Minitarte cu lamaie si bezea tarta cu lamaie tarte cu fructe tarte delicioase minitarte reteta
ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL
PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE. NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.
Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta pe reţelele sociale sau e-mail, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.
Minitarte cu lamaie si bezea
Minitarte cu lamaie si bezea – un desert clasic, răcoritor, delicios, potrivit pentru o zi de vară – de fapt, pentru orice anotimp. Mi-am dorit să prepar cojile de tarte cu pereţi drepţi, dar nu am găsit asemenea forme de cumpărat, aşa că a trebuit să improvizez. Am adunat recipientele de la lumânări-pastile, din cele mai mari, cu diametrul de 6 cm. Le-am spălat – cu atenţie, pentru că sunt făcute dintr-o foaie de aluminiu foarte subţire şi nu am vrut să se strice forma – le-am uscat şi au fost gata de folosit. Am mai făcut minitarte cu lamaie, doar că de data aceasta am pus gelatină în cremă şi am copt bezeaua.
INGREDIENTE Minitarte cu lamaie si bezea
(pentru 12 minitarte)
►Crusta
• 1 ou
• 80 g zahăr
• 80 g unt
• 200 g făină
►Crema de lămâie
• 2 ouă
• 100 ml suc de lămâie
• 80 g zahăr granulat
• 70 g unt
• 3 g gelatină
• 1 linguriţă coajă de lămâie rasă
►Bezea
• 30 g albuş de ou (1 albuş de ou de mărime medie)
• 60 g zahăr alb, granulat
PREPARARE Minitarte cu lamaie si bezea
►Crusta: Se amestecă împreună ingredientele, de preferat cu un robot sau mixer având ataşat accesoriul pentru aluat, deoarece caldura mâinilor va încălzi aluatul. Nu se mixează decât până la omogenizare, nu mai mult. Apoi se înfăşoară în folie alimentară de plastic şi se pune la frigider pentru minim o oră.
Se întinde aluatul în foaie subţire de circa 3 mm, pe un blat/planşetă pudrată cu făină. Se decupează cercuri care se vor aşeza în formele de tarte. Pentru formele de tarte cu pereţi drepţi (neondulaţi, aşa cum am folosit eu), se aşază un disc de aluat la baza formei, apoi se taie o fâşie de aluat pentru a îmbrăca pereţii formei pe interior.
În interiorul fiecărei forme, peste aluat, se aşază hârtie de copt, peste care se pun boabe de năut. Acest lucru va ajuta ca aluatul să se coacă fără să se umfle (să crească).
Eu am mai pus odată formele de tarte, cu aluatul în ele, la frigider, pentru circa 30 minute, timp în care am încins cuptorul la 190 de grade.
Se introduc în cuptor pentru 10-15 minute, până când încep să se rumenească uşor. Când sunt gata, se scot din cuptor, se lasă să se răcească, apoi se înlătură boabele de năut şi hârtia de copt.
Minitarte cu lamaie si bezea
►Crema de lamaie
Gelatina se pune la înmuiat în 30 ml apă. Ouăle, zahărul, sucul şi coaja de lămâie se amestecă bine cu un mixer şi se pun pe foc mic, amestecând încontinuu, până când compoziţia începe să se lege (se va îngroşa ca o budincă). Se ia vasul de pe foc, se trece printr-o strecurătoare pentru a îndepărta coaja de lămâie. Se încorporează gelatina şi se omogenizează. La final se încorporează untul, câte puţin. se acoperă cu folie de plastic şi se lasă să se răcească (se poate pune la frigider pentru 2-3 ore). După ce crema se răceşte şi se încheagă, se pune într-o pungă de ornat şi se umplu cojile de tarte.
►Bezea
Albuşurile se bat spumă. Se adaugă zahărul în ploaie şi se bat în continuare, la viteză medie-mare, până când se dizolvă tot zahărul şi se obţine o bezea tare. Se pune bezeaua într-o pungă de ornat şi se formează diferite figurine (aveline, inimioare etc), într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Tava se introduce în cuptorul încins în prealabil, la 100 de grade Celsius, şi se coc timp de 1-2 ore. Cu aceste bezele se vor decora tartele.
Mmmm Simona draga,cum reusesti tu sa ma impresionezi cu bunatatile pe care le faci!!!! ai niste maini de aur fata draga!! bravo tie pentru tot ce faci!!
O zi minunata si racoroasa-ti doresc!!
Multumesc mult, Lulu, esti generoasa ca de obicei xoxo 🙂