Cozonac reteta simpla cozonac cu nuca si cacao reteta cozonac traditional romanesc de Craciun Paste cozonac de Pasti cozonac cu ciocolata cozonac fara framantare umplutura de cozonac pufos cu putine oua cum se face cozonacul usor pentru incepatori cozonac romanesc cozonaci pufosi cozonacul romanesc traditional taranesc rustic
ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL
PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE. NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.
Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta pe reţelele sociale sau e-mail, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.
Cozonac reteta simpla by Simona Callas
Nu ştiu alţii cum sunt, dar motivul pentru care eu am vrut să învăţ a face cozonac este unul singur: ca să pot rupe din el cât e încă aproape fierbinte şi să mănânc să mă satur 🙂 Fiind un produs tradiţional şi de sărbătoare, cozonacul se făcea fix în perioade de post şi nu aveam voie să ne apropiem de el, până când se dădea dezlegare – asta însemna de obicei după două-trei zile – adică o veşnicie 🙂 Toată casa se umplea cu mirosul acela înnebunitor de frumos, şi noi trebuia să înghiţim în sec. Tata, care era mai pofticios ca mine, îndura şi mai greu 🙂
Am o amintire legată de cozonaci, cu mine şi cu tata complici şi “delincvenţi” 🙂 Ne uitam amândoi la cozonacii rumeni şi parfumaţi, aşezaţi frumos unul lângă altul pe masă, şi ne dădeam coate. Apoi, ca să înlăture ispita, mama a luat cozonacii şi i-a dus în cămară. Dar mirosul era tot acolo, plutea greu în toată casa, ne lovea în creştet şi în nări şi degeaba nu vedeam noi cozonacii, dacă ştiam unde sunt.
Cozonac reteta simpla
La un moment dat, l-am văzut pe tata intrând în cămară şi ieşind cu o bucată de cozonac în mână. Mi-a făcut semn să nu-l torn şi a dispărut într-un colţ al casei, ca să-şi savureze prada. Atâta mi-a trebuit. Până când ne-a prins mama, noi mâncaserăm aproape un cozonac întreg. Mama a sperat până în ultima clipă că eu nu pusesem gura pe cozonac, pentru ca să mă pot spovedi şi împărtăşi a doua zi. Iar tata râdea să se prăpădească, în timp ce se ferea de făcăleţul mamei.
E una dintre ultimele amintiri pe care le am cu tata, pentru că la scurt timp a plecat acolo unde nu-i pune nimeni frână la cozonaci 🙂 Iar eu am învăţat să fac cozonac, doar ca să-l pot prepara când am eu chef şi să-l mănânc cald, abia scos din tavă. E drept că, acel cozonac mâncat pe furiş, a fost cel mai gustos din viaţa mea. Pentru mine, aluatul trebuie degustat imediat ce a fost scos din cuptor. După ce se răceşte, îşi pierde mult din savoare.
Cozonac reteta simpla
Primii cozonaci i-am făcut într-un an, de Paşte, cu ajutorul soacrei mele. M-a pus să frământ la ei până mi-au ieşit ochii din cap. 45 de minute pe ceas. Cred că am slăbit 2 kilograme în acele 45 de minute. Data următoare când am făcut cozonaci, m-am oprit din frământat după 10 minute, că nu mai puteam. Şi cozonacii au ieşit fix la fel ca cei pe care ii frământasem aproape o oră. În timp, mi-am dat seama că ceea ce contează este să-i frământ cu simţul răspunderii, nu neapărat cu orele.
Vă prezint aşadar cozonacul meu, frământat 15 minute (e drept că la robot, de data aceasta) – o reţetă simplă, uşor de urmărit şi de preparat.
Dacă apreciaţi reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.
Ingrediente Cozonac reteta simpla by Simona Callas
► Pentru aluat:
- un cub mic de drojdie proaspătă (25 g)
- 4-5 gălbenuşuri mari
- 400 ml lapte cald
- 100 g zahăr tos
- 2 plicuri zahăr vanilat bourbon
- 600 g făină albă, cernută (plus pentru pudrat tăvile)
- coajă rasă de lămâie www.simonacallas.com
- 3 linguri de rom brun (sau esenţă)
- 100 g unt topit
- un praf de sare
- 10 g unt (pentru uns tavile)
- 1-2 linguri ulei (pentru uns masa de lucru)
► Pentru umplutură:
- 4 albuşuri de ou
- 300 g nucă măcinată
- 2 linguri cacao www.simonacallas.com
- 5 linguri zahăr
- 2 linguri rom brun (sau puţină esenţă)
►Pentru decor
- 1 ou bătut www.simonacallas.com
- 1 lingură seminţe de mac
Preparare Cozonac reteta simpla by Simona Callas
Într-un vas de circa 1 litru, drojdia se sfărâmă cu furculiţa şi se amestecă cu o lingură rasă de zahăr; se lasă 1 minut, până se lichefiază. Se toarnă laptele cald, se amestecă, se ia puţină făină între degete şi se presară deasupra, apoi se acoperă vasul şi se lasă 20-30 minute, să fermenteze drojdia. Gălbenuşurile se amestecă cu un praf de sare şi se lasă câteva minute – în acest fel, culoarea lor se mai intensifică. www.simonacallas.com Apoi în gălbenuşuri se adaugă untul topit, zahărul tos şi zahărul vanilat, coaja de lămâie, romul şi se amestecă, iar amestecul obţinut se toarnă peste maia (drojdia fermentată), se omogenizează. Făina se pune într-un vas încăpător, se formează o adâncitură în mijloc şi se toarnă amestecul.
Cozonac reteta simpla
Se frământă temeinic, până când amestecul lichid este bine încorporat. Apoi se continuă frământarea până când aluatul începe să se desprindă de pereţii vasului şi se desface în fâşii. Eu am lăsat robotul să frământe pentru mine, timp de 10-15 minute la viteză maximă;. timp în care a dat aluatul de toţi pereţii şi l-a frăgezit de numa’. www.simonacallas.com Din ce am observat eu, în 20 de ani de când am inceput să fac cozonac şi alte aluaturi dospite, nu durata frământării contează, ci intensitatea. Frământatul la mână e mult mai relaxat decât robotul;. normal că durează mai mult, până când se obţine textura corespunzătoare a aluatului.
După ce se frământă, se netezeşte aluatul, se acoperă (eu acopăr cu hârtie de copt şi deasupra pun un prosop); şi se lasă la dospit, până când îşi dublează volumul (între 30 minute şi o oră, în funcţie de cât de cald e în casă).
***
În timp ce aluatul creşte, se pregăteşte umplutura. Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare, se adaugă zahărul treptat. şi se bat în continuare până când se obţine o bezea. Se adaugă cacao, nuca, romul, se omogenizează. www.simonacallas.com Umplutura trebuie să aibă compoziţia unui gem sau a unei creme, să poată fi întinsă. Dacă umplutura este prea tare, se mai adaugă puţin lapte, ca să se subţieze. Neapărat se gustă, şi dacă mai e nevoie se mai adaugă zahăr.
Se pregătesc şi tăvile, care se ung cu cele 10 g de unt şi se pudrează cu făină. Pentru că am vrut să fac un cozonac de forma pe care o vedeţi (e o formă de trunchi de con, cu un tub în mijloc). şi nu aveam tavă pentru aşa ceva;. am improvizat, folosind un accesoriu (pâlnia) pentru cârnaţi,. pe care l-am aşezat în mijlocul tăvii mele;. şi peste el am pus o bucată dintr-un tub cartonat (care mi-a rămas de la un sul de folie alimentară) îmbrăcat în folie de aluminiu. În pâlnia pentru cârnaţi am introdus boabe de năut;. ca să îi confere greutate şi să nu îl poată împinge cozonacul in sus, atunci când va creşte în cuptor. Cel de-al doilea cozonac l-am făcut într-o tavă micuţă de sticlă.
***
Din aluatul dospit se ia cam jumătate,. se pune pe masa unsă cu ulei şi se întinde sub forma unui dreptunghi. Se unge cu umplutură, se rulează şi se asază în tavă, în jurul tubului din mijloc.
Cealaltă jumătate de aluat, de asemenea se întinde, se unge şi se rulează. Apoi se aşază în cea de-a doua tavă. www.simonacallas.com Se lasă cozonacii la loc cald, 15-20 minute, să mai crească puţin. şi se încinge cuptorul la 175 grade Celsius. Se ung cozonacii cu ou bătut, se presară cu mac şi se introduc în cuptor.
Se lasă în cuptor până când se rumenesc frumos – cam 30-40 minute. Dacă este nevoie (cuptorul nu arde uniform) se răsucesc cozonacii după primele 15 minute. www.simonacallas.com Dacă se rumenesc prea repede, se acoperă cu folie de aluminiu, care se înlătură înainte de ultimele 5-10 minute.
***
Când sunt gata, se scot tăvile pe un suport termorezistent (metal, lemn). şi se aşteaptă să se răcească înainte de a extrage cozonacii din tăvi. Pentru a se păstra proaspeţi şi pufoşi, eu îi înfăş strâns în folie alimentară din plastic, imediat ce se răcesc.
Dacă apreciaţi reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.
Exact. Tare mai eram amărât când nu puteam să-l înfulec cald…
🙂 Acu’ la batranete, imi dau seama ca si infranarea aia, de bunavoie sau fortata, nu era fara un rost. Dar e prea tarziu :))
Hehe, daca si eu o ascultam pe mama, azi eram fotomodel trasa prin inel 🙂 Ai dreptate, si eu tot tarziu am inteles care era sensul adevarat al postului: sa invatam sa ne punem frana la pofte, fie ele de oricare ar fi – mai ales cele culinare in cazul meu lol – si pana la urma asa ne dobandim si ne consolidam controlul asupra propriului organism. Deci postul e sanatos. A, sa nu uit de ce-am venit: superb cozonacul tau! 🙂
Da, pai la „cele culinare” ma refeream si eu :))) Multumesc frumos <3 Sarbatori fericite! 🙂
În fiecare an de Paști stăteam pe lângă mama care frământa câte 10 kg , familie mare și mulți veneau la noi doar sa guste din vestiții ei cozonaci. Plăcerea mea era sa gust aluatul , care era dumnezeiesc de bun și aromat. Și eu fac cozonaci, dar nu au aroma mamei !
Draga mia,
Ma doare burta de ris (cu framintatul si iesiria ochilor din cap ma refer).
Si eu daca nu maninc cozonacul asa fierbinte cum e scos atunci din cuptor pentru mine nui cozonac.
Multe binecuvintari si Hristos a inviat.