De când am descoperit reţeta lui Jim Lahey, aproape că nu mai cumpăr pâine, pentru că nici o pâine din comerţ nu se compară cu aceasta. E pufoasă, aromată, are o crustă aurie, crocantă – e pur şi simplu incredibilă. Şi nici măcar nu se face greu.
Ingrediente:
• ½ cub drojdie proaspătă (12 g)
• 250 ml apă caldă
• 1 linguriţă de zahăr
• 1/2 linguriţă sare
• 3 linguri ulei de măsline
• 500 g făină albă
Preparare:
Drojdia se amestecă cu zahărul, se lasă puţin să se lichefieze şi apoi se toarnă apa caldă, se presară 1 lingură de făină, se acoperă cu un capac şi se lasă la dospit în loc cald, circa 30 minute.
Făina se amestecă cu sarea, se formează o adâncitură în mijloc şi se toarnă drojdia. Se amestecă până când se încorporează făina (eu am folosit robotul), se adaugă uleiul şi se omogenizează. Se acoperă vasul cu o folie de plastic, apoi cu un prosop, şi se lasă la căldură până când aluatul îşi dublează volumul (aproximativ 30 minute).
Se pregăteşte un vas termorezistent cu capac de circa 2 litri fiecare (eu prefer să folosesc un vas mai îngust şi înalt, ca să iasă pâinea mai bombată) care se unge cu puţin ulei de măsline şi se pudrează cu făină pe tot interiorul.
Aluatul se răstoarnă pe masă, se pudrează cu făină şi i se dă formă rotundă, apoi se pune în vasul pregătit, se acoperă cu capacul şi se lasă din nou la dospit, pentru 20-30 minute. În acest timp se încinge cuptorul la 175 de grade Celsius.
După ce aluatul a crescut frumos, se introduce vasul în cuptor pentru circa 30 minute, apoi se înlătură capacul şi se mai lasă 20-30 minute, până când pâinica se rumeneşte frumos deasupra.
Se scoate din vas, se lasă să se răcească pe un grătar, apoi se înfăşoară într-un şervet curat.
Nu pot să nu mă gândesc, văzând această pâine, la cât de gustoasă ar fi alături de o salată bogată cum e cea de vară, pe care s-o termini întingând miezul pufos în zeama gustoasă. Desigur, la fel de bună ar fi cu şuncă, brânză veche, roşii şi ceapă. Şi dacă tot sunt aici, aş zice că la fel de bună ar fi cu o fasole iahnie ori cu o ciorbă de fasole, nu? 😀 :-h
Padre, painea de casa e buna cu orice 🙂 Si, daca tot ati adus vorba, mie imi place sa intind pe ea, asa calda, o bucatica de unt sanatos si hipercolesterolic :X Sa-l vad cum se topeste pe paine si sa presar cateva fire de sare pe deasupra 🙂 Asta, pe langa toate ispitele pe care le-ati enumerat :X
Si eu zic ca-i buna cu orice,numai pentru dieta nu :)))))
E buna si asa goala cum e,proaspat scoasa din cuptor.
Foarte frumoasa ti-a iesit.
Cat de bine arata painea ta! Imi aminteste de painile de vatra, din copilarie. Ce bune erau! :X
Dia, nu-mi aduce aminte de dieta, te rog :))
Si bunica mea facea paine la cuptorul cu lemne… paine ca aia n-am mai mancat de multa vreme 🙂
n-am stiut ca e postare noua, cand am vazut in fb; ce frumusete de poza si paine
Arata de milioane! As manca din ea asa,goala! Seara frumoasa, Simo!
Multumesc mult, Laurici, numai bine iti doresc si eu :-f :X
Multumesc, Didi :-f Am prieteni care mi-au trimis materiale pentru compozitie 🙂 :X
Am facut aceasta paine si multumesc. Apreciez foarte mult ca sunteti singurul blogger care mentioneaza autorul real al acestei retete/idei. Am vazut reteta postata pe zeci de bloguri, dar nimeni nu da vreun link, desi este evident ca reteta e „furata” de la altcineva. Felicitari!
:Congratulations:
:Police: