Tarta Mojito cu menta si limete  Tarta Mojito Tarta delicioasa tarta simpla Tarta eleganta

Tarta Mojito cu menta si limete 

Mojito. Unul dintre cele mai faimoase cocktailuri cu rom, cunoscut de secole în Cuba şi devenit popular pe mapamond prin anii 1980. Pentru cei care vor să bea ceva, dar nu sunt obişnuiţi cu alcoolul tare, cocktailul e alegerea perfectă. Un balans delicat şi savuros între alcool, sucuri naturale, apă şi gheaţă – cam aşa aş descrie eu un cocktail.
 

Mojito este unic prin două aspecte:

1. Ingredientele: rom alb, suc de lime, mentă, zahăr, apă minerală carbogazoasă şi gheaţă

2. Aromatizarea sucului de lime cu frunze de mentă presate uşor cu un pistil (barmanii îl numesc muddler). Secretul este ca menta să fie “julită”, nu zdrobită. Frunzele trebuie să rămână intregi, dar să elibereze uleiurile esenţiale.

 
Tarta Mojito cu menta si limete a
 

 

Plecând de la aceste specificaţii, cineva s-a gândit să creeze un desert special, care să conţină ingredientele unui Mojito şi să păstreze savoarea inegalabilă a acestui cocktail.

 

Tarta Mojito / Mojito Pie e un dulce unic, exotic, spectaculos, care se prepară în timp scurt şi fără dificultate. Poate fi consumat atât de adulţi cât şi de copii, pentru că alcoolul conţinut este în cantitate mică şi, oricum, fiind preparat termic, devine inofensiv.

Tarta Mojito cu menta si limete

 

 

INGREDIENTE Tarta Mojito cu menta si limete

 

Pentru crustă:

• 400 g biscuiţi graham sfărâmaţi (eu am avut biscuiţi de ovăz)

• 2 linguri zahăr (se poate renunţa la el, dacă biscuiţii sunt dulci)

• 5 linguri unt topit

 

Pentru cremă:

• 125 ml suc proaspăt de limete

• un bucheţel frunze proaspete de mentă

• 400 g lapte condensat îndulcit

• 4 gălbenuşuri mari

• 2 linguri rom alb

 

Pentru decor:

• 1 cană frişcă bătută

• coajă rasă de limete

• frunze de mentă

Tarta Mojito cu menta si limete

PREPARARE Tarta Mojito cu menta si limete

Crusta Tarta Mojito cu menta si limete

Biscuiţii se amestecă bine (cu zahărul şi) cu untul şi apoi se pun într-o formă de tartă cu diametrul de circa 22 cm, distribuind cu dosul unei linguri pe fundul şi pereţii tăvii şi apăsând ca să se formeze o crustă îndesată şi de grosime uniformă. Se introduce la cuptor pentru circa 10 minute, pe raftul din mijloc şi la temperatură medie. Se scoate tava din cuptor şi se lasă să se răcească.

Între timp, ne ocupăm de umplutură. Peste sucul de limete se pun frunzele de mentă şi se presează uşor cu un pistil, muddler sau ce avem la îndemână. Se strecoară sucul şi se îndepărtează frunzele de mentă.

Umplutura Tarta Mojito cu menta si limete

Laptele condensat se mixează bine cu gălbenuşurile, apoi se adaugă sucul de limete şi romul şi se mai mixează de câteva ori, să se omogenizeze. Compoziţia obţinută se toarnă peste crusta în tavă şi se introduce din nou la cuptor, pentru 15 minute.

Tarta se scoate pe un grătar să se răcească, apoi se dă la frigider. Trebuie să fie rece atunci când se serveşte. Înainte de servire, se poate decora cu frişcă bătută, coajă rasă de limete şi frunze de mentă. 

 

Tarta Mojito cu menta si limete

NOTE:

• Laptele condensat fiind dulce, biscuiţii la fel, am preferat să nu pun zahăr în crustă

• Se foloseşte lapte concentrat, dens, la conservă (nu din cel subţire, diluat, la sticlă) – aşa cum se observă în videoclipul prezentat

• Rom alb se găseşte în magazine la mini fiole de 50 ml (pentru cine nu doreşte să cumpere o sticlă, doar pentru această reţetă). Pentru Mojito se foloseşte rom alb (light) şi nu rom brun (învechit) sau esenţă de rom, pentru că romul alb e mai puţin intens şi nu acoperă celelalte arome.