Cupcakes de absolvire liceu briose cu ciocolata si alune 
Cupcakes de absolvire liceu

 

Cupcakes de absolvire liceu

Cupcakes de absolvire liceu

Fiica mea cea mare absolveşte liceul şi am vrut să marchez acest moment cu o surpriză dulce şi ciocolatoasă: Graduation Cupcakes (Cupcakes de absolvire) pentru ea şi toţi cei 31 de colegi – nişte copii foarte buni şi care ştiu că se vor despărţi cu greu unii de alţii – plus diriginta.

A fost o provocare, pe care am trecut-o cu mari emoţii, deşi mă pregătisem din vreme cu echipamentul necesar, iar ingredientele folosite au fost unele la îndemână şi cu care mai lucrasem. Ba nu se usca ciocolata (am nimerit o zi caldă şi extrem de umedă), ba mi s-a tăiat crema (şi nu mai aveam timp să fac alta, iar fiindcă nu mi se mai întâmplase, nu ştiam dacă şi cum voi reuşi să o repar), iar, ca să fie treaba oablă până la capăt, fix când să fac pozele preparatului, s-a înnorat rău şi am pierdut lumina.

Aşa că fotografiile nu sunt extraordinare calitativ, dar încerc să trec peste. Bucuria cu care copiii au întâmpinat această surpriză; faptul că, la ultima oră de şcoală, au avut un astfel de moment pe care l-au împărtăşit şi savurat, m-au încălzit suficient ca să uit de toate peripeţiile.

P2
P3
P4
P5

INGREDIENTE Cupcakes de absolvire liceu

(pentru 33 de cupcakes mari)
  
Pentru brioşe:
• 3 ouă
• 400 ml lapte
• 350 g zahăr
• 250 ml ulei
• 100 g cacao neagră (cam 4 linguri cu vârf)
• 1 lămâie (sucul şi coaja rasă)
• 2 plicuri praf de copt
• 1 linguriţă bicarbonat de sodiu
• 400 g făină
• 150 g alune de pădure decojite şi coapte
• 2-3 picături extract de portocale (sau esenţă)
Pentru toci:
• 32 praline de formă semisferică
• 300 g ciocolată neagră
• puţin fondant galben (cât o nucă)
• 1 lingură zahăr pudră pentru frământat fondantul
Pentru cremă:
• 600 g ciocolată albă
• 300 ml frişcă lichidă
• 100 g unt  cu 82% grăsime
 
 

PREPARARE Cupcakes de absolvire liceu

 
Preparare brioşe Cupcakes de absolvire liceu
Făina, cacao, praful de copt şi bcarbonatul le-am cernut împreună şi le-am pus deoparte.
Alunele le-am tocat la chopper, 4 secunde – tocat, nu măcinat – astfel încât să rămână şi bucăţele care să se simtă la mestecat.
 
Ouăle le-am mixat cu zahărul până când s-au făcut cremă. Am adăugat uleiul, laptele, coaja de lămâie, extractul de portocale.
În compoziţia rezultată am încorporat ingredientele solide, amestecând bine să se omogenizeze. Compoziţia pentru brioşe trebuie fie densă şi să alunece greu. Dacă e prea subţire, mai adaug făină; dacă e prea groasă mai adaug lapte. La sfârşit am încorporat alunele, cu o spatulă. Am pregătit tava pentru brioşe, am aşezat cupe de hârtie în fiecare adâncitură, şi am  pus cu lingura compoziţie, în aşa fel încât hârtiile să fie umplute cam pe jumătate. Am introdus tava în cuptorul bine încins şi am copt brioşele la temperatură potrivită, timp de 20 minute.  
BRIOSE
 

Preparare toci Cupcakes de absolvire liceu

Ca sa nu mă chinui foarte tare, am cumpărat praline de formă semisferică şi astfel nu mi-a rămas de făcut decât partea de sus a tocilor şi ciucurii. Am găsit o tăviţă de silicon care are cupele pătrate şi de dimensiunile care îmi trebuie (latura de 3 cm). Am topit 100 g ciocolată neagră şi am pus câte o linguriţă în fiecare cupă a tăviţei de silicon. Am pus la congelator până s-a întărit bine ciocolata, apoi am scos cu grijă pătrăţelele din tava de silicon.
Pralinele le-am aşezat pe un grătar pus deasupra unui platou. Am topit restul de ciocolată (dimpreună cu ceea ce mi-a rămas de la fabricarea pătrăţelelor) şi am turnat peste praline, să le îmbrac frumos şi uniform. Am aşteptat să se scurgă excesul şi le-am transferat pe un platou tapetat cu folie de aluminiu. Am aşezat pe fiecare pralină câte un pătrăţel. Le-am lăsat să se usuce/întărească şi m-am ocupat de ciucuri.
Fondantul l-am frământat cu puţin zahăr pudră şi am rulat 3 suluri foarte subţiri, pe care le-am pus alături şi am tăiat din loc în loc, de-a lungul lor, la distanţe de circa 2,5 cm. Am obţinut mai multe seturi de câte 3 fire. La un capăt am pus câte o biluţă mică de fondant, celălalt l-am lăsat liber. Am obţinut astfel ciucurii, pe care i-am lipit pe fiecare tocă (am atins mijlocul pătrăţelelor cu o pensulă subţire, udă, pentru a face priză).
TOCA
 

Preparare cremă Cupcakes de absolvire liceu

Am rupt ciocolata in bucăţi mici. Frişca am încălzit-o la microunde până aproape de punctul de fierbere, apoi am turnat-o peste ciocolată. Am amestecat cu o spatulă, până când s-a topit toată ciocolata şi s-a omogenizat. Am pus la frigider câteva ore, să se răcească. După ce s-a răcit bine, am pus crema în bolul mixerului şi am mixat câteva minute, până când şi-a mărit volumul şi a căpătat o textură fină şi suficient de fermă ca să îşi păstreze forma dacă este poşată. Am încorporat untul fierbinte, în fir subţire, mixând fără oprire, am mai mixat apoi câteva minute şi am obţinut o cremă fină, pufoasă, pe care am pus-o într-un poş la care am ataşat un vârf de ornat (eu am folosit Wilton 1E) şi am decorat fiecare brioşă. Peste cremă am aşezat câte o tocă.
CREMA
 
Cupcakes de absolvire liceu

Note Cupcakes de absolvire liceu

• Eu am avut nevoie de 33 brioşe mari. Ca să iasă mai puţine brioşe, se scad cantităţile proporţional.
• Tocile se pot face din fondant, există pe internet tutoriale bine explicate; dar copiilor le place mai mult ciocolata şi am ales ca de data aceasta să le fac din ciocolată.
• Se poate întâmpla să se taie crema de ciocolată. În acest caz, se mai topeşte unt şi se adaugă, fierbinte, mixând la viteză medie, până când crema îşi revine.
• Am făcut brioşele cu o zi înainte şi le-am păstrat la temperatura camerei, în tăvi introduse în pungi de plastic şi bine închise, ca să se menţină proaspete şi să nu se usuce. Nu recomand să fie puse la frigider, pentru că se întăresc.
• Atât brioşele, cât şi crema, şi tocile, inclusiv fondantul, se păstrează cel mai bine la temperatura camerei. Pentru că eu am nimerit o zi foarte călduroasă şi ciocolata se înmuia, a trebuit să le pun puţin la frigider. Când le-am scos, pe tocile din ciocolată s-au format picături de condens.
P7
P8
P9
P10
P11
 

 

Print Friendly, PDF & Email