Pancakes dietetice cu cocos clatite diabetici desert hipoglucidic prajitura dieta hipoglucidica prajituri diabetici dulciuri diabetici
Pancakes-dietetice-cu-cocos-1

 Pancakes dietetice cu cocos

Cui nu-i plac clătitele? Noi le adorăm! Dintre deserturile care se fac de obicei în casă, clătitele revin pe masa noastră cel mai des. Dar, pentru că delicioasele astea sunt în acelaşi timp bombe calorice, m-am interesat dacă nu există o posibilitate să înlocuiesc ingredientele cele mai periculoase din acest punct de vedere şi să obţin nişte clătite delicioase de care să ne putem bucura fără teamă de cântar. Bănuiam că zahărul poate fi înlocuit cu îndulcitor. Iar, pentru făină, am găsit un substitut minunat: cocosul. Reţeta care m-a inspirat am găsit-o pe Healthnutnation. Iar pancakes dietetice cu cocos care au rezultat sunt fantastice: pufoase, catifelate, dulci şi cu o aromă puternică de cocos. Şi au doar câteva calorii 🙂
Având în compoziţie proteine din ouă, aceste pancakes pot fi servite în Dieta Rina, ziua de carbohidraţi şi chiar în ziua de proteine, dacă se alege oul ca proteină pentru acea zi (asta înseamnă că nu se vor consuma carne, peşte sau lactate). 

Foarte important: aceste clătite pot fi savurate şi de persoanele care suferă de diabet. Cocosul este unul dintre alimentele permise, întrucât are un indice glicemic scăzut şi un conţinut ridicat de fibre, ceea ce face ca acest aliment să fie foarte potrivit pentru dieta diabeticilor. Făina de cocos are IG 40, faţă de făina de grâu, care are IG 85. De asemenea, zahărul de cocos, cu un indice glicemic IG 35, este mult mai bine tolerat, faţă de zahărul alb, care are IG 70. Eu nu am avut zahăr de cocos, dar el poate fi folosit în locul îndulcitorului, în orice preparat. Nu în ultimul rând, aceste clătite sunt un preparat fără gluten, ceea ce le face accesibile şi celor care suferă de intoleranţă la gluten.

Pancakes-dietetice-cu-cocos-3

Ingrediente Pancakes dietetice cu cocos

• 200 g făină de cocos
• 50 ml lapte de cocos
• 30 g ulei de cocos topit
• 3 ouă medii
• ½ linguriţă praf de copt
• 1 linguriţă îndulcitor Stevia
Pancakes-dietetice-cu-cocos-2

Preparare Pancakes dietetice cu cocos

Îndulcitorul se dizolvă în lapte. Ouăle se bat (în mixer, în blender, cu un tel sau cu furculiţa), apoi se adaugă laptele, untul de cocos topit, făina de cocos şi praful de copt. Se omogenizează. Se ia cu lingura din compoziţie şi se pune în mijlocul tigăii pentru clătite, eventual unsă cu puţin unt de cocos topit. Clătitele se coc la foc mediu, câte 1 minut pe fiecare parte. Se servesc imediat, cu fructe proaspete de sezon.  
Pancakes-dietetice-cu-cocos-4

NOTE:

• Din ingredientele prezentate ies între 15-20 pancakes dietetice cu cocos, în funcţie de dimensiune.
• Eu nu am avut (de data aceasta) făină de cocos, am avut fulgi de cocos pe care i-am măcinat la chopper. Nu recomand să îi măcinaţi la râşniţă, pentru că iese untul din ei la propriu 🙂
• Uleiul/untul de cocos se întăreşte la temperatura camerei, de aceea trebuie lichefiat înainte de a fi adăugat în compoziţie.
• Uleiul de cocos se găseşte la magazinele naturiste, eu am un borcănel marca Solaris. Poate fi înlocuit cu orice alt ulei sau unt, vegetal sau animal, eu am vrut pancakes cât mai dietetice, iar uleiul de cocos, pe lângă aroma deosebită şi conţinutul în vitamine, minerale, acizi graşi Omega 6, mai are o caracteristică esenţială: e o grăsime care nu îngraşă!
• Îndulcitorul Stevia poate fi înlocuit cu alt îndulcitor. Cred că există unii şi mai buni, încă studiez piaţa 🙂
• În funcţie de dimensiunea ouălor, compoziţia poate să mai ceara ingrediente solide şi atunci se mai adaugă o lingură făină de cocos. Compoziţia pentru pancakes trebuie să fie suficient de densă, încât să curgă greu, ca o lavă.
Pancakes-dietetice-cu-cocos-5