5
(28)

Tort entremet cu pere si caramel reteta Tort cu pere krant gutui ciocolata nuca tort cu  gutui prajitura cu pere tort cu caramel si ciocolata tort cu nuca prajitura cu gutui prajitura crant prajitura krantz mousse de ciocolata mousse de pere mousse de caramel jeleu de gutui

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Tort entremet cu pere si caramel

Tort entremet cu pere si caramel by Simona Callas

Astăzi vă prezint un tort de toamnă, în care am pus fructe de sezon: pere, nuci, gutui – iar, pe lângă ele, caramel (v-am spus că am făcut o obsesie pentru caramel? 🙂 ) şi ciocolată, care sunt nemuritoare, veşnic la modă şi oricând binevenite 🙂 Romul şi lichiorul pe care eu le-am folosit nu sunt obligatorii, dar dau un plus de savoare. Ele pot fi înlocuite cu alte arome, după preferinţă.
Acest Tort entremet cu pere si caramel are cinci straturi, e puţin mai migălos, dar blatul, krantz-ul, jeleul de gutui şi sosul de caramel care se foloseşte la mousse pot fi pregătite cu o zi-două înainte, iar în ziua preparării să ne rămână de făcut doar mousse-urile, asamblarea şi decorarea.   
***
Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.
Tort entremet cu pere si caramel
 

Ingrediente Tort entremet cu pere şi caramel

(pentru un tort cu 21 cm diametru şi 6,5 cm înălţime)
 

► Blat:

• 2 ouă
• 120 g zahăr granulat
• 100 g unt www.simonacallas.com
• 150 g făină albă
• 3 g praf de copt
• 100 g smântână
• 40 g cacao
• 2 linguri rom brun (sau 1 linguriţă esenţă de rom)
A L B

► Mousse de pere

• 4 g gelatină + 30 ml lapte rece
• 100 g pere din compot, scurse şi tăiate cubuleţe (cam 4 jumătăţi)
• 2 linguri lichior de pere (sau rom) – opţional
• 2 gălbenuşuri www.simonacallas.com
• 20 g zahăr granulat
• 200 g piuré de pere (180 g pere din compot cu 20 g de sirop, procesate la blender)
• 150 g frişcă (bătută şi îndulcită)
A L B

► Krantz de nuci:

• 50 g zahăr brun
• 50 g nuci www.simonacallas.com
A L B

► Mousse de caramel

• 150 g sos de caramel
• 150 g frişcă (bătută şi îndulcită)
• 6 g gelatină www.simonacallas.com
• 50 ml lapte rece
A L B

► Finisare şi decor

• 150 g jeleu de gutui (pentru glazură)
• 150 g ciocolată (pentru pereţi)
Tort entremet cu pere si caramel

Preparare Tort entremet cu pere şi caramel by Simona Callas
A L B

► Preparare blat

Se pregăteşte o formă (tavă) de copt rotundă cu diametrul de 21 cm, care se unge cu unt pe interior şi se tapetează la bază cu un disc din hârtie de copt. Se încinge cuptorul la 175 de grade Celsius. Făina se cerne împreună cu praful de copt, cacao şi un praf de sare. Untul se mixează cu zahărul până devine cremos. www.simonacallas.com Se adaugă ouăle pe rând, mixând bine după fiecare, apoi romul. La sfârşit se încorporează amestecul uscat (făina+cacao+praf de copt), în 3 reprize,. alternând cu smântâna (se începe cu amestecul uscat şi se termină tot cu amestecul uscat).
Se toarnă compoziţia în forma pregătită, se nivelează şi se introduce în cuptor, pentru circa 25 minute (se face testul scobitorii). Când e gata, se scoate tava din cuptor, se lasă să se răcorească,. apoi se scoate blatul din tavă şi se pune pe un grătar. după ce s-a răcit complet, se aşază la baza unui inel reglabil.

Tort entremet cu pere şi caramel

► Preparare mousse de pere

Gelatina se pune la hidratat în lapte rece. Cubuleţele de pere se stropesc cu lichior (sau rom) şi se amestecă. Gălbenuşurile se amestecă bine cu zahărul. Se adaugă piureul de pere şi se pune amestecul pe foc, la flacără mică, amestecând încontinuu, până când se înfierbântă, apoi se dă deoparte. www.simonacallas.com Gelatina hidratată se lichefiază prin introducere 3 secunde la cuptorul cu microunde, apoi se toarnă în crema de pere şi se omogenizează. Se lasă să se răcească, apoi se încorporează frişca bătută, cu o spatulă, iar la sfârşit se încorporează cubuleţele de pere. Compoziţia se toarnă peste blat, se nivelează şi se pune la frigider.

Tort entremet cu pere si caramel

► Preparare krantz

Se pregăteşte o tavă care se tapetează cu hârtie de copt. Zahărul se caramelizează într-o tigaie, se adaugă nucile, se amestecă, apoi se toarnă în tavă şi se întinde în strat mai subţire. www.simonacallas.com Când se răceşte compoziţia, se toacă mărunt (eu am rupt-o în bucăţi pe care le-am pus în chopper). Krantzul se presară peste mousse de pere şi se pune iar la frigider, în timp ce se prepară stratul următor.A L B► Preparare mousse de caramel

Sosul de caramel se prepară din zahăr brun şi smântână foarte grasă (din aceea pentru frişcă) – am explicat aici (link) cum se face. www.simonacallas.com După ce se răceşte de tot, se foloseşte la prepararea mousse-ului de caramel. Mousse de caramel se prepară ca aici (link)Odată preparat, mousse-ul de caramel se toarnă peste stratul de krantz şi se dă iar la rece.
A L B

Finisare şi decorare Tort entremet cu pere si caramel by Simona Callas

Jeleul de gutui (gasiti reteta aici) se încălzeşte câteva secunde la microunde, doar cât să se lichefieze, apoi se toarnă peste stratul din mousse de caramel. www.simonacallas.com Se pune din nou tortul la rece, până când se încheagă jeleul. 
A L B
După ce toate straturile tortului s-au aşezat/întărit, se trece cu grijă lama unui cuţit subţire de jur împrejur, pentru a desprinde tortul de pereţii inelului, apoi se îndepărtează inelul reglabil. Frumosul Tort entremet cu pere si caramel, nud, va arăta aşa:
Tort entremet cu pere si caramel a
În această fotografie nu apare stratul de jeleu, pentru că uitasem să îl pun. 🙂 Am pus din nou tortul în formă ca să pot turna jeleul.

Tort entremet cu pere si caramel

Pentru pereţii din ciocolată, eu am decupat folii de PVC. Am folosit un şablon pentru modelul cu „fleur de lis” (pentru florile din ciocolată albă). Am congelat 10 minute să se întărească florile. Apoi am întins cu o spatulă ciocolata amăruie, topită dar la temperatura camerei (altminteri se topesc florile albe). şi imediat am lipit foliile de marginea tortului. www.simonacallas.com Am pus tortul la rece şi după ce s-a întărit ciocolata am desprins foliile de PVC (am folosit două folii, pentru că nu au avut lungimea potrivită ca să imbrac tortul cu o singură folie). nuca

Vă recomand cu căldură acest Tort entremet cu pere si caramel. E un tort de sezon, aspectuos şi delicios, deosebit şi impresionant, care poate face faţă cu mult succes oricărui eveniment.

Tort entremet cu pere si caramel

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?