5
(19)
Salata Mimoza Mimosa salad reteta recipe salata de ton salata cu peste maioneza cartofi morcov branza; 
aperitiv festiv antreu de sarbatoare spectaculos aperitiv rapid gustari reci salate preparate

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Salata Mimoza Mimosa Salad

Salata Mimoza e un preparat festiv, atât prin compoziţie cât şi prin design. Ingredientul de bază in Salata Mimoza este peştele oceanic, de obicei conservat sau marinat (ton, somon, saury etc), asezonat cu vegetale, ouă şi maioneză, dispuse în straturi, ceea ce conferă un aspect estetic spectaculos. Pe mine aspectul m-a atras în primul rând la acest preparat, deşi îmi sunt pe plac toate ingredientele, doar că nu le mâncasem în această formulă. Delicios, aspectuos şi festiv, acest preparat a primit şi un nume pe măsură – Mimosa – datorită faptului că stratul superior al salatei (gălbenuşurile de ou date pe răzătoare) aduce cu florile de mimoză.

Salata Mimoza (sau Mimosa) are origine rusească şi a apărut în Uniunea Sovietică prin anii ’70, când atât de multe lipseau de pe piaţă, încât oamenii erau nevoiţi să reinventeze roata pentru cele mai simple produse care nu ar fi trebuit să lipsească de pe masă. Inventivitatea gospodinelor era pusă la grea încercare, mai ales atunci când aveau un eveniment în familie, soldat cu invitaţi. Cei care am trăit o bună parte din viaţă pe vremea comunismului cunoaştem foarte bine aceste lucruri, pentru că şi la noi era la fel. Din sărăcie şi talent a apărut Salata Mimoza, la fel ca şi salata à la russe – care seamănă cu salata boeuf dar nu are carne, iar gospodinele o mai înmulţeau cu ce aveau prin casă: mazăre, gogonele etc.

***

Cineva mi-a atras atenţia, pe bună dreptate: „Brânză cu peşte? Nu, nu merge.” Nici eu nu mănânc brânză cu peşte, deşi sunt ciuca la brânză, o pun cam la orice. Se pare însă că ruşii mănâncă peşte cu brânză. Am studiat reţetele de salată Mimosa si am observat că într-adevăr alţii (din alte ţări adică) nu adaugă brânză. Reţetele ruseşti de Salata Mimoza folosesc brânză şi, din respect pentru tradiţie, am preparat salata exact aşa cum am primit-o. Soţul meu lucrează, de vreo doi ani, cu oameni de diferite naţii şi tot îmi strânge reţete. A lucrat şi cu ruşi, iar cea pe care v-o prezint este o reţetă aşa cum se mănâncă de cele mai multe ori, la ospeţele ruseşti. Şi, da, peşte cu brânză 🙂 
Salata Mimoza Mimosa Salad aperitiv cu peste

Ingrediente (pentru 2 porţii) Salata Mimoza Mimosa Salad

• 1 conservă mică de ton în suc propriu (de preferat bucăţi)
• 1 cartof mediu (circa 150 g)
• 1 morcov mare (150 g)
• 3 ouă fierte tari www.simonacallas.com
• 50 g brânză (de preferat una mai putin sarata) sau cascaval
• 2 linguri maioneză
• ceapă verde (sau chives)
Salata Mimoza Mimosa Salad aperitiv cu peste
 

Preparare Salata Mimoza Mimosa Salad

Peştele se scoate din conservă, se scurge şi se desface fâşii (eu am avut ton mărunţit, doar l-am scurs). www.simonacallas.com
 
Cartoful (cu coajă) şi morcovul se fierb, apoi se scurg de apă, se răcesc şi se dau pe răzătoare.
 
Brânza (eu am avut telemea de oaie) se dă şi ea pe răzătoare. www.simonacallas.com
 
Ouăle se decojesc, se separă albuşurile de gălbenuşuri şi de asemenea se dau pe răzătoare.
 
Se aşază straturi, în ordine: cartofi, peşte, albuşuri, brânză, maioneză, morcovi, gălbenuşuri. www.simonacallas.com Eu am presărat chives tocate deasupra; dar ele se pot pune şi ca strat intermediar (se poate folosi şi ceapă roşie).  Se poate servi imediat. AICI (link) puteti gasi inspiratie pentru alte retete uimitoare cu icre, peste si fructe de mare. 
.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

Salata Mimoza Mimosa Salad aperitiv cu peste

Salata Mimoza salata de ton salata cu peste maioneza cartofi morcov branza; aperitiv festiv aperitiv spectaculos aperitiv rapid gustari reci salate preparate reteta. 
 
 
 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?