4.9
(26)

Tort colivie birdcage cake tort fondant pasta de zahar facuta acasa reteta blat umed chec pufos crema de unt

Tort colivie birdcage cake 

Tort colivie birdcage cake 

Tortul în formă de colivie e drăgălaş, delicat şi induce în acelaşi timp o senzaţie de vintage şi un aer de primăvară 🙂 Ca să îl pot realiza, a trebuit să achiziţionez nişte ustensile pe care nu le aveam – bol de inox semisferic, extruder pentru pasta de zahăr, şablon pentru bordură, o spatulă de inox mare şi o gripcă (racletă) mai lată. Restul le aveam deja – două planatoare (pentru netezirea pastei de zahăr), rolă decupătoare de plastic, specială pentru fondant, coloranţi alimentari gel pentru fondant, sucitor, o planşă netedă şi pătrată cu latura de cel puţin 50 cm.

pasta de zahar facuta acasa reteta blat umed pufos

Tortul meu colivie conţine blat roz şi blat cu cacao, jeleu de vişine, cremă ganache de ciocolată albă, arome de lămâie şi portocale. E îmbrăcat într-un strat subţire de pastă de zahăr (fondant) şi decorat simplu, pentru că nu l-am vrut foarte încărcat. Nu l-am însiropat, ca să nu afecteze structura, dar nu s-a simţit lipsa siropului, blatul e afânat şi umed datorită untului din compoziţie. Jeleul l-am făcut mai acrişor, ca să compenseze dulceaţa cremei şi a pastei de zahăr.
Am folosit o tavă rotundă cu pereţi înalţi (de circa 10 cm) şi diametrul de 15 cm şi un bol semisferic de inox cu acelaşi diametru. Important este să încapă amândouă în cuptor, pentru că se împarte compoziţia şi se vor coace împreună.
Tort colivie birdcage cake 

INGREDIENTE ŞI PREPARARE:

►Blatul roz:
• 6 ouă
• 300 g unt
• 300 g zahăr pudră
• 400 g făină www.simonacallas.com
• 1 plic praf de copt
• 2 linguri jeleu de vişine
• 1 linguriţă coajă rasă de lămâie
Se pregătesc cele două tăvi (tava rotundă şi bolul semisferic), se ung cu unt pe tot interiorul şi se încinge cuptorul la 175 de grade Celsius.
Untul se freacă bine cu zahărul până când devine cremos. Se adaugă ouăle pe rând, mixând bine după fiecare, apoi coaja de lămâie, jeleul de vişine şi la sfârşit făina cernută cu praful de copt. Compoziţia se împarte în cele două tăvi care se introduc în cuptor şi se lasă până când se coc blaturile (aproximativ o oră, se verifică cu scobitoarea, dar nu în primele 30 minute). Se scot apoi tăvile din cuptor, se lasă să se răcorească 15 minute, apoi se scot blaturile pe un grătar.
Blatul de cacao:
• 6 ouă
• 300 g unt
• 300 g zahăr pudră
• 350 g făină www.simonacallas.com
• 1 plic praf de copt
• 50 g cacao
• 2 linguri suc de portocale
• 1 linguriţă coajă rasă de portocale
Procedura este aceeaşi ca la blatul roz. Se freacă untul cu zahărul, se adaugă ouăle pe rând, apoi coaja si sucul de portocală şi la final făina cernută cu praful de copt şi cacao. Compoziţia se toarnă în tava rotundă şi se coace timp de circa o oră la 175 de grade Celsius.

Tort colivie birdcage cake

Jeleul de vişine:
• 500 g vişine fără sâmburi
• 250 g zahăr tos www.simonacallas.com
• 1 plic gel fixant 3:1
Vişinele (eu am avut congelate, le-am dezgheţat) se mărunţesc în blender şi se pun într-o crăticioară de 1L. Gelul fixant se amestecă cu 2 linguri de zahăr, se adaugă în sucul de vişine, se amestecă şi se pun pe foc; când încep să fiarbă se adaugă restul de zahăr şi se mai lasă pe foc până când amestecul fierbe din nou, apoi încă 5 minute. Se ia vasul de pe foc şi se lasă să se răcească.
Crema ganache de ciocolată albă:
• 550 g ciocolată albă www.simonacallas.com
• 450 g frişcă lichidă
Frişca încălzită până aproape de fierbere, se toarnă peste ciocolata ruptă în bucăţi mici. Se lasă câteva minute, apoi se amestecă uşor cu o spatulă de silicon, până când se dizolvă ciocolata şi se omogenizează amestecul. Se lasă la rece câteva ore, apoi se mixează la viteză medie până când se obţine o cremă fină, spumoasă şi catifelată.
Decorul:
• 500 g pastă de zahăr bleu
• 100 g pastă de zahăr albă www.simonacallas.com
• trandafiri mici şi frunze din pastă de zahăr

ASAMBLARE: Tort colivie birdcage cake 

Blaturile, tăiate în straturi de înălţimi aproximativ egale, se aşază unele peste altele, între ele se pun straturi alternative de cremă şi jeleu. După asamblarea primei jumătăţi a tortului, se înfig piloni de plastic (sau beţe de frigărui) pentru a asigura stabilitatea clădirii. Se aşază un carton şi peste el se clădeşte cealaltă jumătate din tort. www.simonacallas.com Se mai înfige un pilon în mijlocul etajului superior, pentru a consolida structura. Apoi se îmbracă totul într-un strat de cremă, se pune la frigider 30 minute, se îmbracă în al doilea strat de cremă şi se nivelează bine. Suprafaţa tortului trebuie să fie cât mai netedă, pentru ca pasta de zahăr să se aşeze bine şi să nu formeze denivelări.
  

 

Pasta de zahăr bleu se întinde pe masa de lucru presărată cu zahăr pudră, într-o cuvertură pătrată cu grosime de circa 3 mm. Se pune peste tort, se întinde cu grijă să acopere toată suprafaţa tortului şi să nu formeze cute. www.simonacallas.com Se taie excesul de pastă şi se finisează cu ajutorul planatoarelor.
Gratiile le-am făcut cu extruderul; bordura cu şablonul pentru bordură; trandafirii şi frunzele cu mâna.
  
Un tutorial video din care m-am inspirat:
 

Iată şi o secţiune din tortul meu. Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial,. unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, usoare si delicioase.

 

 




How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.9 / 5. Vote count: 26

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!