5
(2)

Tort Egiptean tort cu nuca vanilie frisca zahar caramelizat blat din albusuri cu nuca crema de lapte crema fiarta tort delicios tort simplu tort aniversar tort elegant 

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Tort Egiptean reteta

Tort Egiptean

Tortul Egiptean, cunoscut prea bine şi iubit de multă lume – am povestit despre originea lui aici – revine pe masa noastră destul de des, cu aceeaşi bucurie. Pentru că e unic. Pentru că e delicios. De data aceasta, l-am preparat pentru ziua unei mici artiste şi am încercat un design puţin diferit. L-am făcut pătrat şi i-am pus pereţi din ciocolată cu albastru şi portocaliu. Interiorul este cel clasic, nu am modificat nimic pentru că e perfect aşa cum e 🙂

Ingrediente Tort Egiptean / Torte Egyptian:

(pentru un tort cu suprafaţa de circa 320 cm pătraţi – pătrat cu latura de 18 cm sau rotund cu diametrul de 20 cm)
►Pentru 3 blaturi:
180 g albuş de ou
180 g zahăr tos
75 g făină www.simonacallas.com
120 g nuci măcinate
►Crema de vanilie:
4 gălbenuşuri
80 g zahăr www.simonacallas.com
300 ml lapte
30 g amidon
• 1 linguriţă extract de vanilie
• 75 g unt
Crema cu frişcă:
• 300 ml frişcă bătută şi îndulcită
• 100 g zahăr tos www.simonacallas.com
• 100 g nuci tocate (nu măcinate!)
Decor:
200 ml frişcă bătută şi îndulcită
• bucăţi de zahăr caramelizat www.simonacallas.com
• 200 g ciocolată (opţional, pentru pereţi)
Tort Egiptean reteta

Preparare Tort Egiptean / Torte Egyptian:

 
Preparare blaturi:
Se încinge cuptorul la cca 130 de grade Celsius. Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare. Se adaugă zahărul în reprize, mixând bine. www.simonacallas.com Se adaugă făina cernută împreună cu nucile măcinate, omogenizând uşor, prin răsturnare. 
 
Tort Egiptean reteta
 
Compoziţia se împarte în 3 părţi egale. www.simonacallas.com Fiecare dintre ele se întinde în câte o tavă tapetată cu hârtie de copt, se întinde şi se nivelează. 
Tort Egiptean reteta
 
Se introduc tăvile în cuptor pentru circa 35 minute (sau până când bezeaua se rumeneşte uşor). www.simonacallas.com  Dacă este cazul, după 20 minute se rotesc tăvile între ele (tava de sus se mută jos şi invers).

Tort Egiptean

Preparare crema de vanilie: Reţeta este clasică – gălbenuşurile, zahărul, amidonul şi vanilia se amestecă, se toarnă în fir subţire laptele fierbinte, în timp se se amestecă energic. www.simonacallas.com Apoi se pun la baie de aburi sau direct pe flacără la minim; amestecând încontinuu, până când se leagă ca o budincă. Se ia de pe foc, se încorporează untul, se acoperă cu folie de plastic (ca să nu se usuce la suprafaţă) şi se dă la rece.
Preparare crema cu frişcă: Zahărul caramelizează într-un vas, pe flacără mică, apoi se toarnă pe hârtie de copt în strat subţire şi se lasă să se răcească, apoi se îndepărtează hârtia, iar caramelul întărit se sfărâmă. www.simonacallas.com Se pun deoparte bucăţi pentru decor, iar restul se încorporează în frişca bătută. Se adaugă şi nucile tocate în cremă.
Asamblare tort:
Peste fiecare blat se întind 1/3 din crema de vanilie apoi 1/3 din crema cu frişcă, se acoperă cu blatul urmator şi aşa mai departe. 
Tort Egiptean reteta
 
 Ultimul strat va fi de cremă cu frişcă. Tortul asamblat se îmbracă într-un strat de frişcă. www.simonacallas.com
Tort Egiptean reteta
Eu am avut candy melts albastre, portocalii şi un şablon, pe care le-am utilizat ca să obţin pereţii tortului. www.simonacallas.com  Am făcut pereţii cu 5 mm mai înalţi decât tortul, iar diferenţa am acoperit-o cu aveline de frişcă. În mijloc am presărat zahărul caramelizat pe care îl oprisem.

Notă: Tort Egiptean

Tortul a fost dus la şcoală, pentru a-i servi pe colegii de clasă, profesoara de desen şi „doamna de la cornuri” care, atunci când nu împarte cornul şi laptele prin clase, pozează ca model pentru copiii de la clasele de grafică 🙂 Am sperat să primesc o poză cu tortul tăiat sau măcar cu o felie, dar totul s-a desfăşurat atât de rapid, încât nu a avut nimeni timp să se gândească măcar să facă o poză. În 10 minute tortul a fost tăiat, împărţit şi devorat 🙂 Şi le-a plăcut atât de mult, încât şi acum, la câteva zile după eveniment, copiii spun că a fost cel mai bun tort pe care l-au mâncat vreodată. Categoric, Tortul Egiptean e memorabil 🙂
Tort Egiptean reteta

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.


Update: Tort Egiptean

 Pereţii i-am facut din ciocolată topită şi un şablon pe care l-am cumpărat de la Lidl de curând. Nu am apucat să pozez prepararea pereţilor, pentru că a trebuit să mă mişc repede şi nu am avut ajutor 🙂 Am decupat 4 folii de pvc de dimensiunea celor 4 pereţi. Am aplicat pe rând şablonul peste fiecare folie şi am întins cu o spatulă ciocolata albastră (topită). Am dat deoparte şablonul şi am pus folia pentru 3 minute la congelator; apoi am turnat ciocolata portocalie (topită dar nu caldă), am nivelat cu spatula şi am aplicat folia de pvc cu ciocolata lipită de tort. Am dat la frigider şi dupa ce s-a întarit ciocolata am dezlipit folia de pvc. Tehnica e similară cu cea din clipul acesta:
 
 

● Candy melts sau tasty melts sunt un fel de ciocolată colorată, care se topeşte şi se utilizează pentru decoraţiuni sau pentru a îmbrăca Cake Pops.

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?