Aperitive festive

Pentru că orice ospăţ care se respectă trebuie să debuteze cu aperitivul, vă propun o listă cu aperitive ce poate fi folosită ca sursă de inspiraţie pentru masa de Paşte (dar si pentru orice ocazie). Click pe fiecare fotografie pentru reţetă.
În categoria „Aperitive” din lista de categorii, veţi găsi şi alte sugestii gustoase şi apetisante.

 

Aperitiv, gustare, antreu, mizilic sau ordeuf – este, în gastronomia unor culturi, primul preparat (cald sau rece), oferit înaintea felului principal la prânz sau cină, de obicei în cantitate redusă, în scopul deschiderii poftei de mâncare (apetitului), dând consumatorului posibilitatea de a aprecia și celelate preparate culinare incluse într-un meniu obișnuit. În unele țări se obișnuiește ca acest preparat să fie servit la mesele festive sau de sărbători, în schimb ce în altele, precum Spania, Portugalia, Franța, este un fel de mâncare consumat zilnic, cu orice prilej și în oricare moment al săptămânii.

Gustarea este un preparat culinar realizat din produse alimentare industriale (diferite tipuri de brânzeturi sau mezeluri), în asociere cu legume, ouă, produse din carne și pește, ciuperci, patiserie și ornate cu elemente de decor comestibile (salată verde, pătrunjel, mărar, morcovi, lămâi, capere, ridichi, ardei). Gustările nu se vor combina rece și cald pe aceeași farfurie și vor fi preparate în bucăți (piese) mici (20-30 gr. la cele asortate).

În funcție de sortimentele de gustare servite, acestea vor fi prezentate astfel: pe platouri (gustările calde sau reci servite la mese de tip: bufet suedez, recepții, cocktailuri, etc.), pe farfurie (la serviciul individual), în cupe speciale (gustările din categoria cocktailurilor și a anumitor salate de crudități). Servirea icrelor negre se face prin prezentarea cutiei originale a produsului, pe un platou cu pat de gheață sau în cupe de cristal.

Sursa: Wikipedia

 
Aperitiv rapid cu creveţi


Pancakes aperitiv cu mazăre


Coşuleţe aperitiv cu somon afumat şi cremă de brânză


 
Tarta cu leurdă şi ciuperci
 
 
Rulouri de somon afumat cu cremă de brânză
 
 
Ouă umplute „fancy”
 
 
        Ouă de prepeliţă cu spanac în cupe din foietaj


Minitarte cu ouă de prepeliţă 


Mini quiches cu spanac


Morcovi din foietaj umpluţi cu salată de ouă


Rulouri din castravete şi caşcaval cu somon afumat


Rulouri de tortilla cu ricotta şi ciuperci


Aperitiv din foietaj cu ciuperci şi brânză