,.am turnat jeleul de kiwi în cupe, peste panna cotta – până la jumătatea cupelor. Am dat din nou la rece şi am preparat jeleul de lămâie.
 

Preparare jeleu de lămâie:

Am stors sucul de la lămâie şi de la portocală, am completat cu apă până la 250 ml. Plicul de tort Gelée l-am amestecat cu 3 linguri de zahăr, am turnat sucul şi am omogenizat bine. www.simonacallas.com Apoi am pus pe foc, amestecând continuu, şi după ce a început să fiarbă am mai lăsat 1 minut, apoi am dat vasul deoparte.
Am procedat la fel ca şi cu jeleul de kiwi:. am aşteptat să se răcorească, între timp şi jeleul de kiwi din cupe s-a întărit, am scos cupele din frigider şi am turnat jeleul de lămâie, până când cupele s-au umplut pe trei sferturi. Am dat la rece până când s-a întărit jeleul de lămâie. apoi am pus deasupra restul de panna cotta şi iar am dat la rece până când s-a închegat.
Va recomand si Panna Cotta de caise – un desert minunat, racoritor si foarte simplu de pregatit – clic pe poza pentru reteta:
Panna Cotta de caise
 

Metoda de decorare Panna Cotta in straturi cu kiwi si lamaie

Designul acesta de panna cotta în straturi mi-a plăcut foarte mult şi, deşi pare, nu e foarte greu de făcut. Cea mai importantă e sincronizarea – să ştim când să preparăm jeleurile, în aşa fel încât, atunci când trebuie puse în cupe, stratul peste care le aplicăm să fie deja închegat.

 

După ce am decis în ce cupe să pun panna cotta, am căutat un suport potrivit în care să le pot pune înclinate şi să-şi păstreze echilibrul, atunci când urma să torn compoziţa. www.simonacallas.com Pentru cupele mele, cele mai potrivite au fost cofrajele de ouă – acelea pentru 10 ouă, care au stâlpişorii din interior mai înalţi; pentru fixare, am pus două cuţite mai grele pe baza paharelor. 

***

Cofrajele le-am pus intr-o tavă şi aşa le-am lăsat până la sfârşit,.către frigider si inapoi le-am transportat cu tot cu tava. Cupele mai mici pot sta foarte bine în cofraj de 30 de ouă sau în adânciturile tăvii de brioşe şi, nefiind foarte înalte, nu mai necesită contrasprijin (cum am făcut eu, punând cuţitele pe baza paharelor).

desert fara coacere la pahar desert fara faina

***

 

Am aplicat două variante de design: la prima, după ce s-a închegat primul strat, am întors gura paharului în sensul acelor de ceas, de la ora 12 la ora 6;. şi în această poziţie am turnat jeleul; la următorul strat iarăşi am întors cupa. La cea de-a doua metodă, am pus straturile unele peste celelalte fără să mai întorc cupa.
 
Când am pus ultimul strat de panna cotta, am aşezat cupele în picioare şi le-am lăsat în poziţie verticală până când desertul a fost gata de servit. Înainte de servire, am presărat puţină coajă de lămâie şi portocală.
Panna cotta in straturi cu kiwi si lamaie


NOTE Panna cotta in straturi cu kiwi si lamaie

• Am adăugat puţină portocală în sucul de kiwi, pentru a obţine un verde plăcut; în sucul de lămâie am adăugat portocală ca să accentuez culoarea.
• Cantitatea de zahăr poate fi reglată, în funcţie de gust şi de cât de dulci sunt fructele.
• În timp ce ne jucăm noi cu jeleurile, compoziţia de panna cotta rămasă (care urmează să fie ultimul strat) începe să se închege. Mai amestecăm în ea, din când în când. Iar înainte să o punem în cupe o amestecăm bine cu un tel în formă de pară. Ea se va lega la loc, când ajunge în frigider.

• Când am turnat straturile în cupe, am folosit o pâlnie centrată, în aşa fel încât compoziţia să nu se prelingă pe pereţi. Am turnat cu un polonic, în pâlnie; iar de acolo s-a scurs in cupe. Polonicul m-a ajutat să şi dozez, pentru ca straturile să iasă egale.
• Acest desert e uşor, răcoritor şi se consumă imediat. Poate fi însă şi păstrat la rece 1-2 zile.
• Am folosit tort Gelée pentru prepararea jeleurilor, dar data viitoare voi incerca cu gelatina; cred că întăreşte mai bine, iar limita dintre straturi ar fi mult mai clară.

desert fara coacere la pahar desert fara faina

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?