5
(13)

Tort Expresionist cu ciocolata alba si fructe Tort delicios tort cu ciocolata tort cu fructe crema de ciocolata capsuni cirese mure physalis kiwi struguri perete ciocolata decor ciocolata

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

A L B

Tort Expresionist cu ciocolata alba si fructe

Numele mi-a fost inspirat de „pictura” de pe lateral, şi care este în stilul „drip painting” – un curent artistic din genul expresionismului abstract. Tortul este un răsfăţ decadent, cu cremă de ciocolată albă şi o combinaţie eclectică de fructe. Un deliciu care s-a potrivit într-o zi dogoritoare, pentru că a fost însiropat, iar fructele acrişoare (şi în afară de cireşe, toate au fost acrişoare) au compensat din plin gustul dulce şi dens al ciocolatei albe.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

A L B

Tort expresionist cu ciocolata alba si fructe

A L B

INGREDIENTE Tort Expresionist cu ciocolata alba si fructe 
A L B

Pentru blat:
4 ouă
8 linguri zahăr tos
sucul şi coaja de la ½ lămâie mică
8 linguri făină
A L B
Pentru sirop:
• 400 ml apă
• 150 g zahăr www.simonacallas.com
• sucul de la ½ lămâie mică
A L B
Pentru cremă:
400 g ciocolată albă www.simonacallas.com
200 ml smântână pentru frişcă
100 g unt cu 82% grăsime
A L B
Pentru peretele de ciocolată:
100 g ciocolată albă 
50 g tasty melts (ciocolată pentru topit) verde
50 g tasty melts roşu www.simonacallas.com
50 g tasty melts galben
• folie de pvc
A L B
Pentru decor: fructe proaspete diverse (am folosit: căpşuni, cireşe, mure, kiwi, physalis, struguri albi)
A L B
Tort expresionist cu ciocolata alba si fructe
A L B

PREPARARE Tort Expresionist cu ciocolata alba si fructe 

Preparare blat: Am cernut făina şi am separat albuşurile de gălbenuşuri. Am mixat bine gălbenuşurile cu 2 linguri de zahăr, până când am obţinut o cremă deschisă la culoare; am adăugat coaja de lămâie. Albuşurile le-am bătut bezea, încorporând câte o lingură suc de lămâie alternativ cu o lingură rasă de zahăr. În compoziţia cu albuşuri am adăugat alternativ câte puţin din compoziţia cu gălbenuşuri şi câte puţin din făină; amestecând uşor prin răsturnare. www.simonacallas.com Am turnat compoziţia într-o formă pătrată cu latura de 20 cm (tapetată cu hârtie de copt); şi am copt la foc mediu, timp de 35-40 minute, verificând cu testul scobitorii. După ce s-a copt, am lăsat să se răcească blatul, înainte de a-l scoate din tavă. Blatul răcit bine l-am tăiat în două pe orizontală şi l-am pus deoparte.

***

Preparare sirop: Toate ingredientele se fierb până când compoziţia capătă consistenţa unui sirop mai subţire (circa 45 minute); apoi se ia de pe foc si se lasă să se răcească.
Preparare cremă: Smântâna pentru frişcă am încălzit-o la microunde până aproape de fierbere, apoi am turnat-o peste ciocolata ruptă în bucăţi mici. Am amestecat până când s-a topit toată ciocolata şi am lăsat la frigider câteva ore (sau la congelator 1 oră, dacă e grabă mare). www.simonacallas.com După ce s-a răcit bine şi s-a întărit, am transferat în bolul mixerului şi am mixat cu viteză medie, până când am obţinut o compoziţie cremoasă, albă (ciocolata albă are o nuanţă gălbuie, prin mixare se deschide la culoare) şi am adăugat untul câte puţin, fără să întrerup din mixat. Crema rezultată este extrem de diafană şi de rafinată.
Crema Ganache de ciocolata alba
 

 ***

Asamblare tort:Am însiropat prima foaie de blat cu 1/2 din cantitatea de sirop. Am întins deasupra cam 1/3 din cremă, am aşezat un strat de fructe (eu am pus felii de căpşuni). Am acoperit cu a doua foaie de blat, pe care am însiropat-o cu restul de sirop. www.simonacallas.com Din crema rămasă am pus deoparte 2 linguri cu vârf (pentru decor), iar restul am întins-o în strat uniform peste ultima foaie de blat şi de jur împrejur, nivelând cu atenţie. Nu este nevoie de perfecţiune, pentru că tortul va fi acoperit; dar să fie pereţii drepţi şi platforma (partea de sus) cât se poate de orizontală. Apoi am dat tortul la rece şi am pregătit peretele de ciocolată.
 
Tort de cofetarie cu fructe si ciocolata
Preparare perete de ciocolată:  Am decupat 4 folii de pvc lungi cât laturile tortului şi cu cca 1 cm mai înalte decât tortul. Am topit tasty melts; le-am pus în poşuri (sau pungi) pe care le-am tăiat foarte puţin la capăt; şi am desenat pe folii aşa cum se vede în fotografii. www.simonacallas.com Am pus foliile la rece şi, după ce s-au întărit, am topit ciocoloata albă şi am întins-o cu o spatulă pe deasupra. Am lăsat pe masă (nu am mai pus la frigider!) până când ciocolata s-a legat suficient; apoi am ataşat pereţii la tort. Am dat la frigider până când pereţii de ciocolată s-au intărit şi am putut să desprind cu uşurinţă folia de pvc.
Tort ciocolata perete pictat
 

***

Decorare: Pentru tuşa finală, am pus cele 2 linguri de cremă într-un poş prevăzut cu sprit în formă de stea şi am ornat marginea superioară a tortului. În mijloc am aşezat fructe.
Tort expresionist cu ciocolata alba si fructe

Note:

  • Blatul şi topirea ciocolatei în frişcă lichidă este de preferat să se prepare cu o zi înainte www.simonacallas.com
  • Untul care se încorporează în cremă trebuie să aibă aceeaşi temperatura cu compoziţia în care se adaugă
  • Folia de pvc m-a ajutat să obţin un perete neted; hârtia cerată nu oferă acelaşi rezultat.
Tort expresionist cu ciocolata alba si fructe
A L B

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?