4.9
(80)
Macarons reteta simpla macarons frantuzesti macarons cu ciocolata macarons cu bezea frantuzeasca cum se fac macarons perfecti facuti acasa fursecuri umplute crema ganache prajituri cofetarie candy bar evenimente

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTULPE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Macarons reteta simpla by Simona Callas

Sunt mititele, drăgălaşe, frumos colorate… Sunt dulci şi ispititoare, ca oglinda unei oaze în miezul Saharei… Sunt rafinate, deosebite, neîntrecute atunci când e vorba să satisfacă gusturile celor mai pretenţioşi… Le şade perfect pe masă, la evenimente speciale. Dăruite, fac impresie. Savurate, extaziază papilele gustative. Este vorba despre macarons – aceste mici delicii care, în secolul al XVII-lea, se serveau numai la nunţile regale.

Macarons se pot face cu sirop de zahăr (metoda cu bezea italiană – pentru care e nevoie de termometru special)  sau mai simplu, fără fierberea siropului (metoda cu bezea franţuzească). Eu am început să fac macarons cu cea de a doua variantă, care e la îndemâna oricui, şi pe aceasta v-o prezint astăzi. În ceea ce priveşte reţeta,  nu e copiată de nicăieri, este reţeta mea, la care am ajuns după mai multe încercări, după mult studiu, după zeci şi zeci de articole citite; am păstrat notiţele făcute şi rezultatele primelor încercări. Prin urmare, dacă ar fi să dau referinţe, aş scrie o listă foarte lungă de titluri şi linkuri. Le mulţumesc tuturor celor care au împărtăşit reţetele şi experienţele, asta încerc şi eu să fac acum şi voi pune mai jos referinţele care rămân cele mai utile, mai ales pentru un începător în arta macarons:

Choco Paris

The Macaron Mafia

Còté Maison

Macarons-reteta-simpla-1
1111

Ingrediente Macarons reteta simpla by Simona Callas

Pentru cochilii:
• 160 g zahăr pudră
• 115 g făină de migdale www.simonacallas.com
• 100 g albuşuri (3 albuşuri de la ouă de dimensiuni medii)
• un praf de sare
• 50 g zahăr fin
• colorant alimentar (opţional)
Pentru ganache de ciocolată:
• 100 g ciocolată neagră www.simonacallas.com
• 50 g frişcă lichidă
1111
Macarons-reteta-simpla-2

Preparare Macarons reteta simpla by Simona Callas

 
Mai întâi am pregătit tăvile pentru copt. Am decupat hârtie pergament de dimensiunea tăvilor şi am desenat cu un creion cercuri cu diametrul de 4 cm, la distanţe de circa 2 cm unele de altele. Am aşezat hârtia în tăvi, cu partea desenată în jos. Trebuie folosită hârtie albă, ca să se vadă prin ea cercurile desenate de dedesubt. www.simonacallas.com Am cernut împreună zahărul pudră şi făina de migdale.
 
Am bătut albuşurile cu un praf de sare până când s-au făcut spumă, apoi am adăugat treptat câte o lingură din zahărul fin şi am mixat până când am obţinut o bezea foarte tare. www.simonacallas.com În acest moment am adăugat colorantul (eu am pus un vârf de scobitoare de colorant roz sub formă de gel) şi am mai mixat de câteva ori, să se omogenizeze în compoziţie.

Macarons-reteta-simpla-a
Amestecul de zahăr pudră cu făină de migdale l-am adăugat în 2 tranşe şi am încorporat cu o spatulă, prin răsturnare. Compoziţia pentru macarons trebuie să fie spumoasă, aerată (mare atenţie, să nu „se lase”!) şi să curgă ca o lavă. www.simonacallas.com Am pus compoziţia într-un poş la care am ataşat un dui rotund şi larg (cu diametrul de circa 1 cm) şi am poşat în mijlocul fiecărui cerc de pe hârtia din tavă. Am lovit (trântit de la o înălţime de circa 5 cm) tava de masă de câteva ori, ca să se aşeze compoziţia şi să iasă eventualele bule de aer.

***

Am lăsat tăvile în loc uscat, expuse la aer, pentru aproximativ 40 minute, până când la exteriorul cochiliilor s-a format o peliculă fină mai uscată (la atingerea cu degetul, nu se lipeşte bezeaua). www.simonacallas.com Apoi am introdus tava la cuptorul bine încins, la temperatură mică (140-150 grade Celsius), pe raftul din mijloc al cuptorului, pentru circa 15 minute.
Macarons reteta simpla
Pentru cremă, am încălzit frişca până aproape de fierbere şi am turnat-o peste ciocolata ruptă în bucăţi cât mai mici. www.simonacallas.com Am amestecat să se dizolve ciocolata şi am lăsat la frigider până când s-a răcit. Am mixat de câteva ori (nu mult, că se taie), am pus crema într-un poş prevăzut cu dui rotund şi am lipit cochiliile câte două, cu cremă.
Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

Macarons-reteta-simpla-4

 

Note:

• Am pus hârtia cu partea desenată în jos, ca să nu se imprime pe macarons cărbunele.
• Perioada de odihnă diferă în funcţie de umiditatea din aer. Cu cât aerul atmosferic este mai umed, cu atât cochiliile se usucă mai greu.
• Zahărul cu care se bat albuşurile (cele 50 g) trebuie să fie zahăr fin – nu tos, nu pudră. Este un tip intermediar între zahărul pudră şi cel tos.

• Am avut făină de migdale şi am folosit-o ca atare, deşi nu era foarte fin măcinată (şi cred că a fost şi puţin umedă). Data viitoare o voi râşni, ca să o fac mai fină. Cred că şi macarons vor fi mai netezi şi mai catifelaţi la atingere. Dacă făina de migdale nu e bine uscată, se introduce pentru 2-3 minute în cuptor.

• Din reţeta prezentată ies circa 50 cochilii cu diametrul de 4 cm (25 macarons). 1111

Macarons-reteta-simpla-5
Alte variante de macarons pe care le puteti gasi pe blog – click pe poze pentru retete
Macarons cu lamaie
Macarons cu fistic
Macarons cu fistic si crema de ciocolata alba
Macarons cu lavanda
Lavender Macarons White Chocolate filling
Macarons cu ciocolata
Macarons cu ciocolata reteta simpla
Macarons cu caise
Macarons cu caise
Macarons cu Oreo
Macarons cu Oreo

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?