0
(0)

 

 

 

De când am descoperit reţeta lui Jim Lahey, aproape că nu mai cumpăr pâine, pentru că nici o pâine din comerţ nu se compară cu aceasta. E pufoasă, aromată, are o crustă aurie, crocantă – e pur şi simplu incredibilă. Şi nici măcar nu se face greu.
Ingrediente:
½ cub drojdie proaspătă (12 g)
250 ml apă caldă
1 linguriţă de zahăr
1/2 linguriţă sare
3 linguri ulei de măsline
500 g făină albă
Preparare:
Drojdia se amestecă cu zahărul, se lasă puţin să se lichefieze şi apoi se toarnă apa caldă, se presară 1 lingură de făină, se acoperă cu un capac şi se lasă la dospit în loc cald, circa 30 minute.
Făina se amestecă cu sarea, se formează o adâncitură în mijloc şi se toarnă drojdia. Se amestecă până când se încorporează făina (eu am folosit robotul), se adaugă uleiul şi se omogenizează. Se acoperă vasul cu o folie de plastic, apoi cu un prosop, şi se lasă la căldură până când aluatul îşi dublează volumul (aproximativ 30 minute).
Se pregăteşte un vas termorezistent cu capac de circa 2 litri fiecare (eu prefer să folosesc un vas mai îngust şi înalt, ca să iasă pâinea mai bombată) care se unge cu puţin ulei de măsline şi se pudrează cu făină pe tot interiorul.
Aluatul se răstoarnă pe masă, se pudrează cu făină şi i se dă formă rotundă, apoi se pune în vasul pregătit, se acoperă cu capacul şi se lasă din nou la dospit, pentru 20-30 minute. În acest timp se încinge cuptorul la 175 de grade Celsius.
După ce aluatul a crescut frumos, se introduce vasul în cuptor pentru circa 30 minute, apoi se înlătură capacul şi se mai lasă 20-30 minute, până când pâinica se rumeneşte frumos deasupra.
Se scoate din vas, se lasă să se răcească pe un grătar, apoi se înfăşoară într-un şervet curat.
 
 
 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?