Cherdele dobrogene reteta traditionala placinte cu branza; placinta dobrogeana cu branza pirischi pesmeti dobrogeni retete traditionale romanesti; retete traditionale din Dobrogea placinta cu branza sarata placinte dospite aluat dospit aluat rapid de paine placinta cu smantana si verdeata patrunjel marar placinta cu marar retete vechi romanesti bucatarie traditionala bucatarie romaneasca veche aluat de paine branzoaice merdenele
ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.
Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.
Cherdele dobrogene reteta traditionala by Simona Callas
Ce se întâmplă atunci când o argeşeancă se mărită cu un dobrogean? Se întâmplă că se specializează simultan în reţete învăţate de la mamă şi de la soacră. Şi, evident, într-o familie interregională, bucătăria nu poate fi altfel decât una de fuziune 🙂
În nordul Dobrogei, în zona Niculiţel – Valea Teilor (Judeţul Tulcea), gospodinele mai obişnuiesc încă să prepare nişte plăcinţele din aluat de pâine dospit, umplute cu brânză şi verdeţuri şi scăldate din belşug în ouă bătute cu smântână. Cherdele se numesc aceste plăcinte, am mai auzit şi varianta „cherdenele”, motiv pentru care unii le confundă cu „merdenelele”, care sunt altceva. Probabil că „cherdenele” a rezultat din fuziunea dintre „cherdele” si „merdenele”.
Anyway, noi astăzi discutăm despre cherdele. Nu am reuşit să aflu de unde li se trage denumirea; povestea lor e foarte veche, atât de veche încât s-a pierdut în negura vremii şi nici cea mai bătrână gospodină nu şi-o mai aminteşte. Reţeta de cherdele s-a transmis din generaţie în generaţie; s-a păstrat intactă şi, chiar dacă nu sunt la fel de populare la nivel naţional ca plăcinta dobrogeană, nu sunt mai puţin autentice şi nici mai puţin delicioase.
Placinte cu branza si marar pesmeti dobrogeni pirischi placinta dobrogeana delta tulcea
Aceste plăcinte se fac şi în sudul Dobrogei doar că nu se pune verdeaţă şi li se spune „pesmeţi”. Eu de pesmeţii dobrogeni am aflat mai întâi, de la o mătuşă a soţului, din comuna Horia (jud. Constanţa); care vara îi cocea la cuptorul vechi din curte, odată cu minunăţia de pâine frământată cu mâinile şi înfăşată cu drag, ca pe un prunc. Apoi, cineva din familie a adus de la Tulcea reţeta de cherdele, mi-au plăcut că sunt mai bogate, ceapa şi mărarul (uneori şi pătrunjelul) aduc şi un plus de culoare, pe lângă arome; şi de atunci am gătit de multe ori, în perioada rece a anului, toamna şi iarna (când nu se găseşte ceapă verde) pesmeţi;. iar în vremea însorită şi plină de culoare, cherdele.
Placinte cu branza si marar pesmeti dobrogeni pirischi placinta dobrogeana delta tulcea
De ce sunt speciale aceste plăcinte specific dobrogene? Pentru că (de obicei) se fac odată cu pâinea de casă. Întotdeauna gospodinele puneau deoparte puţin aluat de pâine ca să pregătească nişte plăcinte, iar copiii se învârteau nerăbdători pe lângă cuptorul din care razbăteau arome de poveste. Mai sunt speciale pentru că folosesc telemea de oaie, un sortiment de tradiţie în Dobrogea, ca şi combinaţia de brânză cu mărar. Oul bătut cu smântână (sau iaurt de oaie) care se toarnă deasupra plăcintelor este de asemenea tradiţional în Dobrogea, .se foloseşte şi la plăcinta dobrogeană care a primit statutul de produs-emblemă cu atestat.
Ingrediente Cherdele dobrogene reteta traditionala by Simona Callas
Preparare Cherdele dobrogene reteta traditionala
Ruloul format se secţionează în trei sau în patru bucăţi,. care se aşază în tava unsă, la distanţă de circa 1 cm unele de altele. Se continuă până când se termină aluatul şi umplutura, iar tava e plină. www.simonacallas.com Se acoperă cu un ştergar şi se lasă cam 20 de minute în loc cald şi ferit de curent. Între timp, se încinge cuptorul.
Din untul rămas se iau bucăţi mici care se pun deasupra fiecărei plăcinte; apoi tava se introduce în cuptor, la 175 de grade Celsius; până când plăcintele încep să se rumenească (cam 30 minute). www.simonacallas.com În acest moment, se scoate tava din cuptor; se toarnă peste plăcinte ouăle bătute cu smântână (dacă smântâna e prea grasă, se adaugă puţin lapte ca să se subţieze, compoziţia trebuie să curgă). Se introduce din nou tava în cuptor până când plăcintele se rumenesc frumos (10-15 minute).
Placinte cu branza si marar pesmeti dobrogeni pirischi placinta dobrogeana delta tulcea
Aceste Cherdele dobrogene reteta traditionala se servesc imediat, cu un pahar de vin roşu de butuc (adulţii) sau cu o cană cu iaurt (copiii). Sunt pufoase, gustoase şi niciodată destule 🙂
"Cherdele" sau "cherdenele" oricum tot minunate sunt !
Cum sa nu te invarti nerabdatoare pe linga cuptor cand simti o asemena mireasma ?
Doamne cum arata…eu vin cu un pahar de iaurt, dupa mine….primesc , oare, ceva ?
Multumesc pentru participare Simona, sunt de exceptie placintele tale !
Simo, m-ai omorat! Nu le stiam, dar m-ai cucerit cu ele! Innebunesc daca nu fac si eu! :))) Eu dau orice dulce pe saraturi, placinte, saleuri, etc, iar astea m-au innebunit rau!
Va multumesc frumos :-f
Eu tartele le iubesc,
După plăcinte mă inebunesc,
Așa ceva nu am mai făcut.
Simona, ce e de făcut?
Curioasă de rețetă,
Nu văd ora să o fac,
Cred! E bună, și pe plac !
Mulțumesc mult! 🙂
Liliana,
Să încerci plăcinta mea.
Garantez că-ţi va plăcea!
Multumesc frumos ❤ 🙂
:THANK-YOU:
Specific dobrogean .in.zona Tulcei
Simona draga multumiri. Mi-ai amintit de copilarie, de locurile natale.
Stii ca eu sunt din Ciucurova ? Deci dobrogeanca get beget si casatorita cu argesan.
Locuiesc la Campulung si sunt aici din 1972, o viata de om.
Ce minunat mirosea in curte, cand mama cocea painea si branzoaicele (diferite umpluturi asociate cu nelipsita branza de oi), iar noi copii impreuna cu verisorii ne jucam prin preajma cuptorului asteptand sa treaca timpul sa scoata aceste placintele – branzoaice. Intoarsa in copilarie (acum sunt baba deja) parca simt mirosul inconfundabil. Te imbratisez cu toata dragostea pentru retetele tale.
Wow, mulţumesc mult pentru comentariu şi pentru apreciere, te îmbrăţişez si eu. Ca de la argeşeancă la dobrogeancă – sau invers? 🙂 ❤
:Heart:
Arata minunat ,nu ma las pana nu le fac si eu,imi voi surprinde din nou fetele mele. Multumesc pentru retete,cand le voi face iti voi arunca cateva peste gard,de la Navodari nu e departe.
O zi minunata!
In Crisana se numeste varzar si se fac exact la fel, atat doar ca in amestecul de varza se pune salata verde. Un deliciu!
Și ce dacă a mai trecut un an…sunt delicioase șmecheriile astea…și văd că ați folosit oua de casă…mmmmm….excelente… mulțumim.
Bună ziua! As vrea sa fac aceste placintele dar nu. Mi dau seama ce dimensiuni are tava. Cât sunt de mari?
Tava mea din pozele astea avea cam 25×35 cm, nu mai stiu exact caci nu o mai am. Despre dimensiunile placintelor am explicat in reteta.
Foarte buna reteta, multumesc
Si eu pregatesc asa ceva: dobrogeanca fiind, am mancat si in copilarie pesmeciori facuti la cuptorul de paine… Mi-aduc aminte ca fiul meu, in primul an de facultate, m-a rugat sa-i dau si pentru colegii lui de grupa, i-am facut patru tavi – a batut vantul!
Felicitari pentru retete, sunt cu totul deosebite!
Singurul loc in care am mâncat așa bunătăți au fost in casa bunicii mele.Aceste cherokee au gustul copilăriei ,al vacantelor de vara de la bunici,al mâinilor ei muncite și îmbătrânite de vreme,al iubirii fata de toti nepoții ,al lacrimilor ei de bucurie atunci când ii călcam in curte și de tristete atunci când plecam la oras.Aceste cherdele au gustul sufletului fericit și nimeni niciodată nu îl poate înlocui vreodată .Bunica mea S-a stins acum 3 ani însă dacă vreau sa ma binedispun,închid ochii și o văd cum vine zâmbind cu tava de cherdele de la cuptor și pe noi roind in jurul ei.Multumesc Simona,te imbratisez????????????????????????
UNDE-S MÂINILE MAMEI CARE DE FIECARE DATĂ CÂND FĂCEA PÂINE, NU UITA SĂ FACĂ ȘI O TAVĂ DE CHERDELE…? Copilăria nu ai cum să o uiți niciodată pentru că amintirea ei o simțicu toată ființa . Dobrogeancă sunt născută, crescută și acum la vârsta a III-a tot în Dobrogea mea dragă trăiesc. Căsătorită cu un fecior din Ialomița, l-a fermecat pentru totdeauna această rețetă și deși am spus că voi încerca și eu…n am reușit. Acum…în aceste zile de carantină când ne ferim să ieșim din casă, mă năpădesc toate amintirile dragi și una din ele este și această rețetă pe care cu siguranță o voi face intr-una din zile ! Vă îmbrățișez cu mare drag !
Simona Callas, am vazut articolul si faptul ca nu ai putut sa afli de unde vine denumirea de cherdele. Iti spun eu, tatarii dobrogeni fac aceasta placinta si o numesc kırde (cîrde)!
Nu pot sa cred că există așa ceva! Abia aștept până mâine să le incerc,azi fiind miercuri nu îndrăznesc de frica că nu mă voi abține să gust! Mulțumesc tare mult! Sunt sigura că vor fi bestiale, ca de altfel toate rețetele pe care le-am incercat mai mult pe partea de torturi și au ieșit de nedescris in cuvinte.Mereu îmi sfătuiesc prietenele să intre pe pagina ta și nu vor regreta! Multa sănătate mâinilor tale!
În loc.Greci , jud.Tulcea asa ceva se numesc Bocaneți sau Pesmeți , iar Cherdelele sunt niște buzunare din aluat de pâine umplute cu iahnie , varza calita sau gemuri , peltea și coapte de bunica în cuptorul mare incins cu lemne .