Baba au Rhum sau Rum Baba reteta Savarine de cofetarie frantuzesti savarina

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE. NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta pe reţelele sociale sau e-mail, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

 

Baba au Rhum sau Rum Baba reteta

 Baba au Rhum sau Rum Baba reteta de poveste

Aceste prăjiturele dulci şi impresionante, care au fost introduse patiserilor francezi în secolul al XVIII-lea, sunt şi astăzi preţuite ca fiind un desert simplu şi elegant. Încheierea unui dejun cu o prăjitură mică, din aluat dospit, îmbibată cu rom şi umplută cu cremă de vanilie sau frişcă – cine nu ar iubi asta? Povestea acestei prăjituri o puteţi citi aici (link). Tot ce vă mai spun eu, este că “mamaie cu rom” 🙂 (polonezii o alintă “bunicuţa”) e strămoşul savarinei pe care o cunoaştem cu toţii.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante.

Baba au Rhum sau Rum Baba reteta

 

INGREDIENTE Baba au Rhum sau Rum Baba reteta de poveste

 

► Pentru baba (prăjituri):

 • 200 g făină de grâu
 • 40 g zahăr
 • 2 ouă www.simonacallas.com
 • 60 g lapte cald
 • 12 g drojdie proaspătă
 • 75 g unt la temperatura camerei, tăiat în cuburi mici
 • un praf de sare

 

► Pentru sirop:

 • 800 ml apă
 • 350 g zahăr www.simonacallas.com
 • 175 ml rom brun

 

► Pentru decor:

 • 300 g crème pâtissière (sau frişcă)
 • cireşe confiate www.simonacallas.com

Baba au Rhum sau Rum Baba reteta

 

Baba au Rhum sau Rum Baba reteta

 

PREPARARE Baba au Rhum sau Rum Baba reteta de poveste

 

Preparare baba:

Laptele cald şi drojdia se pun într-un bol şi se amestecă până se dizolvă. Făina, sarea, zahărul şi ouăle se mixează cu accesoriul pentru aluat, la viteză joasă. Se adaugă mixtura cu drojdie, se omogenizează. Se curăţă pereţii vasului cu o spatulă, pentru a nu rămâne resturi de aluat neomogenizat. www.simonacallas.com Se adaugă untul treptat şi se frământă la viteză medie până când se obţine un aluat neted şi elastic (cam 7-8 minute). Se acoperă vasul cu folie de plastic şi se lasă la temperatura camerei până când aluatul îşi dublează volumul (1-2 ore).

***

Eu am folosit forme de silicon pe care nu a fost nevoie să le tapetez. Dacă se folosesc forme de teflon sau de aluminiu, se ung cu putin unt pe interior. Compoziţia pentru baba se pune într-o pungă de ornat prevăzută cu vârf rotund larg (1 cm) şi se umple fiecare cupă cam 2/3 din înălţime. www.simonacallas.com Se lasă la odihnă pentru 20-30 minute, timp în care aluatul va creşte până aproape de marginea superioară a cupelor.

Se introduce tava în cuptorul încins la 190ºC cu funcţia ventilaţie. După 5 minute se scade temeratura la 180ºC şi se continuă coacerea încă 10-15 minute sau până când “baba” devin aurii. www.simonacallas.com Când sunt gata, se scoate tava din cuptor şi se lasă câteva minute să se răcorească.

***

Preparare sirop:

Zahărul şi apa se pun într-un vas pe foc, până când se dizolvă zahărul, apoi se ia vasul de pe foc, se adaugă romul şi se omogenizează.

Baba au Rhum sau Rum Baba reteta

 

MONTARE Baba au Rhum sau Rum Baba reteta de poveste

Prăjiturile se scot din forme si se introduc în sirop, se întorc în aşa fel încât să se însiropeze integral, apoi se aşază pe un platou. www.simonacallas.com Se decorează cu cremă (sau frişcă) şi cireşe confiate. Reteta pentru cea mai buna crema de vanilie o gasiti aici – link. Se păstrează la rece până la servire.

savarine