5
(63)

Tort de bezea cu ciocolata simplu si delicios reteta tort ciocolata tort bezea bezele prajitura veche desert prajituri de casa vechi retete din copilarie ceausescu majorat crema cacao ciocolata 

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Tort de bezea cu ciocolata by Simona Callas

Acest Tort de bezea cu ciocolata e un desert din copilărie, care făcea furori pe vremea când cele mai iubite şi mai des întâlnite (sic!) prăjituri erau cele făcute în casă. Mie mi-a pregătit mama acest tort când am împlinit 18 ani; şi am încă vii în amintire imaginea şi gustul lui. A fost dragoste la prima vedere şi definitivă; pentru că de atunci l-am avut pe masă la multe ocazii speciale. Chiar şi după ce am plecat la casa mea, tortul de bezea a fost unul dintre primele torturi pe care am învăţat să le fac; Şi de fiecare dată a avut acelaşi succes zdrobitor, chiar şi la cei mai pretenţioşi invitaţi.

Tort de bezea cu ciocolata

Pe vremuri, când băteam bezeaua cu telul, sau chiar cu strămoşul mixerului de azi, era destul de greu de preparat; necesita mult efort şi multă răbdare. Acum, cu robotul multifuncţional, e floare la ureche. Cuptorul pe gaz la care mulţi ani am copt bezele, era destul de dificil; şi ţin minte că de fiecare dată aveam emoţii, pentru că nu ştiam dacă nimeream temperatura potrivită; uneori bezelele mele se rumeneau la suprafaţă iar în interior rămâneau aproape necoapte. De aceea blaturile de bezea le preparam cu 2-3 zile înainte, ca să aibă timp să se usuce, înainte de a asambla tortul.

Acum am cuptor electric şi, deşi iniţial am fost destul de reticentă (citisem şi eu păreri, multe dintre ele fiind contra), am avut suficiente ocazii să mă conving că este o invenţie fantastică. Cel puţin în privinţa bezelelor; pentru că le usucă exact aşa cum trebuie, fără să le ardă la exterior, şi astfel am putut să asamblez tortul în aceeaşi zi.

Tort-de-bezea-cu-ciocolata

Revenind

…la acest Tort de bezea cu ciocolata,. este unul dintre cele mai delicate şi savuroase torturi pe care le-am gustat vreodată. Bezeaua dulce, crocantă şi crema uşor amăruie de ciocolată formează un cuplu incredibil. În cremă se pot adăuga nuci (coapte şi tocate mărunt),. am făcut asta de multe ori, aduc un plus de savoare şi de aromă. De asemenea, crema poate fi înlocuită cu un ganache de ciocolată neagră.
De data aceasta am preferat să prepar Tortul de bezea cu ciocolata aşa cum l-am mâncat prima oară făcut de mama, sobru şi nostalgic; ca pe vremea când romul era ieftin şi bun;. nucile erau cam singurele fructe oleaginoase care se găseau pe piaţă,. eram deja sătui de ele şi nu le foloseam de fiecare dată la prăjituri;. iar ciocolata era un lux şi cea mai bună cremă de tort era cea din unt şi cacao. Vă asigur că, pregătit astfel, tortul de bezea nu e cu nimic mai prejos decât alte variante, mai sofisticate.

Ingrediente Tort de bezea cu ciocolata by Simona Callas

 
Pentru blaturile de bezea:
• 175 g albuş de ou (cca 5 albuşuri mari) – la temperatura camerei
• 350 g zahăr tos www.simonacallas.com
• 2 plicuri zahăr vanilat

► Pentru cremă:
• 300 g unt cu 82% grăsime – la temperatura camerei
• 40 g cacao neagră www.simonacallas.com
• 175 g zahăr tos
• 1 lingură rom (sau esenţă)
• 150 g nuci coapte si tocate (optional)
Tort de bezea cu ciocolata

Preparare Tort de bezea cu ciocolata by Simona Callas

• Preparare blaturi de bezea:

Se preîncălzeşte cuptorul la 100 de grade Celsius.
Se pregătesc 3 tăvi de aragaz tapetate cu hârtie de copt, pe care s-au desenat cercuri cu diametrul de circa 17 cm. Hârtia se aşază cu partea desenată în jos (ca să nu se imprime urma de creion pe bezea). www.simonacallas.com Dedesubtul hârtiei se pune o coală albă (ca să se vadă conturul desenat). Această coală se va scoate, trăgând-o cu grijă de sub blatul de bezea, înainte de a fi pus în cuptor.
Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare. Se adaugă zahărul în ploaie, treptat; apoi vanilia şi se mixează la viteză medie. până când se dizolvă zahărul şi se obţine o bezea tare. Din această bezea se iau două linguri cu vârf şi se pun deoparte. www.simonacallas.com Restul de bezea se împarte în trei părţi aproximativ egale; care se întind în cele trei tăvi, în interiorul cercurilor desenate, sub formă de blaturi. Cele două linguri de bezea puse deoparte se introduc într-o pungă de ornat. şi se formează ciupercuţe, pe lângă blaturile din tăvi.

Tort de bezea cu ciocolata 3
 
Se introduc tăvile în cuptor. La cuptorul electric se foloseşte funcţia ventilaţie; la cuptorul pe gaz, se pun tăvile cât mai sus. www.simonacallas.com Se coc la temperatură mică (100 grade Celsius), timp de circa o oră (dacă este nevoie, se mai rotesc tăvile între ele). Apoi se opreşte sursa de căldură şi se lasă să se răcească în cuptor, cu uşa întredeschisă. ciocolata
Tort de bezea cu ciocolata

•  Preparare crema de ciocolată:

Cacao, zahărul şi 10 linguri de apă se fierb la foc mic, amestecând continuu, până când se îngroaşă. Apoi se ia de pe foc, se adaugă romul şi se lasă să se răcească.
Untul se mixează până când devine cremos. www.simonacallas.com Se adaugă siropul de cacao (la temperatura camerei!) treptat; şi se omogenizează încet, cu o spatulă, ca să nu se taie untul. Cine adauga nuci, ele se incorporeaza la final. Crema se aşază între blaturile de bezea. Ciupercuţele se lipesc de blatul de deasupra cu puţină cremă. www.simonacallas.com Tortul este de preferat să fie lăsat câteva ore la frigider, înainte de a fi tăiat. Astfel, aromele se întrepătrund; iar blaturile de bezea se frăgezesc la contactul cu crema de unt.
***

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

Daca va plac torturile clasice, insiropate, va recomand si acest tort, pe care il stiu tot din copilarie, facut de mama mea (clic pe poza pentru reteta):
Tort simplu cu ciocolata si nuca

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?