5
(32)

Negresa cu crema de vanilie prajitura de casa crema ciocolata negresa de casa cea mai buna simpla usoara negresa crema de lapte fiarta crema de ecler crema de tarte blat umed cacao pandispan prajitura mascota blat umed cu cacao blat de tort cu ciocolata chec cu ciocolata

Informaţiile publicate pe www.simonacallas.com pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în PRIMUL PARAGRAF a sursei cu LINK ACTIV. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor, ca atare vom acționa în consecință.

copyright

Negresa-cu-crema-1

Negresa cu crema de vanilie by Simona Callas

Cea mai bună negresă pe care am mâncat-o vreodată este această prăjitură, care ridică clasica negresă la un nivel de-a dreptul regal. Fata mea cea mică mă ruga de ceva vreme să-i fac Negresa cu crema de vanilie, aşa şi-o aminteşte ea, iar eu o ştiu de „Prăjitura Mascotă” – e o prăjitură din caietul cu reţete al mamei, una dintre primele pe care am învăţat să le fac, dar căreia nu i-a mai venit rândul de vreo doi ani. Negresa cu crema de vanilie este o prajitura de demult, din copilarie, care nu si-a pierdut farmecul si savoarea.

E minunată această prăjitură, compusă din blat umed, pufos şi o cremă de vanilie catifelată şi parfumată, e elegantă şi delicioasă şi uşor de făcut. Nu am poze din timpul preparării, pentru că am făcut-o în mare grabă noaptea târziu, nu aveam nici timp şi nici lumină, dar nici nu cred că era nevoie de poze, modul de preparare e simplu, fără filosofie, nu sunt riscuri să nu iasă.

Negresa-cu-crema-2

Ingrediente Negresa cu crema de vanilie by Simona Callas

► Pentru cremă

  • 5 gălbenuşuri
  • 750 ml lapte
  • 40 g amidon
  • 150 g zahăr www.simonacallas.com
  • 1 păstaie de vanilie
  • 100 g unt tăiat în cuburi

Pentru blat:

  • 300 g făină
  • 80 g cacao neagră
  • 1 linguriţă praf de copt
  • 250 g unt www.simonacallas.com
  • 2 ouă întregi
  • 5 albuşuri (de la ouăle folosite pentru cremă)
  • 250 ml lapte
  • 400 g zahăr tos (granulat)
  • 1 linguriţă cu vârf coajă de portocală

► Pentru decor:

  • 100 g ciocolată amăruie

Negresa-cu-crema-3

Preparare Negresa cu crema de vanilie by Simona Callas

Preparare crema

Mai întâi se prepară crema. Laptele, împreună cu seminţele extrase din păstaia de vanilie (tăiată pe lungime şi râcâită cu un cuţit) se pun pe foc. Gălbenuşurile se amestecă bine cu zahărul şi amidonul. Se toarnă laptele fierbinte, amestecând energic cu un tel în formă de pară. www.simonacallas.com Apoi crema se pune la bain-marie (sau pe foc minim), amestecând încontinuu, până se îngroaşă ca o budincă, apoi se ia de pe foc. Cine doreşte, poate să treacă crema printr-o strecurătoare fină – mie îmi place să las seminţele de vanilie în cremă, aşa că nu o strecor. www.simonacallas.com

Se adaugă untul şi se amestecă până când se topeşte şi se încorporează. Se acoperă crema cu o folie alimentară de plastic şi se dă la rece. Folia se pune direct peste cremă, lipită. Fără folie, crema se usucă; iar dacă nu se pune lipită de cremă, în spaţiul dintre suprafaţa cremei şi folie se va forma un condens care va afecta textura cremei.

ATENTIE!

  • Pentru cremă, folosiţi unt de calitate, de preferat cu minim 80% grăsime. Untul cu grăsime mai puţină, crema tartinabilă şi margarina conţin apă, care va înmuia crema.
  • Eu prefer amidonul la crema de vanilie, pentru că o leagă mai bine şi nu trebuie fiert mult. Când am folosit făină, mi s-a întâmplat să nu se lege bine.
  • După ce adăugaţi untul, acoperiţi crema cu folie alimentara lipită bine de suprafaţa cremei. Altfel, se formează condens care va înmuia crema. Ca sa vedeţi exact cum se face, clic aici: Crema de vanilie

Negresa-cu-crema-4

***

Preparare blat

Pentru blat, se pregăteşte o tavă largă şi cu pereţii mai înalţi, care se unge cu puţin unt sau ulei şi se pudrează cu făină. Eu am folosit o tavă dreptunghiulară de 26/35 cm şi înaltă de 6 cm. Se încălzeşte cuptorul la 175 de grade Celsius. Făina, cacao şi praful de copt se cern împreună. www.simonacallas.com Albuşurile de la cele două ouă se pun împreună cu cele 5 albuşuri rămase de la prepararea cremei şi se bat spumă cu un praf de sare. În alt vas, se freacă bine untul cu zahărul,. se adaugă pe rând cele două gălbenuşuri, coaja de portocală, laptele, apoi făina. La sfârşit se încorporează bezeaua,. amestecând uşor cu o spatulă, ca să nu iasă aerul din bezea. Se toarnă compoziţia în tavă, se nivelează şi se introduce în cuptor. www.simonacallas.com

Negresa cu crema de vanilie

Durata de coacere este de circa 30 minute, dar diferă în funcţie de dimensiunile tăvii şi de personalitatea cuptorului 🙂 Un blat mai înalt se coace mai greu decât unul mai scund. După 30 minute se verifică blatul cu o scobitoare. www.simonacallas.com Nu o lăsaţi să se usuce de tot, scobitoarea trebuie să iasă umedă din blat. Când e gata, se scoate tava din cuptor şi se pune pe un suport. După ce blatul se răceşte complet, se întinde crema în strat uniform pe toată suprafaţa blatului. Se rade ciocolată deasupra prăjiturii.

Se taie prăjitura în bucăţi generoase şi se savurează cu mare angajament 🙂 Ce rămâne – dacă rămâne 🙂 – se păstrează în frigider.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

prajitura rapida de casa

***

Mai întâi se prepară crema. Laptele, împreună cu seminţele extrase din păstaia de vanilie. (tăiată pe lungime şi râcâită cu un cuţit) se pun pe foc. Gălbenuşurile se amestecă bine cu zahărul şi amidonul. Se toarnă laptele fierbinte. amestecând energic cu un tel în formă de pară. Apoi crema se pune la bain-marie (sau pe foc minim). amestecând încontinuu;. până se îngroaşă ca o budincă,. apoi se ia de pe foc. Cine doreşte, poate să treacă crema printr-o strecurătoare fină. Mie îmi place să las seminţele de vanilie în cremă, aşa că nu o strecor. 

Negresa cu crema de vanilie

Prajitura de casa negresa de casa crema de lapte fiarta; crema de ecler crema de tarte blat umed cacao pandispan

Se adaugă untul şi se amestecă până când se topeşte şi se încorporează. Se acoperă crema cu o folie alimentară de plastic; şi se dă la rece. Folia se pune direct peste cremă, lipită. Fără folie, crema se usucă;. iar dacă nu se pune lipită de cremă,. în spaţiul dintre suprafaţa cremei şi folie se va forma un condens care va afecta textura cremei.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?