5
(55)

Caneles de Bordeaux Canelate Bordeleze reteta the authentic Canelés de Bordeaux Recipe Cannelés de bordeaux recette Canelé Cannelé recipe french canele recipe perfect caneles  

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Caneles de Bordeaux Canelate bordeleze

 
Canelés de Bordeaux este denumirea corectă a acestor bijuterii dulci care vin de prin secolul al XVII-lea. Călugăriţele dintr-o mănăstire din Bordeaux, aparţinând Ordinului Bunei Vestiri, au început să coacă nişte preparate micuţe din aluat, folosind gălbenuşurile donate de viticultorii locali care clarifiau vinurile cu albuşuri de ou. Aceste dulciuri erau oferite copiilor nevoiaşi. Astăzi, popularitatea micuţelor „canelés” a atins nivel mondial;. sunt iubite şi savurate; încântă şi intrigă deopotrivă; pentru că sunt rumene, crocante, caramelizate la exterior şi moi, suculente în interior;. dar şi pentru că prepararea lor e aproape la fel de complicată ca a pretenţioşilor macarons.
Am fost surprinsă să constat că, desi sunt simple la compoziţie şi par uşor de preparat,. există multe pagini care explică teoria confecţionării lor. Compoziţia se prepară cu 1-2 zile înainte;. aluatul trebuie să stea minimum 12 ore în frigier înainte de a fi utilizat – unii Chefi recomandă 24 ore, alţii 48 de ore (eu l-am lăsat 24 de ore). Patiseriile franţuzeşti de clasă folosesc ingrediente obişnuite, dar de calitate: rom brun superior (uneori îndoit cu un lichior triplu sec), vanilie Bourbon culeasă din Mauritius şi Madagascar; făină albă şi curată. De asemenea, la această reţetă nu se folosesc decât gălbenuşuri, altminteri nu se obţine interiorul acela moale ca o budincă şi nici culoarea galbenă-aurie atât de plăcută ochiului :).
La origine, canelés se coceau în forme individuale din cupru, şi aşa se coc şi astăzi în patiseriile tradiţionale, dar şi formele din silicon oferă rezultate la fel de bune. Pentru coacerea în formele din cupru, se foloseşte pentru ungerea lor un amestec 1:1 din ceară de albine şi ulei neutru. Formele de silicon se ung cu puţin unt topit.

Caneles de Bordeaux Canelate Bordeleze

Eu am descoperit canelés întâmplător, pe internet. Nu ştiu cum sunt cele din Franţa; primele pe care le-am mâncat au fost acestea de mai jos, făcute de mine; după reţeta de la Chef Bruno Albouze, care a lucrat timp de 15 ani într-o patiserie din Bordeaux.
 
M-au cucerit definitiv. Sunt demenţiale la gust, au o aromă de vis, interiorul ca o budincă şi exteriorul crocant, sunt dulci şi parfumate. Şi, dacă cele preparate de mine, pentru prima oară, sunt aşa, mă gândesc cât de minunate trebuie să fi fost cele făcute de maicile din Bordeaux 🙂
Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante.
Caneles de Bordeaux Canelate Bordeleze 1
 

Ingrediente Caneles de Bordeaux 

(pentru 12-15 canelés)
• 500 ml lapte
• 50 g unt www.simonacallas.com
• 1 păstaie vanilie
• 4 gălbenuşuri
• 120 g făină
• 30 g amidon
• 175 g zahăr granulat (zahăr tos mai fin)
• 2 linguri rom brun
 
 Caneles de Bordeaux Canelate Bordeleze 2

Preparare Caneles de Bordeaux 

Făina, zahărul şi amidonul se amestecă într-un bol.
 
Laptele, untul, seminţele şi coaja păstăii de vanilie se pun pe foc, amestecând continuu, până când laptele dă semne că începe să fiarbă. Se toarnă peste gălbenuşuri, cu grijă, amestecând repede, să nu se fiarbă gălbenuşurile. Se omogenizează, se strecoară. www.simonacallas.com Amestecul se toarnă peste ingredientele uscate. Se amestecă cu telul, se adaugă romul. Va avea consistenţa aluatului de clătite. Se transferă într-un vas curat, se acoperă cu un capac sau cu folie alimentară de plastic. şi se pune la frigider pentru minim 12 ore (eu l-am lăsat până a doua zi).
 
A doua zi, se setează cuptorul la 250C. www.simonacallas.com Se scoate vasul din frigider, se omogenizează din nou, cu un tel, se strecoară şi se pune din nou la frigider până când se încinge cuptorul şi se pregătesc formele.
 
Se ung formele cu puţin unt, se presară puţin zahăr granulat şi se pun 10 minute în congelator. Apoi se scot şi se umplu pe ¾ cu compoziţie.
Caneles de Bordeaux Canelate Bordeleze a
Se coc 5 minute la 250C, apoi 20 minute la 220C, apoi 30 minute la 190C. www.simonacallas.com Se scot din forme imediat, se lasă să se răcorească şi se consumă cu mare angajament.
Caneles de Bordeaux Canelate Bordeleze b

Notă: În principiu, aceste bijuterii dulci trebuie consumate imediat ce sunt preparate. Dacă rămân câteva, se pun într-un container etanş; în acest fel se păstrează moi. Expunerea la aer le usucă în câteva ore. Dacă totuşi se întâmplă să se usuce, le puteţi încălzi 30 secunde la cuptorul cu microunde. şi îşi recapătă miezul moale.

                Caneles de Bordeaux Canelate Bordeleze 3

a-l-b-1

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?