5
(21)
Monkey Bread cu nuca si caramel  Painea maimutei din aluat dospit Aluat dospit cu nuca si caramel Aluat de cozonac cu multa nuca Cozonac pufos cu nuca scortisoara caramel unt Monkey Bread cu nuca si caramel reteta aluat dospit dulce însiropat cozonac paine nuci caramelizate desert patiserie prajitura cu nuca
Monkey Bread cu nuca si caramel 1

Monkey Bread cu nuca si caramel

Istoria acestui preparat debutează prin sudul Californiei, în anii ’40, când a fost popularizată un fel de pâine aromată făcută din aluat dospit, care nu avea nevoie să fie tăiată cu un cuţit. Mai târziu, prin anii ’70, cuiva i-a venit ideea să înmoaie bucăţile de aluat în unt şi să le tăvălească prin zahăr brun sau zahăr amestecat cu scorţişoară. Numele „Monkey Bread” a fost „împământenit” de actriţa de filme mute ZaSu Pitts (o starletă populară în America interbelică), fiindcă i s-a părut că semăna cu o cutie cu maimuţe.
 

Uneori i se mai spune „pâinea-puzzle”, acestui aluat dospit, pufos, dulce, însiropat, aromat, cu multa nuca si scortisoara şi care se mănâncă simplu, cu mâna. Aşadar, e un preparat care te face să te lingi pe degete, la propriu 🙂

 Monkey Bread cu nuca si caramel 2
 

INGREDIENTE Monkey Bread cu nuca si caramel

 
Pentru aluat:
• 1 plic (7 g) drojdie uscată
• 60 ml apă caldă
• 300 ml lapte cald
• 80 g unt topit www.simonacallas.com
• 15 g zahăr
• 2 ouă
• 600 g făină
 
Pentru caramel:
• 100 g zahăr brun
• 100 g unt tăiat în cuburi mici www.simonacallas.com
• 60 ml smântână pentru frişcă
 
Pentru asamblare:
• 1 cană nuci zdrobite 
• 100 g zahăr tos www.simonacallas.com
• 1 linguriţă scorţişoară măcinată
• 100 g unt topit
 
 Monkey Bread cu nuca si caramel 3

PREPARARE Monkey Bread cu nuca si caramel

 
1. Drojdia se dizolvă în apa caldă. Se adaugă laptele, untul, zahărul, ouăle şi făina. se frământă până când se obţine un aluat ferm, catifelat, elastic şi care se desprinde uşor de pereţii vasului. www.simonacallas.com Se unge cu ulei, se acoperă şi se lasă la dospit circa o oră.
 
2. Se prepară sosul caramel: zahărul brun, untul şi smântâna se topesc pe foc, într-un vas teflonat, se fierb 3-4 minute, apoi se ia vasul de pe foc.
 
3. Zahărul alb se amestecă cu scorţişoara. Se pregăteşte forma de copt, care se unge bine pe interior cu unt. www.simonacallas.com Pe fundul ei se toarnă jumătate din sosul caramel şi se presară jumătate din cantitatea de nuci.
Monkey Bread cu nuca si caramel
 

Painea maimutei cu nuci caramelizate cozonac rotund

4. Din aluat se desprind bucăţi cu diametrul de circa 2 cm şi se rotunjesc în palme – vor rezulta aproximativ 40 de bile. Jumătate dintre ele se înmoaie în untul topit apoi se tăvălesc prin amestecul de zahăr cu scorţişoară şi se aşează în forma de copt, peste stratul de nuci. www.simonacallas.com Se toarnă restul de caramel, vse presară restul de nuci; apoi cealaltă jumătate din bile se înmoaie în unt, se dau prin zahăr+scorţişoară şi se aşază în formă, deasupra celorlalte. Se lasă la dospit circa 30 minute, timp în care se preîncălzeşte cuptorul.
5. Se coace la temperatură potrivită, pentru aproximativ 50 minute (sau până când se rumeneşte frumos). Se lasă să se răcorească 10 minute, înainte de a răsturna prăjitura pe platoul de servire.
 painea maimutei cu nuci caramelizate
 
 
 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?