Prajitura cu mere fara blat – un desert simplu, racoritor si rafinat, care se poate prepara in orice perioada a anului. Prajitura fara gluten desert fara gluten desert prajitura de casa tort mere bezea 

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

 

Prajitura cu mere fara blat by Simona Callas

Astăzi vin cu o reţetă de prăjitură cu mere, deosebită; pe care o am din caietul cu reţete al mamei; pe care o ştiu din copilărie şi care dintotdeauna mi-a plăcut la nebunie. Se compune din trei straturi – mere caramelizate, cremă de vanilie, bezea – şi seamănă cu un tort; dar nu are blat. E răcoroasă, cu textură delicată şi ingrediente la îndemână; şi poate face faţă cu brio atât unui dejun obişnuit în familie cât şi unei ocazii speciale. mere
***
Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante.
NOU! RETETA VIDEO! O gasiti aici:
Prajitura cu mere fara blat

Ingrediente Prajitura cu mere fara blat

• 1 kg mere (5-6 mere potrivite)
• 100 g unt www.simonacallas.com
• 5 ouă mici/medii (gălbenuşurile separate de albuşuri)
• 15 linguri zahăr granulat (tos)
• 2 plicuri zahăr vanilat (sau 1 linguriţă extract de vanilie)
• 2 linguri cu vârf de amidon
• 600 ml lapte
• 2 linguri rase coajă de lămâie

Prajitura cu mere fara blat

 

 

Preparare Prajitura cu mere fara blat by Simona Callas

Se încălzeşte cuptorul la 175 de grade Celsius şi se pregăteşte o tavă termorezistentă cu pereţii mai înalţi. Eu am folosit o tavă de 26 cm diametru, cu inel, care nu etanşeizează foarte bine şi am tapetat-o cu folie de aluminiu, ca să nu curgă siropul care se formează în timpul coacerii.
Etapa 1: Tava se unge cu 1/4 din cantitatea de unt (25 g). Se presară 5 linguri de zahăr. www.simonacallas.com Deasupra se aşază merele rase şi scurse, amestecate cu 1 lingură coajă de lămâie. Se introduce tava la cuptor cât timp se prepară crema (15-20 minute, la foc mediu).

Prajitura cu mere fara blat a 
Etapa 2: Gălbenuşurile se amestecă cu 5 linguri zahăr, zahărul vanilat (sau extractul de vanilie), amidonul, laptele şi se fierb pe baie de aburi până când se încheagă ca o budincă. www.simonacallas.com Se ia de pe foc, se adaugă coaja de lămâie şi untul rămase (adică 1 lingură coajă de lămâie şi 75 g unt), se omogenizează, şi se toarnă peste merele din tavă. Se introduce tava din nou la cuptor, până preparăm bezeaua (15-20 minute la foc mediu).
Prajitura cu mere fara blat
 

 Prajitura cu mere fara blat

Etapa 3: Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare. Se adaugă treptat ultimele 5 linguri de zahăr şi se continuă mixarea până se dizolvă zahărul şi se obţine o bezea, care se intinde în tavă, peste cremă. www.simonacallas.com Tava se dă din nou la cuptor până când bezeaua prinde o crustă aurie (15-20 minute, la foc mic-mediu).
Tort cu mere si bezea
 
Prăjitura se lasă să se răcească în tavă, apoi se păstrează la frigider cel puţin 4-5 ore, înainte de a fi tăiată.

Prajitura cu mere fara blat

Prajitura cu mere fara blat

Astăzi vin cu o reţetă de prăjitură pe care o am din caietul cu reţete al mamei; şi care dintotdeauna mi-a plăcut la nebunie. Se compune din trei straturi – mere caramelizate, cremă de vanilie, bezea – şi seamănă cu un tort, dar nu are blat. E răcoroasă, cu textură delicată şi ingrediente la îndemână; şi poate face faţă cu brio atât unui dejun obişnuit în familie cât şi unei ocazii speciale. Mama pregătea această prăjitură într-un vas Jena şi diametrul de 26 cm Ingrediente: 1 kg mere (5-6 mere potrivite); 100 g unt; 5 ouă; 15 linguri zahăr tos; 2 plicuri zahăr vanilat; 2 linguri cu vârf de amidon; 600 ml lapte; 2 linguri coajă de lămâie  

Preparare: Se încălzeşte cuptorul la 175 de grade Celsius şi se pregăteşte o tavă termorezistentă cu pereţii mai înalţi (eu am folosit o tavă cu inel, care nu etanşeizează foarte bine şi am tapetat-o cu folie de aluminiu, ca să nu curgă siropul care se formează în timpul coacerii). Etapa 1: Tava se unge cu 25 g unt. Se presară 5 linguri de zahăr şi deasupra se aşază merele rase şi scurse, amestecate cu 1 lingură coajă de lămâie. Se introduce tava la cuptor cât timp se prepară crema. 

***

Etapa 2: Gălbenuşurile se amestecă cu 5 linguri zahăr, zahărul vanilinat, amidonul, laptele şi se fierb pe baie de aburi până când se încheagă ca o budincă. Se adaugă coaja de lămâie şi untul rămase, se omogenizează şi se toarnă peste merele din tavă. Se introduce tava din nou la cuptor, până preparăm bezeaua. Etapa 3: Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare, se adaugă zahărul treptat şi se continuă mixarea până se dizolvă zahărul şi se obţine o bezea, care se pune în tavă, peste cremă şi tava se dă din nou la cuptor până când bezeaua prinde o crustă aurie. Prajitura cu mere fara blat  Prăjitura se lasă să se răcească în tavă, apoi se păstrează la frigider minim 4 ore. Se taie după ce se răceşte foarte bine (de preferat a doua zi).

***

Astăzi vin cu o reţetă de prăjitură pe care o am din caietul cu reţete al mamei; şi care dintotdeauna mi-a plăcut la nebunie. Se compune din trei straturi – mere caramelizate, cremă de vanilie, bezea – şi seamănă cu un tort, dar nu are blat. E răcoroasă, cu textură delicată şi ingrediente la îndemână; şi poate face faţă cu brio atât unui dejun obişnuit în familie cât şi unei ocazii speciale. Mama pregătea această prăjitură într-un vas Jena şi diametrul de 26 cm  

Prajitura cu mere fara blat Astăzi vin cu o reţetă de prăjitură pe care o am din caietul cu reţete al mamei; şi care dintotdeauna mi-a plăcut la nebunie. Se compune din trei straturi – mere caramelizate, cremă de vanilie, bezea – şi seamănă cu un tort, dar nu are blat. E răcoroasă, cu textură delicată şi ingrediente la îndemână; şi poate face faţă cu brio atât unui dejun obişnuit în familie cât şi unei ocazii speciale. Mama pregătea această prăjitură într-un vas Jena şi diametrul de 26 cm.