0
(0)
Tort aniversar „Leu” / Lion Birthday Cake 
Tort cu nucă, vanilie şi ciocolată
 
 
Am preparat acest tortuleţ pentru o persoană dragă, al cărei „leuţ” a împlinit vârsta majoratului. Pandişpan cu nucă, crème pâtissière şi ganache de ciocolată e o combinaţie care nu dă greş, doar că de data aceasta am pus ceva mai multă ciocolată decât cremă de vanilie, din cauză de caniculă care ţine morţiş să compromită stabilitatea oricărei structuri dulci, cu atât mai mult cu cât tortul a fost îmbrăcat în fondant şi aveam nevoie de o construcţie cât mai solidă.
 
INGREDIENTE Tort aniversar Leu
Pandişpan cu nucă (diametru de 18 cm)
Siropul:
• 300 ml apă
• 150 g zahăr
• 50 g miere
• 1 lingură apă de flori de portocal
Crema de vanilie:
• 4 gălbenuşuri
• 100 g zahăr
• 400 ml lapte
• 40 g amidon
• seminţele de la o păstaie de vanilie

• 75 g unt (tăiat în cuburi mici)

►Ganache de ciocolată
• 400 g ciocolată cu 60% cacao
• 200 ml smântână pentru frişcă
• 30 g zahăr
Decor:
• 500 g fondant (pentru decor şi îmbrăcat)
 
 
PREPARARE Tort aniversar Leu
►Reţeta şi modul de preparare pentru pandişpanul cu nucă le găsiţi aici.
Preparare sirop: apa fierbinte se toarnă peste zahăr, se adaugă mierea şi se fierb la foc mic, până când se leagă ca un sirop. Se ia de pe foc, se lasă să se răcorească şi, când e călduţ, se adaugă apa de flori de portocal.
Preparare crema de vanilie: Laptele se înfierbântă, împreună cu seminţele de vanilie. Gălbenuşurile se freacă bine cu zahărul, se adaugă amidonul, se omogenizează. Se toarnă laptele fierbinte, în fir subţire, amestecând continuu, până se omogenizează, apoi se pune vasul la bain-marie, amestecând încontinuu cu un tel în formă de pară, până când compoziţia se îngroaşă. Eu am folosit o crăticioară Zepter, cu fundul triplu, şi am putut să o pun direct pe foc, la flacără mică. Când e gata, se ia vasul de pe foc, se trece crema printr-o strecurătoare şi se transferă într-un bol de porţelan/sticlă. Se încorporează untul în cremă şi se omogenizează. Se acoperă cu folie alimentară de plastic şi se lasă să se răcească.
►Preparare ganache de ciocolată: Ciocolata se rupe în bucăţi mici, într-un bol de sticlă/porţelan. Zahărul se dizolvă în frişcă, apoi se înfierbântă (câteva secunde la cuptorul cu microunde), apoi se toarnă peste ciocolată. Se zgâlţâie de câteva ori bolul, pentru ca frişca să acopere toată cioaolata. Se aşteaptă 5 minute, apoi se omogenizează cu o spatulă sau cu un tel, până când se dizolvă toată ciocolata. Dacă este nevoie, se mai introduce vasul la microunde câteva secunde, pentru a încălzi ingredientele şi a grăbi topirea ciocolatei. Se lasă să se răcească la temperatura camerei. Ganache-ul trebuie să fie răcit, dar maleabil, pentru a putea fi întins.
► Pentru fondant homemade găsiţi reţeta aici. Fondantul poate fi şi cumpărat de-a gata.
 
ASAMBLARE Tort aniversar Leu


Am tăiat pandişpanul în trei felii orizontale. Am însiropat prima felie de blat. 
 
 
Am întins 1/3 din crema de vanilie.
 
 
 
Deasupra am întins ¼ din ganache.
 
 
 
Am acoperit cu a doua felie de blat şi am repetat operaţiunile (sirop, cremă, ganache), apoi a treia felie de blat şi aşa mai departe. 
 
 
Cu ganache-ul rămas am îmbrăcat tortul şi am nivelat. 
 
 
 
Pentru o acoperire reuşită cu fondant, tortul trebuie să fie perfect (sau cât mai aproape de perfect) nivelat. De obicei, nivelarea tortului se face în două etape: mai întâi, se îmbracă tortul cu un strat subţire de cremă şi se îndreaptă pereţii, pe cât posibil. Se dă la rece până se întăreşte crema, apoi se îmbracă în al doilea strat, care să acopere imperfecţiunile şi să finiseze
 
Apoi, tortul trebuie ţinut în frigider până se întăreşte crema. 
 
 
 
Am întins fondantul în foaie uniformă cu grosimea de 3-5 mm şi am acoperit tortul – cine doreşte detalii, poate urmări clipul de mai jos. 
 
 

La final, am aşezat decoraţiunile şi asta a fost tot 🙂

 


 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?