5
(88)

Placinta cu mere traditionala cu foi de casa reteta placinta de mere taraneasca facuta acasa strudel cu mere placinta de post foi de placinta facute in casa strudel de post placinta ca la mama reteta placinta cu foi crocante subtiri homemade mere calite scortisoara unt cea mai buna placinta placinte taranesti romanesti traditionale cum se fac placintele aluat de placinta fraged crocant subtire 

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Placinta cu mere traditionala cu foi de casa

 

***

Placinta cu mere traditionala by Simona Callas

E şi plăcintă, poate fi şi ştrudel. E făcută cu foi de plăcintă şi e rulată ca un ştrudel. Noi ne-am obişnuit să îi spunem plăcintă. Reţeta după care eu fac plăcintă cu mere de ani de zile, cu foi făcute în casă, e de fapt o fuziune munteano-dobrogeană, pentru că, aluatul îl prepar după reţeta din caietul mamei, dar foile le întind şi le rulez aşa cum am învăţat de când locuiesc în Dobrogea. Întinsul foilor cât mai subţiri e o treabă un pic migăloasă, recunosc că la început îmi trebuia multă pregătire psihică să întind nu mai puţin de 9 foi, şi bucătăria era mică, iar masa de lucru şi mai mică, dar e atât de bună plăcinta asta încât niciodată nu am preparat-o altfel, şi niciodată nu am pus în ea foi cumpărate.

Strudel cu aluat fraged crocant facut in casa

Azi nu îmi mai e atât de greu să întind aluatul, pentru că am mai mult spaţiu în bucătărie şi, desigur, am acumulat ceva antrenament : ) Umplutura o prepar tot după reţeta pe care o ştiu de la mama, îmi place aşa, cu merele călite şi cu adaos de unt, iese cremoasă şi suculentă, iar prelucrarea termică elimină apa care ar fi înmuiat foile în timpul coacerii, astfel că ele rămân crocante, aşa cum ne plac nouă, chiar şi după ce se răcesc – chiar şi a doua zi. Şi, deoarece călesc merele, nu mai e nevoie să adaug în umplutură griş sau pesmet, care să absoarbă umiditatea.  
Placinta cu mere traditionala cu foi de casa
 

 Placnta cu mere traditionala

Oricum, plăcintă sau ştrudel, e un desert binecunoscut si apreciat din vremuri imemoriale, pe care mamele, bunicile şi străbunicile noastre îl preparau des în sezonul rece, perfect pentru o şuetă la gura sobei, într-o seară ploioasă şi rece de toamnă.
Placinta cu mere traditionala cu foi de casa
 

Ingrediente Plăcinta cu mere traditionala by Simona Callas

  Pentru aluat:
• 1 kg făină
• 2 ouă www.simonacallas.com
• 200 ml apă
• 100 ml ulei
• un praf de sare
Pentru umplutură:
• 2 kg mere
• sucul de la o lămâie mică
• 300 g zahăr www.simonacallas.com
• 100 g unt (60% grăsime) – tăiat în cuburi
• 1 lingură rasă scorţişoară
În plus:
• 50 ml ulei www.simonacallas.com
• 100 g zahăr pudră
reteta Strudel cu aluat facut in casa foi fragede subtiri crocante 

Preparare Plăcinta cu mere traditionala by Simona Callas

Preparare umplutură

Se prepară mai întâi umplutura, ca să aibă timp să se răcească până la momentul utilizării în plăcintă. Merele, spălate, se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari. www.simonacallas.com Eu nu le decojesc, dar cine doreşte, poate să înlăture coaja înainte de a le da pe răzătoare. 

strudel cu aluat de casa fraged crocant reteta

  
Merele rase se pun într-o crăticioară, se adaugă sucul de lămâie şi zahărul şi se călesc la foc mic, amestecând din când în când, până se evaporă sucul lăsat (cam 25 minute, în funcţie de cât de zemoase sunt merele). www.simonacallas.com Când sunt gata, se ia vasul de pe foc, se adaugă untul şi se amestecă până se topeşte, apoi se adaugă scorţişoara, se omogenizează şi se lasă la răcit.
strudel cu aluat de casa fraged crocant reteta
 

Preparare foi de plăcintă 

Ouăle, sarea, apa, uleiul se bat cu un tel sau cu mixerul (eu le-am pus în cuva robotului şi am mixat cu accesoriul pentru bătut ouă). www.simonacallas.com Se adaugă făina treptat, amestecând bine, în momentul în care se îngroaşă aluatul, se frământă cu mâna (sau se înlocuieşte la robot spirala pentru albuşuri cu cârligul pentru aluat) şi se mai adaugă făină până când aluatul e legat, omogen şi se desprinde de pereţii vasului. 
strudel cu aluat de casa fraged crocant reteta

 

Se înfăşoară în folie de plastic şi se lasă la odihnă în frigider minim 30 minute. Apoi se împarte aluatul în 3 porţii egale. www.simonacallas.com Se ia pe rând fiecare porţie, se împarte la rândul ei în 3 părţi egale care se întind pe rând, cu merdeneaua (sucitorul), pe masa de lucru, în foaie cât mai subţire, de lungime egală cu 2x lăţimea tăvii şi late de 3-4 palme. 

strudel cu aluat de casa fraged crocant reteta

 
Se pudrează atât masa cât şi suprafaţa foilor cu făină în timp ce se prelucrează, ca să nu se lipească. Pe măsură ce se întind foile, se aşază deoparte, unele peste altele, având între ele hârtie de copt. 
Placinta cu mere traditionala cu foi de casa
 

Montare şi coacere Plăcinta cu mere traditionala by Simona Callas

Se încinge cuptorul la 175 grade Celsius. Tava se unge cu puţin ulei şi se pudrează cu făină.
Se aşază pe masa de lucru o foaie, se unge cu ulei. Peste ea se suprapune a doua foaie, se unge de asemenea cu ulei. Se suprapune a treia foaie, iar peste ea se întinde 1/3 din cantitatea de umplutură. Umplutura se întinde pe toată suprafaţa foii. 
strudel cu aluat de casa fraged crocant reteta
 
 
Se rulează, se taie ruloul în două (se obţin două rulouri cât tava); se sigilează capetele (ca să nu curgă umplutura) şi se aşază în tavă, unul lângă altul. www.simonacallas.com Se procedează la fel în continuare. Se vor obţine 6 rulouri, care se pun în tavă, unele lângă altele. Se ung cu puţin ulei şi se introduc în cuptor. 
Placinta cu mere traditionala cu foi de casa

Placinta cu mere traditionala cu foi de casa reteta

Se coc până când se rumenesc frumos – aproximativ 40 minute, în funcţie de cuptor; daca este nevoie, la jumătatea timpului se întoarce tava.
Placinta cu mere traditionala cu foi de casa
 

Placinta cu mere traditionala cu foi subtiri facute in casa

 
 Când sunt gata, se scoate tava din cuptor. Se taie rulourile în bucăţi după poftă de mari 🙂 şi se pudrează cu zahăr. Se consumă cu mare angajament. 
***
Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.
***
Placinta cu mere traditionala cu foi de casa
 

Note: Placinta cu mere traditionala

• Placinta cu mere traditionala poate fi făcuta şi de post. Se înlocuieşte untul cu margarină sau cu puţin unt de cacao sau de cocos (sau nu se mai pune deloc);. se renunţă la ouă şi se pune o lingură de oţet, pentru a lega aluatul şi a-l face elastic www.simonacallas.com

• Cine nu are răbdare sau timp să întindă cele 9 foi subţiri, poate să împartă aluatul în două părţi egale,. pe care le întinde cât tava şi aşază toată umplutura uniform între ele. www.simonacallas.com Atenţie, însă: pentru varianta de post a prăjiturii de mere, în aluat se pune margarină în loc de ulei, ca să frăgezească aluatul (uleiul îl întăreşte) iar cantitatea de apă se poate înjumătăţi cu apă minerală.

• Cantitatea de zahăr poate varia, în funcţie de gust şi de calitatea merelor (mai dulci sau mai acre)
• Şi cantitatea de făină variază, în funcţie de umiditate, nu se foloseşte chiar toată făina;. dar e bine să avem pregătit 1 kg ca să fim siguri că ne ajunge www.simonacallas.com
• Uleiul din compoziţia aluatului şi cel cu care se ung rulourile va face ca foile să fie crocante. www.simonacallas.com Uleiul dintre foi le va face să nu se lipească unele de altele la copt, rezultând aspectul de foitaj. 
Placinta cu mere traditionala cu foi de casa
 Placinta cu mere traditionala
Va recomand si placinta invartita cu mere sau cu dovleac (clic pe poze pentru retete):
Placinta invartita cu mere
Strudel placinta de casa placinta invartita cu mere dovleac
Placinta cu mere traditionala

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?