5
(36)

Tort cu ciocolata si caramel tort aniversar tort simplu si elegant glazura oglinda tort rapid blat umed de cacao cel mai bun blat de tort crema caramel crema de unt cu bezea elvetiana sos caramel cum se face reteta

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

tort cu ciocolata si caramel

 
 Tort cu ciocolata si caramel by Simona Callas

NOU!! Va invit sa urmariti canalul meu de Youtube, unde postez saptamanal cele mai fine, usoare si delicioase retete 

Pentru o aniversare specială, se cere un desert special. Şi când acea aniversare poartă numărul 20, trebuie să fie ceva memorabil 🙂 Pe 10 septembrie 1995 spuneam „Da” în faţa ofiţerului Stării Civile. A fost un „Da” hotărât, cu simţul răspunderii şi în deplină cunoştinţă de cauză. Dovadă sunt cei douăzeci de ani frumoşi, senini şi bogaţi în momente dragi, care nici nu ştiu când au trecut 🙂
 
Tortul pe care l-am ales este într-adevăr unul deosebit. Acest Tort cu ciocolata si caramel e simplu, elegant, classy. Blatul fin, umed şi aromat, aproape negru, face un contrast plăcut, din punct de vedere vizual, cu crema cafenie de caramel; iar din punct de vedere al aromelor, se completează fantastic. Glazura de caramel îmbracă totul cu maxim angajament (am umblat mult până am găsit o glazură să-mi placă). Decorul l-am vrut simplu şi sugestiv: inimi de ciocolată 🙂 Vă recomand acest Tort cu ciocolata si caramel cu multă căldură, e pur şi simplu minunat.
.
Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.
tort cu ciocolata si caramel
 
 

Ingrediente Tort cu ciocolata si caramel by Simona Callas

(pentru un tort cu diametrul de circa 18 cm şi înălţime de 6,5 cm)
► Blatul de ciocolată
• 300 g zahăr tos
• 60 g cacao neagră
• 5 g bicarbonat de sodiu
• un praf de sare 
• 150 ml apă fierbinte
• 150 ml ulei www.simonacallas.com
• 2 linguri rom
• 1 lingură cafea solubilă (ness)
• 150 g făină albă 000
• 3 gălbenuşuri
• 2 ouă întregi
• 50 ml iaurt
 
► Crema caramel – are două componente:
sos de caramel: 
     – 75 g zahăr brun www.simonacallas.com
     – 100 g smântână pentru frişcă
crema de unt cu bezea elveţiană:
     –  3 albuşuri (cca 100 g)
     – 150 g zahăr tos www.simonacallas.com
     – 200 g unt cu 82% grăsime, tăiat în cuburi mici
 
► Glazura caramel
• 10 g gelatină pudră (granule) + 50 ml apă rece
• 150 g zahăr tos + 150 ml apă (pentru caramelizare)
• 100 g smântână pentru frişcă www.simonacallas.com
• 15 g amidon + 50 ml apă rece
tort cu ciocolata si caramel
 

Preparare Tort cu ciocolata si caramel by Simona Callas

 Tortul cu ciocolată şi caramel este compus din trei semipreparate de bază: blatul, crema şi glazura. Având în vedere că pentru cremă este nevoie de un sos de caramel, care trebuie preparat în avans, recomand ca ordinea de preparare să fie următoarea: sosul de caramel, blatul, crema, glazura.
NOU!! Va invit sa urmariti canalul meu de Youtube, unde postez saptamanal cele mai fine, usoare si delicioase retete 

► Blatul de ciocolată

Reţeta am găsit-o la Ms. Humble şi în mod categoric o voi ţine minte, să o folosesc şi în alte ocazii. 
 
Se încinge cuptorul la 175 grade Celsius. Se pregătesc două forme de copt cu diametrul de 18 cm (se tapetează cu hârtie de copt la bază şi se ung cu unt pereţii).
Zahărul, cacao, sarea şi bicarbonatul de sodiu se amestecă. Se adaugă apa fierbinte şi se omogenizează. Se pune amestecul pe foc, până când începe să fiarbă; apoi se ia de pe foc şi se lasă să se răcorească circa un sfert de oră. www.simonacallas.com Acest proces va alcaliniza pudra de cacao şi va face ca blatul să iasă foarte închis la culoare. Se adaugă cafeaua solubilă, romul şi se omogenizează. Apoi se adaugă uleiul şi se amestecă. Se adaugă făina, se omogenizează. Urmează ouăle întregi şi gălbenuşurie. La final se încorporează iaurtul.    
Blat de tort pufos
 
Se împarte compoziţia în cele două forme, care se introduc în cuptor pentru circa 25 minute. 
 
Blat umed negru
Apoi se scot tăvile din cuptor şi se lasă să se răcească, înainte de a extrage blaturile şi a le pune pe un grătar. www.simonacallas.com După ce se răcesc complet, fiecare blat se taie în două felii orizontale.
Blat umed cu ciocolata
 

► Crema caramel

1. Din zahărul brun şi smântâna pentru frişcă se prepară un sos caramel (gasiti detalii aici – link), de preferat cu o zi înainte, ca să aibă timp să se răcească şi să se îngroaşe. www.simonacallas.com Se pune zahărul într-un vas, pe foc mic, până când se topeşte şi se caramelizează, apoi se ia de pe foc şi se toarnă smântâna, cu griă, pentru că se vor degaja aburi foarte fierbinţi. Se omogenizează şi se lasă să se răcească, apoi se pune sosul în frigider.
Sos de caramel
2. Din restul ingredientelor se face o cremă de unt cu bezea elveţiană. Albuşurile de ou se amestecă cu zahărul pe baie de aburi, până când se încălzesc iar zahărul se dizolvă (circa 5-7 minute). www.simonacallas.com Apoi se mixează la viteză medie-mare până când se răcesc la temperatura camerei şi se formează o bezea. În acest moment se încorporează untul, treptat, mixând încontinuu. 
NOU!! Va invit sa urmariti canalul meu de Youtube, unde postez saptamanal cele mai fine, usoare si delicioase retete 
Crema caramel cu bezea elvetiana
 
După ce s-a încorporat tot untul, se adaugă câte o lingură din sosul de caramel şi se omogenizează.
Notă: Untul şi sosul de caramel trebuie să fie la aceeaşi temperatură cu bezeaua în care se încorporează.

► Glazura caramel

Reţeta de glazură caramel am găsit-o la Albarock (vezi video) şi mi s-a părut cea mai bună din tot ce am văzut până acum. Gelatina se pune la înmuiat în 50 ml apă rece. Amidonul se dizolvă în 50 ml apă rece. Zahărul se caramelizează într-un vas, pe foc mic, apoi se opreşte focul şi se adaugă cei 150 ml apă, câte puţin, cu grijă să nu ne opărim cu aburii fierbinti care se degajă. www.simonacallas.com Apoi se adaugă amidonul dizolvat, se omogenizează şi se fierbe, amestecând încontinuu cu un tel în formă de pară, până când compoziţia se îngroaşă.
NOU!! Va invit sa urmariti canalul meu de Youtube, unde postez saptamanal cele mai fine, usoare si delicioase retete 
Se ia de pe foc, se încorporează smântâna, iar la final gelatina hidratată (care mai întâi se încălzeşte 3 secunde la microunde să se lichefieze) şi se lasă să se răcească la temperatura camerei. Când glazura e rece dar încă lichidă, e gata de folosit.
 
tort cu ciocolata si caramel

MONTARE Tort cu ciocolata si caramel

Cele patru blaturi de tort se aşază unele peste altele, între ele se ung cu cremă caramel. 
 
Tort
Tortul asamblat se îmbracă în crema rămasă, se nivelează să fie pereţii drepţi. www.simonacallas.com Se pune 15 minute la congelator, apoi se aşază pe un grătar care la rândul lui e aşezat deasupra unei tăvi sau a unui platou. 
 
Crema caramel cu bezea elvetiana
 
Se toarnă glazura cu un polonic, având grijă să acopere bine pereţii laterali. Apoi se colectează glazura scursă în platou şi se toarnă din nou peste tort (urmăriţi videoclipul pentru a observa tehnica). www.simonacallas.com Acest minunat Tort cu ciocolata si caramel se decorează după preferinţă şi se păstrează la rece până la servire.
tort cu ciocolata si caramel

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?