Minitarte vegetariene cu nugatina – mici, delicate, crocante si de efect.

Tartlets-4

Minitarte vegetariene cu nugatina

Desertul pe care îl aduc astăzi este unul festiv, potrivit pentru sărbătorile de iarnă în care ne aflăm. Eu am folosit aici frişcă vegetală – care, atenţie, conţine proteine din lapte! – de aceea am spus că tartele sunt vegetariene şi nu vegane. Untul vegetal poate fi înlocuit după dorinţă cu unt din lapte iar frişca vegetală poate fi substituită cu frişcă din smântână sau chiar de ganache din ciocolată albă.

Tartlets-2

Ingrediente Minitarte vegetariene cu nugatina

• 100 g migdale mărunţite (tocate)
• 1 lingură cacao
• 3 linguri făină
• 4 linguri unt vegetal (unt de cacao, margarină etc)
• 80 g miere
• 50 g zahăr
• 150 ml frişcă vegetală
• câteva cireşe maraschinoA L B
 
 

Preparare Minitarte vegetariene cu nugatina

 
Se preîncălzeşte cuptorul la 175 grade Celsius.
 
Migdalele tocate, cacao şi făina se pun într-un bol şi se amestecă.
 
Untul, mierea şi zahărul se pun pe foc, se fierb la foc mediu 2-3 clocote, apoi se ia vasul de pe foc. Se ncorporează amestecul uscat şi se omogenizează.
 

Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, se toarnă compoziţia şi se nivelează cu o spatulă sau cu lama unui cuţit, în aşa fel încât să se obţină un strat subţire şi uniform. Eventual, se mai pune deasupra o foaie de copt şi se nivelează cu un sucitor, apoi se desprinde cu grijă foaia de deasupra. Se introduce tava la cuptor pentru circa 10 minute (până când marginile încep să se rumenească).

Cât nugatina este încă fierbinte, se taie cu un cutter rotund, apoi fiecare cerc se aşază într-o formă de minitartă. Dacă foaia de nugatină începe să se întărească, se mai introduce tava în cuptor 1 minut, ca să se înmoaie din nou; apoi se continuă decuparea. Toate formele de minitarte, cu capacele de nugatină, se pun într-o tavă şi se introduc din nou la cuptor pentru 1-2 minute, să se înmoaie nugatina şi să se poată presa uşor în centru cu un pistil sau cu un alt instrument rotunjit la capăt (eu am folosit capătul unui sucitor de lemn) spre baza formei, căpătând aspect de cuib şi fără să se rupă. Se lasă 1 minut să se răcească şi apoi se scot cuiburile din formele de tarte.
 
Minitarte vegetariene cu nugatina preparare
 
 Frişca se bate cu mixerul, se pune într-o pungă de ornat şi se umplu cuiburile de nugatină. Se decorează cu cireşe maraschino. Dacă nu se consumă imediat, se păstrează în frigider.


 

Update: Frişca 100% vegetală (vegană) din smântână de cocos se prepară ca aici.