5
(1)

Tarta cu branza si sparanghel 

Îmbrăţişarea mea virtuală pleacă astăzi către doamna Gabriela Coman Hornoiu – un înger de lumină pe pământ, aşa cum a descris-o cineva – al cărei blog Intre Noapte Si Zi l-am descoperit nu mai ştiu cum, şi al cărei scris tulburător de frumos şi de sensibil mi-a adus aminte că trebuie să mă bucur de fiecare clipă în care nu plâng, de fiecare zi în care îi am alături pe cei dragi şi de peniţa mea uitată într-un scrin peste care se aşternuse praful…
 
***
Foietaj, brânzeturi şi sparanghel – această tartă e un deliciu. Cine nu e înnebunit după sparanghel, îl poate înlocui cu spanac, fasole verde, broccoli etc. Indiferent cu ce o umplem, o tartă sărată cu aluat din foietaj e un aperitiv fantastic. Se pregăteşte uşor, se coace repede şi se serveşte imediat.

 

Ingrediente Tarta cu branza si sparanghel

• 400 g aluat de foietaj
• 500 g sparanghel
•  200 g ricotta
• 100 g caşcaval ras
• 100 g telemea de oaie rasă
• 3 ouă
• 20 g seminţe de pin (cam o lingură)
• sare, piper după gust

Preparare Tarta cu branza si sparanghel

Un ou bătut se foloseşte pentru uns, celelalte două pentru compoziţie.
Aluatul de foietaj (dacă e cumpărat, trebuie mai întâi dezgheţat, la temperatura camerei) se decupează în formă dreptunghiulară, în aşa fel încât, pe lăţime, să încapă tulpinile de sparanghel (după ce li se taie cotoarele), lăsând liberi circa 1,5 cm de jur împrejur. Din restul de aluat se decupează fâşii cu lăţimea de 1,5 cm care se pun pe marginea aluatului, de jur împrejur. Se pot pune şi două rânduri de fâşii pe margini, ca să fie mai înalte. Se lipesc unele de altele cu ou bătut. Aluatul va arăta ca o tavă, cu margini ridicate.
Tulpinile de sparanghel se spală; li se taie părţile lemnoase de la bază (cotoarele), se opăresc 5 minute în apă cu sare, apoi se scot din apa fierbinte, se pun imediat în apă rece ca să se oprească procesul de gătire. Se scurg de apă şi se şterg cu prosoape de hârtie.
Ricotta se amestecă cu două ouă bătute, caşcavalul, telemeaua (se opreşte puţin din telemea pentru pus deasupra), sare şi piper. Se întinde compoziţia în „tava” din aluat. Peste compoziţia cu brânză se aşază tulpinile de sparanghel. Se unge totul cu ou bătut (şi sparanghelul, şi marginile libere ale aluatului) şi se presară seminţe de pin.
Se introduce tava în cuptorul încins la 190 grade Celsius, şi se coace până când se rumeneşte (circa 30 minute). Tarta se poate servi imediat. E la fel de bună şi rece.
 
Să aveţi poftă!

  


 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?