5
(21)

Prajitura Boston reteta Boston Cream Pie tort cu crema de vanilie si ciocolata boston cream pie recipe blat umed pufos delicios patiserie prajituri de casa retete cofetarie retete prajituri de casa usoare simple blat pufos vanilie crema fiarta de ou retete usoare pentru incepatori 

 ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Prajitura Boston este un desert traditional american, foarte cunoscut si apreciat; simplu dar impresionant, si exceptional de gustos.

Prajitura Boston reteta Boston Cream PieA L B

Prajitura Boston reteta Boston Cream Pie

English version of this recipe can be found HERE (link).
Astăzi vin cu un desert special: Prajitura Boston sau Boston Cream Pie “un hibrid delicios şi foarte îndrăgit, jumătate tort, jumătate plăcintă” – aşa cum este definit în The Oxford Companion to American Food and Drink. Boston Cream Pie este un desert compus din două blaturi, umplut cu cremă de vanilie (crème pâtissière) şi acoperit cu o glazură lucioasă de ciocolată. Pare tort, dar americanii îi spun “pie”, pentru că aşa a fost prezentat lumii pentru prima oară. Creat în 1856 de un Chef talentat, pe nume Sanzian, care lucra la Boston’s Parker Hotel (azi Omni Parker House), acest desert a devenit în timp unul dintre cele mai populare deserturi, nu numai în statul Massachusetts – care l-a declarat desert oficial statal în anul 1996 – ci în toată America. 

 Prajitura Boston cu crema de vanilie 

Ce e special la acest desert? Blaturile sunt incredibil de moi şi pufoase, obţinute astfel prin combinarea tehnicii de obţinere a blatului tip “genoise” (mixarea ouălor cu zahărul la cald) şi a tehnicii denumite “liaison” (încorporarea lichidelor după ce mai întâi au fost amestecate cu o cantitate mică din compoziţie). Crema de vanilie, pentru a fi mai stabilă, poate să conţină puţină gelatină. Preparatul servit de Chef Sanzian avea desenată o pânză fină de păianjen în glazură, iar marginile erau barotate cu fulgi de migdale prăjite. În timp, designul s-a simplificat, ceea ce nu constituie nicidecum o pierdere, prăjitura e oricum demenţială datorită componentelor sale de bază: blat, cremă, glazură.

Prajitura Boston cu crema de vanilie

Foarte interesant la acest desert minunat este şi faptul că poate fi preparat sub formă de tort, demn de o ocazie specială, ca prăjitură, ori chiar sub formă de cupcakes. Şi, chiar dacă nu e însiropat, blatul se pretează perfect la asociere cu orice cremă, la fel de bine ca şi cu ciocolată.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante.

Prajitura Boston reteta Boston Cream Pie
 A L B

INGREDIENTE Prajitura Boston reteta Boston Cream Pie

(pentru un tort cu diametrul de circa 17 cm)

 A L B
► Pentru blat:
• 3 ouă
• 150 g zahăr
• 50 g unt www.simonacallas.com
• 100 ml lapte
• 120 g făină
• 1 linguriţă praf de copt (cca 5 g)
• 1 linguriţă extract de vanilie
• un praf de sare
***
► Pentru cremă:
• 2 gălbenuşuri de ou
• 50 g zahăr www.simonacallas.com
• 200 ml lapte integral
• 20 g amidon
• seminţe de vanilie (sau o linguriţă extract de vanilie)
• 5 g gelatină
• 40 g unt
***
► Pentru glazură:
• 150 g ciocolată neagră
• 100 ml frişcă lichidă www.simonacallas.com
• 20 g zahăr (opţional)
A L B
 Prajitura Boston cu crema de vanilie Boston Cream Pie
 A L B

PREPARARE Prajitura Boston reteta Boston Cream Pie

A L B

►Preparare blat:

Se pregătesc două forme de copt rotunde identice, cu diametrul de circa 17 cm – se ung cu unt şi se tapetează la bază cu hârtie de copt. Se preîncălzeşte cuptorul la 175 grade Celsius. 

Făina se cerne împreună cu praful de copt şi sarea. Ouăle se bat cu zahărul, la bain-marie, până când se dizolvă zahărul (circa 7 minute). Apoi se mixează la viteză mare până când se obţine o compoziţie spumoasă care îşi măreşte volumul de 5 ori. Între timp, laptele şi untul se încălzesc împreună până se topeşte untul. Se adaugă vanilia şi se omogenizează. www.simonacallas.com În crema de ouă se încorporează făina cernută, amestecând uşor, prin răsturnare. 
A L BBlat pufos
Din această compoziţie se iau cam 2 polonice şi se pun în alt vas. Amestecând continuu şi energic cu un tel, se toarnă peste cele două polonicuri mixtura caldă de unt cu lapte. www.simonacallas.com Această etapă este denumită de cofetari „liaison„. În loc să turnăm lichidele direct în compoziţie şi să riscăm ca aceasta să se lase, le amestecăm cu puţin din compoziţie şi mixtura rezultată (liaison-ul) o încorporăm înapoi în restul compoziţiei.
 
Blat pufos
 
Compoziţia finală se împarte cât se poate de egal între cele două forme de copt care apoi se introduc în cuptor pentru circa 25 minute. 
Blat pufos
 
 
Când sunt gata, se scot pe un grătar şi se lasă să se răcească complet, înainte de a scoate blaturile din forme.
Prajitura Boston reteta Boston Cream Pie
 
Prajitura Boston
Prajitura Boston cu crema de vanilie Boston Cream Pie

► Preparare cremă:

Gelatina se pune la înmuiat în puţin lapte (cam 20 ml). Restul de lapte se înfierbântă, împreună cu seminţele de vanilie. Gălbenuşurile, zahărul, amidonul se mixează bine; apoi se toarnă în fir subţire laptele fierbinte, amestecând continuu, până se omogenizează. www.simonacallas.com Compoziţia obţinută se fierbe la bain-marie (sau direct pe flacără mică, într-un vas de inox cu pereţii foarte groşi, gen Zepter), amestecând continuu, până când se îngroaşă ca o budincă. Se trece printr-o strecurătoare pentru a înlătura seminţele de vanilie. 
A L B
Crema vanilie Vanilla pudding pastry cream
A L B
Gelatina înmuiată se încălzeşte 3-4 secunde la microunde, pentru a se lichefia, apoi se încorporează în cremă. La final, se adaugă untul şi se omogenizează. Se acoperă cu o folie alimentară de plastic şi se lasă să se răcească. www.simonacallas.com
Detalii despre cum se prepară binecunoscuta şi delicioasa cremă de vanilie găsiţi aici (link).
A L B

► Preparare glazură:

Frişca şi zahărul se omogenizează şi se înfierbântă, apoi se toarnă peste ciocolata ruptă în bucăţi mici.
Ganache_1
 
Se mixează până când se topeşte ciocolata. Se lasă să se răcească la temperatura camerei.
 A L B

Montare Prajitura Boston reteta Boston Cream Pie

 A L B
Peste unul dintre blaturi se întinde crema de vanilie. 
Prajitura Boston g
 
Se acoperă cu cel de-al doilea blat, iar deasupra se toarnă glazura. Se păstrează la rece până la servire. (de preferat pe un platou cu capac, tip clopot; pentru a nu se usca crema).
 
Prajitura Boston Boston Cream Pie
 
 A L B
 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?