Alcazare reteta tobite saraberne reteta prajitura Alcazar prajituri de casa bezele cu nuca fursecuri traditionale pentru Craciun, Paste si pentru alte evenimente Cele mai bune Alcazare, cu ingrediente naturale bezea cu nuca si ciocolata Alcazare reteta din copilarie Alcazale Saraberne tobite butoiase Alcazare reteta traditionala saraberne din copilarie cum se fac butoiase nuci ciocolata bezea cu nuca reteta cum se face prajitura alcazar
ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.
Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.
Alcazare reteta traditionala
Gospodinele cu vechime şi cei care au copilărit pe vremea „comunistă” cunosc aceste prăjiturele. Serioase, fără zorzoane, crocante şi care se topesc în gură; cu un buchet de arome invincibile de nucă şi rom;. cu bezea şi ciocolată; pe cât de simple, pe atât de cuceritoare: ALCAZARELE… Nu exista eveniment în familie de la care ele să lipsească; nici sărbătoare, nici tradiţie. La orice masă festivă Alcazarele erau aşezate la loc de cinste. şi de asemenea erau primele „vânate” – şi, evident, printre primele care dispăreau. Alcazarele făceau ca, mici şi mari, indiferent de vârstă şi de rang, să renunţe la maniere şi să „bage la ghiozdan” câte apucau, fără număr.
***
Alcazarele, cu alura lor uşor vintage şi solemnă, se trag de undeva de demult,. şi reţeta lor s-a transmis generaţii de-a rândul, pe caieţele cu foi îngălbenite, pătate de ciocolată şi ulei… Astăzi reînvii amintiri şi vă prezint prăjitura nemuritoare, din caietul mamei, reţeta mea de Alcazare – şi nu „alcazale” cum greşit le-au botezat unii – pentru că denumirea lor se trage din asemănarea cu frumoasele coloane în stil maur ale Palatului Alcázar din Sevilla.
Dacă apreciaţi reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial,. unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.
INGREDIENTE Alcazare reteta traditionala
►Pentru bezele (cca 40 buc):
►Pentru cremă:
►Pentru decor:
PREPARARE Alcazare reteta traditionala
***
► Preparare bezele
Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare. Se adaugă zahărul treptat şi se mixează până când se obţine o bezea tare. Se încorporează nuca măcinată, cu o spatulă. ww.simonacallas.com Se ia cu linguriţa din copoziţie şi se pun grămăjoare cu diametrul de 2-3 cm, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Grămăjoarele se pun la distanţă de 2 cm unele de altele; pentru că se vor mări în timpul coacerii. Se netezesc cu lama unei spatule mici de inox sau coada unei linguriţe umezite în apă rece. nuca
Se coc în cuptorul încins în prealabil, la 120 de grade Celsius cu funcţia ventilaţie (sau la minim, cu uşa cuptorului întredeschisă, la cuptorul pe gaz); timp de 40-45 minute. ww.simonacallas.com Aceste bezele nu trebuie să se ardă, nici să se rumenească, doar să se usuce; iar acest procedeu de uscare necesită temperatură minimă şi timp îndelungat.
***
►Preparare cremă
MONTARE Alcazare reteta traditionala
Se iau câte două bezele, se unesc în aşa fel încât baza să fie la exterior, se lipesc pe margine cu cremă şi se tăvălesc prin nuca măcinată. Se păstrează într-un container etanş (ca şi bezelele obişnuite sau macarons) – în acest fel se vor păstra fragede şi crocante.
Chiar ma interesa reteta de Alcazare,
Poate le fac de Paste!
Nu am mancat niciodata, nu le stiam, dar mi-ai deschis apetitul :))) Luam si noi cateva la pachet! Foarte faine!
Tin minte ca mama facea ghindute, niste fursecuri lipite cu gem de caise, cu varful tras in ciocolata si dat prin nuca :)))
Mi-ai amintit de ele, le uitasem cu desavarsire.
Minunate! :X
Apetisante!
Multumesc mult, Laura :-f Se faceau multe dulciuri bune pe vremuri 🙂 Alcazare nu am afcut multe de data asta, dar promit ca tin minte si data viitoare trimit la tine cateva 🙂
Multumesc, Merisor :-f :X
Multumesc :-f
dar acesta este un desert fabulos, despre care aud pentru prima oara. la noi in familie n-a existat vreodata. nu se facea in zona noastra, sigur. imi place totul la el. …si nu cred deloc ca e comunist. sunt sigura ca la radacini vine din bucataria franceza. poate i se mai spunea si altfel. ffff interesant! bravo!
Doamne, cate minuni mai am si eu in cartea de la 1938 a bunicii. nu mai apuc sa-mi infaptuiesc proiectul "proiectat legat de ea" 🙁
Multumesc, Didi :-f Sa stii ca m-am gandit si eu la cartea ta de la bunica, sunt sigura ca sunt acolo multe retete care merita sa fie repuse la locul lor de cinste 🙂
Asta nu e prajitura, e nebunie curata!
Multumesc frumos, Teo :-f
Waw…ce faine-s ! Eu le stiam ca si "Caciuli de cazac"si atre faine-s, ar…nu le-am facut de mult !
Deosebite astea facute de tine….
Eu le faceam prin 70-'80 si le spuneam Sarah Bernard,dar aveau mai multe oua, cred ca vreo 9.Foarte bune, oricum.
Caciulile de cazac eu le stiu cu fulgi de cocos 🙂 Oricum, sunt la fel de delicioase 🙂 Multumesc mult, Sidy <3
Da, stiu ca li se spune si asa 🙂 Noi le stim de Alcazare si asa le spunem si azi. In privinta numarului de oua, cu cat mai multe, cu atat mai plin va fi platoul 🙂 Multumesc frumos <3
Sunt prajiturile mele preferate! Aveam 16 ani cand bunica m-a invatat sa le fac! Seara… Pe 30 noiembrie… A doua zi s-a dus dintre noi.. Sambata sora mea boteaza fetita! Pe masa vor fi… ACAZARE! Iti multumesc pt reteta!
Da, sunt potrivite la ocazii speciale si au asa un parfum "vintage" 🙂
Super prajituri. Eu incing tava in cuptor si o ung cu ceara naturala de albine. Ceara trebuie sa fie intr-un strat extrem de subtire, deci nu se insista cu bucata de ceara. Dupa ce tava s-a racit se pun acazarele si se procedeaza ca in reteta.
Simona, ma bucur mult ca ti-am descoperit blogul si fara a vrea sa te flatez e, de departe, cel mai documentat, atractiv si primitor blog (cu aceasta tematica). Felicitari!
E o noutate pentru mine faza cu ceara de albine, foarte interesant, o sa incerc si eu 🙂 Multumesc mult, Anda, pentru popasul in blogul meu si pentru aprecieri ❤ ❤
:Heart:
eu le stiam de alcazele sunt foarte bune, le fac foarte des de sarbatori, paste pt ca raman albusurile care nu le pun la cozonac, sunt apreciate de toti, cred ca e prima prajitura care am invatat sa o fac, pe atunci bateam albusurile cu telul, ce vremuuuriii!
Dar sa stiti ca telul afaneaza mai bine albusurile decat mixerul.Doar ca ne doare mana o saptamana :Overjoy:
Super prajitura arata bine am sa o incerc multumesc pentru reteta
Si de pune bezea deasupra
Cîte zile tin cu crema??
Nu stiu care e durata maxima, pentru ca noi le terminem instant de fiecare data 🙂
Delicioase prajituri, le voi face sigur de Craciun. Multumesc pentru reteta.
Se pot folosi albusurile la pasca cu smantana.La 1 kg de smantana 32% care a stat o noapte la scurs in tifon intr-un vas cu faina de porumb ,se adauga cca 12 albusuri batute usor si zahar pudra dupa gust.Nu se amesteca mult ,sa nu se faca frisca.Se foloseste un blat de chec,pus destul de subtire pentru ca va creste
Amintiri frumoase. Eu le făceam și rețeta era denumita Tobițe. O nebunie! La orice sărbătoare le făceam și se terminau instant 😂. Mulțumesc pentru reamintire.
Toate rețetele sunt super! Am făcut tortul de post cu care i am uimit pe invitați!. Mi am făcut lista cu tortul ptr Anul nou, și prăjiturele pentru Crăciun.
Am facut si eu, dar la 200 g nuca puneam 4 albusuri. Si mai pun in plus suc de lamaie sau otet, o lingura. Dar am sa incerc si asa. Multumesc pentru stradania de a ne invata cum sa facem prajituri minunate!