Prajitura cu visine reteta pandispan pufos cu fructe chec simplu rapid pufos gustos delicios prajitura de casa prajituri usoare simple de vara cirese caise
Prajitura cu visine
De când am descoperit uleiul de cocos – să tot fie vreo doi ani – îl folosesc des în deserturi, nu numai pentru aroma sa de excepţie, ci şi pentru multiplele beneficii pe care le aduce sănătăţii noastre şi datorită cărora a fost supranumit „super aliment”:
• Uleiul de cocos conţine o combinaţie unică de acizi graşi, cu puternice proprietăţi medicinale;
• Creşte consumul de energie al organismului şi stimulează arderea grăsimilor, fiind un adjuvant eficient în tratarea şi prevenirea obezităţii;
• Uleiul de cocos imbunătăţeşte imunitatea organismului. 50% dintre acizii graşi pe care îi conţine uleiul de cocos sunt reprezentaţi de acidul lauric, care este un antibiotic natural ce atacă bacterii, viruşi şi fungi. Tot acidul lauric ajută la echilibrarea glicemiei (concentraţia de zahăr în sânge);
• Acizii graşi din uleiul de cocos acţionează asupra centrului foamei din creier, reducând apetitul;
• Ketonele, care rezultă din metabolizarea acizilor graşi saturaţi din uleiul de cocos, reduc dramatic frecvenţa crizelor epileptice la copii, chiar şi în cazurile rezistente la medicaţia obişnuită;
Pandispan pufos cu cirese fructe de vara reteta
• Uleiul de cocos normalizează colesterolul din sânge şi reduce semnificativ riscul apariţiei bolii cardiace;
• Uleiul de cocos hrăneşte părul, hidratează pielea şi oferă protecţe anti-solară (blochează razele ultraviolete cu până la 30%);
• Echilibrează nivelurile hormonilor, acţionând asupra gladelor suprarenale şi tiroidei;
• Are efecte puternice asupra sănătăţii creierului; fiind utilizat în prevenirea şi chiar în tratarea bolii Alzheimer
• Vindecă în mod natural arsurile şi alte afecţiuni ale pielii precum: negi, iritaţia scutecului, dermatite, acnee; de asemenea, este un bun remediu împotriva ridurilor şi a pielii îmbătrânite.
• Nu în ultimul rând, este un ulei care oxidează greu, fiind astfel rezistent la râncezire – îşi păstrează proprietăţile până la 6 luni la 24 de grade Celsius (dacă este păstrat la răcoare, ţine chiar mai mult timp).
Pentru a beneficia de toate aceste calităţi, e recomandat să folosim ulei de cocos presat la rece /virgin/nerafinat/nehidrogenat – sau, că tot e la modă, eco/bio/organic (gen 🙂 )
Pandispan cu visine reteta
Aşadar, pentru că vară şi pentru că vişine şi pentru că, na, suntem cofetari (fie ei şi de ocazie) şi nu mai puţin ahtiaţi după dulciuri, prăjitura de tip pandişpan cu vişine este un desert perfect: necesită ingrediente simple şi puţine, care există în permanenţă în bucătărie (ouă, zahăr, făină, ulei) plus fructele care, dacă nu sunt în casă, le găsim cu siguranţă la piaţa din cartier; se prepară uşor, iute şi se mănâncă la fel. Lămâia e opţională, dar de data aceasta e mai mult decât binevenită. În plus, aluatul mătăsos şi dulce se asortează de minune cu gustul acrişor al vişinelor. Şi, dacă în loc de ulei obişnuit punem ulei de cocos, obţinem ceva cu parfum de basm 🙂
Ingrediente Prajitura cu visine
(pentru o tavă de circa 20/28 cm)
• 4 ouă la temeratura camerei
• 200 g vişine fără sâmburi, bine scurse
• 175 g zahăr alb tos
• 160 g făină tip 000
• 30 ml ulei de cocos (cam 2 linguri) – sau ulei de floarea soarelui
• 1 lingură coajă de lămâie rasă
• 2 linguri suc de lămâie
• zahăr pudră pentru decor
Preparare Prajitura cu visine
Se pregăteşte tava, se tapetează cu hârtie de copt. Se încinge cuptorul la 175 de grade Celsius.
Albuşurile se separă de gălbenuşuri. Uleiul de cocos este solid de obicei la temperatura camerei; îl punem câteva secunde la microunde, doar cât să se lichefieze, fără să îl înfierbântăm.
Gălbenuşurile se mixează cu uleiul de cocos, sucul şi coaja de lămâie. Va rezulta o maioneză.
Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare, apoi se adaugă zahărul câte puţin şi se bat în continuare până când se obţine o bezea tare.
Compoziţia de gălbenuşuri se toarnă peste bezea şi se amestecă prin răsturnare, de jos în sus, cu o spatulă. Apoi se adaugă făina, cernută (eventual printr-o strecurătoare), în 2-3 reprize şi se încorporează având grijă să nu iasă aerul din bezea, pentru că nu va mai creşte prăjitura în cuptor.
Pandispan cu fructe reteta
Se toarnă compoziţia în tavă, se nivelează. Se aşază deasupra vişinele. Se introduce tava la cuptor, pentru 25-30 minute (până se rumeneşte uşor).
Se scoate tava din cuptor şi se lasă să se răcească. Prăjitura cu visine se scoate apoi din tavă, se pudrează cu zahăr şi se porţionează. Dacă apreciaţi reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare dar de mare efect si delicioase.
Comenteaza