5
(23)

crema de lamaie lemon curd reteta explicatii si ponturi prajituri de casa cofetarie simple usoare delicioase

Crema de lamaie Lemon Curd (reteta, explicatii si ponturi)

Tradus literal, s-ar numi în româneşte „cheag de lămâie”. E un preparat cremos, care se obţine prin prelucrarea termică a unui amestec de suc proaspăt de lămâie, ouă şi zahăr. Sucul de lămâie şi zahărul conferă savoarea, iar ouăle ajută la îngroşarea compoziţiei în timpul fierberii. Majoritatea reţetelor de lemon curd adaugă şi unt, după prelucrarea termică a cremei, pentru a obţine un plus de consistenţă şi o textură catifelată.
 
Lemon curd poate fi folosit în multe feluri în bucătărie: ca umplutură pentru tarte ori clătite, la fursecuri, torturi, ca topping pentru îngheţată sau pur şi simplu întinsă pe pâine.
 Crema de lamaie lemon curd reteta
Ingrediente:
• 4 gălbenuşuri
• 2 ouă întregi
• 120 ml suc de lămâie
• 150 g zahăr tos
• 1 lingură coajă de lămâie
• 100 g unt tăiat în cuburi mici
 
Crema de lamaie lemon curd reteta
Preparare:
Ouăle întregi, gălbenuşurile şi  zahărul se amestecă bine cu un tel; se adaugă câte puţin sucul de lămâie, apoi coaja de lămâie; se omogenizează şi se pune vasul pe baie de aburi (sau direct pe flacără mică, într-un vas antiaderent şi cu fundul gros, ca să nu se prăjească ouăle), amestecând continuu până când compoziţia se îngroaşă (5-10 minute). Se ia vasul de pe foc, se încorporează untul, amestecând cu o spatulă (sau cu o lingură de lemn). Se acoperă crema cu folie alimentară de plastic şi se pune la frigider pentru câteva ore (sau peste noapte).

Din ingredientele prezentate se obţin circa 450 grame de cremă.


 

TIPS:

• Pentru coaja de lămâie, alegeţi lămâi de culoare deschisă, rotunde şi zemoase, ferme la atingere, fără pete maronii, fără decolorări sau alte defecte.
• Utilizaţi unt de bună calitate. În niciun caz margarină. Untul trebuie să fie rece atunci când este adăugat în compoziţie – nu moale, nu topit.
• Este foarte important ca mixtura să fie bătută uşor şi complet, la adăugarea fiecărui ingredient – acest lucru face ca mixtura să fie omogenă, şi astfel se evită supraîncălzirea unora dintre ingrediente în timpul prelucrării termice.
• Esenţială este încălzirea uniformă – apa care fierbe nu trebuie să atingă baza vasului în care se află mixtura. Se amestecă încontinuu, pentru a menţine omogenitatea.

CUM SE CONSERVĂ LEMON CURD

 Această cremă se prepară de obicei în cantităţi mici şi se consumă imediat după răcire, ca şi crème pâtissière.
• Dacă este nevoie de conservare, imediat după preparare (cât încă este fierbinte) se pune în borcane sterile, încălzite, care apoi se sigilează şi se fierb la foc mic timp de 20-30 minute. Apoi se lasă să se răcească lent, timp de 12-24 ore şi se verifică integritatea sigilării. Lemon curd conservat astfel se păstrează într-un loc răcoros şi ferit de lumină. Termenul de valabilitate este de maxim 4 luni.
• Varianta mai simplă a conservării este la congelator, în pungi sau recipiente alimentare din plastic bine închise – lemon curd se poate păstra astfel până la un an, fără a-şi pierde calităţile.

 

 
 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 23

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!