5
(32)

.  v  Tort festiv cu lamaie si seminte de mac Tort delicios; Tort aniversar Tort cu lamaie cea mai buna crema de unt cu bezea elvetiana crema de lamaie; lemon curd blat umed pufos cu lamaie blat de tort cu mac; blat umed cremos pufos prajitura cu mac crema fina crema de tort.

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Tort festiv cu lamaie si seminte de mac 

Am văzut acest superb Tort festiv cu lamaie si seminte de mac la Lindsay – Love & Olive Oil şi m-au cucerit asocierile de culori şi de arome. Nu am folosit pana acum seminţele de mac într-o cremă şi mi s-a părut extrem de tentant. Lindsay a pus ulei de măsline în blat; eu am preferat să îl înlocuiesc cu ulei de nucă. A fost suficient de stresantă pentru mine tehnica de preparare (amestecarea gălbenuşurilor cu făina şi încorporarea albuşurilor tocmai la final);. şi nu m-am încumetat să forţez limitele 🙂
Tort festiv cu lamaie si seminte de mac
Tehnica pomenită este specifică unui tip de blat denumit „chiffon cake” – un blat de tort uşor, umed, fin şi atât de bun, încât poate fi servit ca atare, fără adaosuri gen creme/fructe/friscă. Acest blat de tort a fost inventat în 1927 de Henry Baker, un agent de asigurări care s-a reprofilat pe catering. Baker a păstrat secretul reţetei timp de 20 de ani, până când l-a vândut către General Mills Inc,. care l-au botezat „chiffon cake” şi l-au comercializat, alături de alte multe reţete, sub cunoscutul brand Betty Crocker.

***

Şi, chiar dacă pentru acest Tort festiv cu lamaie si seminte de mac am mai făcut unele modificări pe ici, pe ‘colea’, rezultatul a fost unul interesant. Blatul are o textură catifelată, e suculent (datorită uleiului încorporat) şi pufos. O altă modificare la varianta originală a fost crema de unt (cea verde). Lindsay a folosit o combinaţie de cremă de unt clasică, combinată cu lemon curd şi cu frişcă, iar eu am ales să îmbrac tortul în cremă de unt cu bezea elveţiană combinată cu lemon curd. A ieşit un Tort festiv cu lamaie si seminte de mac de excepţie, rafinat şi memorabil, care merită cu siguranţă să fie gustat.
Deoarece conţine lămâie din belşug – şi în blat şi în cele două creme – e plăcut şi răcoros, chiar dacă nu e însiropat;. iar crema de unt cu bezea elveţiană – dulce – se îmbină perfect cu lemon curd, care e acrişor. Seminţele de mac vă spun sincer că nu le-am simţit la gust,. dar oferă un impact vizual remarcabil pe secţiunea tortului 🙂  

Tort festiv cu lamaie si seminte de mac

 

INGREDIENTE Tort festiv cu lamaie si seminte de mac

► Blat:

• 4 ouă
• 100 g zahăr granulat
• 75 ml ulei
• 3-4 linguri suc de lămâie
• 1 lingură coajă de lămâie
• 100 g făină www.simonacallas.com
• ¼ linguriţă bicarbonat de sodiu (sau praf de copt)
• un praf de sare
***

► Crema de lămâie (Lemon Curd):

• 2 ouă întregi
• 2 gălbenuşuri
• 100 ml suc de lămâie
• 120 g zahăr granulat
• 100 g unt (tăiat în cuburi mici)
• 3 g gelatină pudră www.simonacallas.com
• 2 linguri seminţe de mac
***

► Crema de unt:

• 3 albuşuri de ou (circa 90 g)
• 150 g zahăr www.simonacallas.com
• 150 g unt (82% grasime) la temperatura camerei
• 2 linguri cu vârf lemon curd (la temperatura camerei)
• un vârf de scobitoare colorant verde gel (opţional)
 Tort festiv cu lamaie si seminte de mac

PREPARARE Tort festiv cu lamaie si seminte de mac

► Preparare Blat

Se preîncălzeşte cuptorul la 175 de grade Celsius. Se pregătesc două forme de copt rotunde cu diametrul de circa 17 cm (se ung cu unt şi se tapetează la bază cu hârtie de copt). Se separă gălbenuşurile de albuşuri. Făina se cerne cu bicarbonatul. www.simonacallas.com Albuşurile se bat cu un praf de sare până se fac spumă; apoi se adaugă treptat zahărul şi se bat în continuare la viteză mare până se obţine o bezea tare.  
Tort festiv cu lamaie si seminte de mac a

Într-un bol se amestecă gălbenuşurile, uleiul, sucul de lămâie şi coaja de lămâie.

***

Tort festiv cu lamaie si seminte de mac b
 
 Se adaugă peste amestecul uscat (făina + bicarbonatul).
Tort festiv cu lamaie si seminte de mac c
 
Făina cernută cu bicarbonatul se amestecă cu crema de gălbenuşuri. www.simonacallas.com Va rezulta o pastă destul de vâscoasă (dacă e prea vâscoasă, se mai adaugă 1-2 linguri suc de lămâie sau apă). 
Tort festiv cu lamaie si seminte de mac d
 
În această pastă se adaugă ¼ din cantitatea de bezea şi se omogenizează uşor, cu o spatulă. www.simonacallas.com
 Tort festiv cu lamaie si seminte de mac e
 
Apoi se încorporează restul de bezea. 
Tort festiv cu lamaie si seminte de mac f
Compoziţia obţinută se împarte în mod egal în cele două forme de copt care apoi se introduc în cuptor pentru circa 15 minute. www.simonacallas.com

***

Tort festiv cu lamaie si seminte de mac g
 

Când sunt gata blaturile, se scot şi se lasă să se răcească în tăvi. Apoi se transferă pe un grătar.

***

► Preparare Crema de lămâie (lemon curd)

Gelatina se pune la înmuiat în 2 linguri suc de lămâie. www.simonacallas.com Gălbenuşurile şi ouăle întregi se bat cu un tel în formă de pară; se adaugă zahărul, sucul de lămâie şi coaja de lămâie şi se pune compoziţia pe foc mic într-un vas cu pereţi dubli (sau la bain-marie), amestecând încontinuu, până când se îngroaşă (5-7 minute). 
Tort festiv cu lamaie si seminte de mac h
Se adaugă gelatina hidratată, se omogenizează; apoi se adaugă untul câte puţin şi se amestecă până se topeşte şi se omogenizează. www.simonacallas.com Se acoperă crema cu o folie alimentară de plastic şi se lasă să se răcească. 
Tort festiv cu lamaie si seminte de mac i
După ce s-a răcit, se iau 2 linguri cu vârf din cremă şi se pun deoparte (vor fi utilizate în crema de unt). www.simonacallas.com Restul de cremă se amestecă cu 2 linguri seminţe de mac.  

***

Crema lamaie 3

► Preparare Crema de unt 

Albuşurile de ou, împreună cu zahărul, se pun într-un vas de inox la baie de aburi şi se amestecă încontinuu cu un tel în formă de pară;. până când se încălzesc albuşurile şi se dizolvă zahărul (cam 7 minute). 
 
Apoi se îndepărtează vasul de sursa de căldură şi compoziţia se mixează, cu viteză medie, până când se răceşte la temperatura camerei;. iar albuşurile cu zahărul se transformă în bezea. 
 
Se încorporează untul, câte puţin, omogenizând bine de fiecare dată. www.simonacallas.com Apoi se adaugă cele două linguri de lemon curd şi se mai mixează de câteva ori, să se omogenizeze. 
Crema de lamaie
 
 
Dacă se foloseşte colorant, acesta se adaugă la sfârşit şi se încorporează mixând de câteva ori.
Tort festiv cu lamaie si seminte de mac

MONTARE Tort festiv cu lamaie si seminte de mac

Blaturile se taie în câte două felii pe orizontală, care se suprapun;. având între ele câte un strat de lemon curd cu mac. 
Blat alb pufos
 
 

Acest Tort festiv cu lamaie si seminte de mac se îmbracă în crema de unt, decorând după preferinţă. www.simonacallas.com Eu am format rozete cu un dui (vârf de decorat) în formă de stea şi am decorat cu trandafiraşi simpli din fondant făcut în casă. Vă mărturisesc că aveam alt fel de decor în minte; dar nu mi-a ajuns crema şi a trebuit să improvizez 🙂 Tortul se păstrează la rece până la servire.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

NOTE: Tort festiv cu lamaie si seminte de mac

• Dacă aveţi trei forme de copt identice, împărţiţi compoziţia pentru blat în trei părţi egale;. şi coaceţi trei blaturi, pe care nu va mai fi nevoie să le tăiaţi.

• Crema de unt cu bezea elveţiană e destul de „tricky”. Dacă se întâmplă să se taie (de obicei la adăugarea untului şi de obicei din cauză că untul şi bezeaua nu au aceeaşi temperatură – ori bezeaua nu e răcită suficient, ori untul e scos prea târziu din frigider); puneţi în frigider pentru minim 30 minute atât crema tăiată cât şi untul rămas, inclusiv cele două linguri de lemon curd. În acest fel vor ajunge toate la aceeaşi temperatură. După ce s-au răcit bine, le scoateţi din frigider şi reluaţi procesul, mixând la viteză mare. Crema îşi va reveni treptat (într-un timp variabil, de la 5 la 15 minute, în funcţie de puterea mixerului).

Tort festiv cu lamaie si seminte de mac

 

Tort festiv cu lamaie si seminte de mac Tort delicios; Tort aniversar Tort cu lamaie cea mai buna crema de unt cu bezea elvetiana crema de lamaie; lemon curd blat umed pufos cu lamaie blat de tort cu mac; blat umed cremos pufos prajitura cu mac crema fina crema de tort.

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?