Placinta cu mere traditionala placinta homemade strudel cu mere foi de placinta facute in casa placinta ca la mama reteta placinta cu foi crocante

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE. NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta pe reţelele sociale sau e-mail, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Placinta cu mere traditionala 2

***

Placinta cu mere traditionala by Simona Callas

E şi plăcintă, poate fi şi ştrudel. E făcută cu foi de plăcintă şi e rulată ca un ştrudel. Noi ne-am obişnuit să îi spunem plăcintă. Reţeta după care eu fac plăcintă cu mere de ani de zile, cu foi făcute în casă, e de fapt o fuziune munteano-dobrogeană, pentru că, aluatul îl prepar după reţeta din caietul mamei, dar foile le întind şi le rulez aşa cum am învăţat de când locuiesc în Dobrogea. Întinsul foilor cât mai subţiri e o treabă un pic migăloasă, recunosc că la început îmi trebuia multă pregătire psihică să întind nu mai puţin de 9 foi, şi bucătăria era mică, iar masa de lucru şi mai mică, dar e atât de bună plăcinta asta încât niciodată nu am preparat-o altfel, şi niciodată nu am pus în ea foi cumpărate.

***

Azi nu îmi mai e atât de greu să întind aluatul, pentru că am mai mult spaţiu în bucătărie şi, desigur, am acumulat ceva antrenament : ) Umplutura o prepar tot după reţeta pe care o ştiu de la mama, îmi place aşa, cu merele călite şi cu adaos de unt, iese cremoasă şi suculentă, iar prelucrarea termică elimină apa care ar fi înmuiat foile în timpul coacerii, astfel că ele rămân crocante, aşa cum ne plac nouă, chiar şi după ce se răcesc – chiar şi a doua zi. Şi, deoarece călesc merele, nu mai e nevoie să adaug în umplutură griş sau pesmet, care să absoarbă umiditatea.  
Placinta cu mere traditionala 3
 

 Placinta cu mere traditionala

Oricum, plăcintă sau ştrudel, e un desert binecunoscut si apreciat din vremuri imemoriale, pe care mamele, bunicile şi străbunicile noastre îl preparau des în sezonul rece, perfect pentru o şuetă la gura sobei, într-o seară ploioasă şi rece de toamnă.
Placinta cu mere traditionala 1
 

Ingrediente Plăcinta cu mere traditionala by Simona Callas

  Pentru aluat:
• 1 kg făină
• 2 ouă
• 200 ml apă
• 100 ml ulei
• un praf de sare
Pentru umplutură:
• 2 kg mere
• sucul de la o lămâie mică
• 300 g zahăr
• 100 g unt (60% grăsime) – tăiat în cuburi
• 1 lingură rasă scorţişoară
În plus:
• 50 ml ulei
• 100 g zahăr pudră

Preparare Plăcinta cu mere traditionala by Simona Callas

Preparare umplutură

Se prepară mai întâi umplutura, ca să aibă timp să se răcească până la momentul utilizării în plăcintă. Merele, spălate, se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari. Eu nu le decojesc, dar cine doreşte, poate să înlăture coaja înainte de a le da pe răzătoare. www.simonacallas.com
Placinta cu mere
  
Merele rase se pun într-o crăticioară, se adaugă sucul de lămâie şi zahărul şi se călesc la foc mic, amestecând din când în când, până se evaporă sucul lăsat (cam 25 minute, în funcţie de cât de zemoase sunt merele). Când sunt gata, se ia vasul de pe foc, se adaugă untul şi se amestecă până se topeşte, apoi se adaugă scorţişoara, se omogenizează şi se lasă la răcit.www.simonacallas.com
Cum se face placinta
 

Preparare foi de plăcintă traditionala

Ouăle, sarea, apa, uleiul se bat cu un tel sau cu mixerul (eu le-am pus în cuva robotului şi am mixat cu accesoriul pentru bătut ouă).  www.simonacallas.com Se adaugă făina treptat, amestecând bine, în momentul în care se îngroaşă aluatul, se frământă cu mâna (sau se înlocuieşte la robot spirala pentru albuşuri cu cârligul pentru aluat) şi se mai adaugă făină până când aluatul e legat, omogen şi se desprinde de pereţii vasului. 
Aluat de placinta

 

Se înfăşoară în folie de plastic şi se lasă la odihnă în frigider minim 30 minute. Apoi se împarte aluatul în 3 porţii egale. www.simonacallas.com Se ia pe rând fiecare porţie, se împarte la rândul ei în 3 părţi egale care se întind pe rând, cu merdeneaua (sucitorul), pe masa de lucru, în foaie cât mai subţire, de lungime egală cu 2x lăţimea tăvii şi late de 3-4 palme. 
Foi de placinta
 
Se pudrează atât masa cât şi suprafaţa foilor cu făină în timp ce se prelucrează, ca să nu se lipească. Pe măsură ce se întind foile, se aşază deoparte, unele peste altele, având între ele hârtie de copt. 
Foi de placinta
 

Asamblare şi coacere Plăcinta cu mere traditionala

Se încinge cuptorul la 175 grade Celsius. Tava se unge cu puţin ulei şi se pudrează cu făină.
Se aşază pe masa de lucru o foaie, se unge cu ulei. Peste ea se suprapune a doua foaie, se unge de asemenea cu ulei. Se suprapune a treia foaie, iar peste ea se întinde 1/3 din cantitatea de umplutură. Umplutura se întinde pe toată suprafaţa foii. 
cum se face placinta
 
 
Se rulează, se taie ruloul în două (se obţin două rulouri cât tava); se sigilează capetele (ca să nu curgă umplutura) şi se aşază în tavă, unul lângă altul. www.simonacallas.com Se procedează la fel în continuare. Se vor obţine 6 rulouri, care se pun în tavă, unele lângă altele. Se ung cu puţin ulei şi se introduc în cuptor. 
 Placinta romaneasca

***

Se coc până când se rumenesc frumos – aproximativ 40 minute, în funcţie de cuptor; daca este nevoie, la jumătatea timpului se întoarce tava.
Placinta romaneasca
 
 
 Când sunt gata, se scoate tava din cuptor. Se taie rulourile în bucăţi după poftă de mari 🙂 şi se pudrează cu zahăr. Se consumă cu mare angajament. 
***
Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante.
***Placinta cu mere traditionala
 

Note: Placinta cu mere traditionala

• Placinta cu mere traditionala poate fi făcut şi de post. Se înlocuieşte untul cu margarină sau cu puţin unt de cacao sau de cocos (sau nu se mai pune deloc); se renunţă la ouă şi se pune o lingură de oţet, pentru a lega aluatul şi a-l face elastic

• Cine nu are răbdare sau timp să întindă cele 9 foi subţiri, poate să împartă aluatul în două părţi egale; pe care le întinde cât tava şi aşază toată umplutura uniform între ele. Atenţie, însă: pentru varianta de post a prăjiturii de mere, în aluat se pune margarină în loc de ulei, ca să frăgezească aluatul (uleiul îl întăreşte) iar cantitatea de apă se poate înjumătăţi cu apă minerală.

• Cantitatea de zahăr poate varia, în funcţie de gust şi de calitatea merelor (mai dulci sau mai acre)
• Şi cantitatea de făină variază, în funcţie de umiditate, nu se foloseşte chiar toată făina; dar e bine să avem pregătit 1 kg ca să fim siguri că ne ajunge
• Uleiul din compoziţia aluatului şi cel cu care se ung rulourile va face ca foile să fie crocante. Uleiul dintre foi le va face să nu se lipească unele de altele la copt, rezultând aspectul de foietaj. 
Placinta cu mere traditionala
 Placinta cu mere traditionala
Print Friendly, PDF & Email
Rating: 0