5
(51)

Tort de Craciun alb si rosu cu crema de vanilie frisca si fructe rosii Tort cu blat alb crema de vanilie si coacaze zmeura angel food cake tort angel food blat alb pufos blat din albusuri pandislpan din albusuri chec din albusuri

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL

PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE. NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta pe reţelele sociale sau e-mail, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Tort de Craciun alb si rosu

Tort de Craciun alb si rosu by Simona Callas

De Crăciun am vrut un tort special. Pentru că avem şi un sărbătorit în familie, care e născut în această zi minunată, am vrut un tort alb şi roşu.

Acest Tort de Craciun alb si rosu e fin, uşor, răcoros şi îl recomand celor care îşi doresc un desert festiv, savuros şi neopulent. Conţine puţină făină şi puţine grăsimi – e drept că are zahăr, dar nimeni nu e perfect 🙂
Blatul este de fapt acel „angel food cake” pe care l-am făcut acum pentru prima oară şi care m-a cucerit definitiv. Este fin, are o textură incredibilă, e pufos şi catifelat – şi incredibil de alb. Combinat cu delicioasa cremă de vanilie şi cu jeleul de zmeură, e pur şi simplu divin.
 
Tort de Craciun alb si rosu

INGREDIENTE Tort de Crăciun alb şi roşu by Simona Callas

 
Ingrediente blat (Angel Food Cake):
• 10 albuşuri (340 g) la temperatura camerei
• 120 g făină albă pentru prăjituri www.simonacallas.com
• 300 g zahăr granulat (granule mai mici sau zahăr fin)
• 1½ linguriţă cream of tartar (bitartrat de potasiu)
• 1 linguriţă extract de vanilie
• ½ linguriţă extract de migdale
• un praf de sare
• ½ cană de sirop de zahăr / compot / suc (deschis la culoare) pentru însiropat (opţional)
 
Ingrediente crema de vanilie (Crème pâtissière):
• 2-3 gălbenuşuri (puteti pune si mai multe daca aveti)
• 2 linguri cu vârf amidon de porumb
• 100 g zahăr granulat (tos) www.simonacallas.com
• 500 ml lapte
• 1 linguriţă extract de vanilie
• 100 g unt tăiat în cuburi mici
 
Ingrediente jeleu de zmeură
• 500 g zmeură
• 200 g zahăr www.simonacallas.com
• 1 plic gelfix super 3:1
• 100 ml apă
 
Ingrediente decor:
• 400 ml frişcă bătută www.simonacallas.com
• coacăze roşii
Tort de Craciun alb si rosu
 

PREPARARE Tort de Crăciun alb şi roşu by Simona Callas

 
Preparare blat:
Se preîncălzeşte cuptorul la 175 de grade Celsius şi se pregăteşte o formă de copt de 24 cm diametru, cu baza detaşabilă – dacă nu are bază detaşabilă, se pune pe fundul ei hârtie de copt. Nu se unge!
În bolul mixerului se pun albuşurile, un praf de sare şi cream of tartar şi se mixează la viteză medie până când albuşurile fac o spumă uşoară. www.simonacallas.com Apoi se măreşte viteza de mixare şi adaugă câte o lingură de zahăr. Se continuă mixarea până când se obţine o bezea de consistenţă nu foarte tare. Se încorporează esenţele de vanilie şi migdale şi se mai mixează de câteva ori, să se omogenizeze.

 ***

Făina se adaugă în 3 reprize şi se încorporează cu o spatulă de silicon, amestecând uşor prin răsturnare. www.simonacallas.com Compoziţia obţinută se toarnă în forma de copt, cu lama unui cuţit sau cu o spatulă îngustă se trasează uşor spirale în aluat, pentru a înlătura bulele de aer, apoi se nivelează.
 
Se introduce tava la cuptor pentru circa 40 minute. Se urmăreşte când se rumeneşte la suprafaţă şi se face testul scobitorii. www.simonacallas.com Blatul meu s-a copt mai repede (30 minute), pentru că l-am făcut de diametru mai mare (24 cm) şi în consecinţă a fost mai puţin înalt. Dacă este copt într-un vas mai îngust şi cu pereţi înalţi, se coace mai greu.

Pandispan pufos din albusuri

Tort de Craciun alb si rosu

După ce se scoate din cuptor, se aşază tava cu fundul în sus şi se ţine astfel până când se răceşte blatul. www.simonacallas.com Eu am pus-o pe un grătar, pentru că bolta blatului nu depăşea marginile tăvii. Acest procedeu (de a ţine blatul cu capul în jos 🙂 se pare că e necesar, pentru că altfel blatul s-ar dezumfla. Al meu şi aşa nu era înalt, aşa că nu m-am riscat să sar peste această etapă 🙂
Motivul pentru care tava nu trebuie unsă este că blatul trebuie să fie aderent de vas, ca să nu cadă atunci când se pune tava cu gura în jos. www.simonacallas.com După ce se răceşte complet, se desprinde blatul de pereţii laterali ai tăvii cu un cuţit, apoi se scoate din tavă şi se poate felia.
 
Detalii despre modul de preparare al acestui blat găsiţi în acest tutorial video:
 
 

Preparare crema de vanilie

Se pune un vas cu apă pe foc (pentru bain-marie). Se pune şi laptele la încălzit. Gălbenuşurile se freacă bine cu zahărul, până când se albesc. www.simonacallas.com Se adaugă amidonul, extractul de vanilie şi se omogenizează. Apoi se toarnă câte puţin laptele fierbinte şi se amestecă să se dizolve toate cocoloaşele.
Vasul cu crema se pune peste vasul cu apă şi se fierbe la bain-marie, amestecând încontinuu, până când se îngroaşă. www.simonacallas.com Se ia crema de pe foc, se încorporează untul, amestecând cu o spatulă, apoi crema se acoperă cu folie alimentară de plastic şi se lasă să se răcească.

***

Preparare jeleu de zmeură

Zmeura se pune în blender şi se mixează. Se adaugă apa şi se amestecă. Conţinutul plicului de gelfix se amestecă cu 2 linguri de zahăr, apoi se toarnă peste sucul de zmeură şi se amestecă să se dizolve. www.simonacallas.com Vasul se pune pe foc. Când începe să dea în clocot, se adaugă restul de zahăr, se amestecă să se dizolve şi se mai ţine pe foc, încă 2-3 minute după ce dă din nou în clocot. Se lasă la răcit.
 
Tort de Craciun alb si rosu

Asamblare Tort de Craciun alb si rosu by Simona Callas

Se aşază prima foaie de blat, se însiropează cu 3-4 linguri de sirop/suc; peste ea se întinde ½ din crema de vanilie iar deasupra jumătate din jeleul de zmeură. www.simonacallas.com Se aşază a doua foaie de blat, se însiropează, se întinde restul de cremă de vanilie şi deasupra restul de jeleu. Tortul se îmbracă în frişcă şi se decorează cu coacăze roşii. Acest Tort de Craciun alb si rosu se păstrează la rece până la servire.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante.

Tort de Craciun alb si rosu reteta
 
   

 NOTE:

• Pentru a coace acest fel de blat, recomand o tavă cu pereţii mai înalţi sau o cratiţă cu mânere, Vor ajuta la sprijinirea tăvii cu gura în jos, după ce se scoate din cuptor, fără să afecteze blatul.

•  Cream of tartar poate fi înlocuit cu 1 lingură suc de lămâie proaspăt www.simonacallas.com

•  Pentru un jeleu limpede, sucul de zmeură se poate strecura; nouă ne plac sâmburii şi i-am lăsat.

• Ordinea în care se aşază straturile depinde de consistenţa acestora. Dacă crema e mai moale deât jeleul, se pune întâi jeleul peste blat şi abia apoi crema.

• Jeleul de zmeură poate fi înlocuit cu un gem mai tare (care să nu curgă).

Tort de Craciun alb si rosu

• Poate părea complicat acest tort, dar nu este. Blatul poate fi preparat cu o zi-două înainte; caz în care trebuie acoperit bine şi ţinut în frigider, pentru că, fiind făcut doar din albuşuri, se usucă. www.simonacallas.com Cremei de vanilie îi trebuie câteva ore bune până când se răceşte şi poate fi întinsă pe blat; deci şi ea se prepară dinainte (chiar cu o zi). Jeleul poate fi preparat ultimul, pentru că pectina din Gelfix acţionează destul de repede.

Tort de Craciun alb si rosu


Crăciun fericit tuturor! 

 




How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?