0
(0)

Pandispan cu lamaie reteta pandispan pufos pandispan perfect blat de tort simplu blat de tort perfect pentru insiropat pentru prajitura

Pandispan cu lamaie 1

 

Pandispan cu lamaie reteta

Pandişpanul – Pan di Spagna – este un semipreparat foarte mult utilizat în cofetărie, în special ca bază pentru torturi (însiropat), dar şi la diverse prăjituri – sau poate fi consumat ca atare, pudrat cu zahăr. Deşi compus din numai trei ingrediente – ouă, zahăr şi făină – e atât de savuros şi de rafinat, încât el singur poate reprezenta un desert desăvârşit.

Vă prezint astăzi reţeta de pandişpan cu lămâie pe care eu o folosesc în general la torturi; diferenţa faţă de pandişpanul clasic este ca adaug o lămâie medie întreagă (coaja + sucul). E potrivit de dulce; e răcoros, cu aromă puternică de lămâie – pentru că ador lămâia 🙂 – pufos şi spongios, asa cum îi şade bine unui pandişpan 🙂

 

Pandispan cu lamaie 2

 

Ingrediente Pandispan cu lamaie reteta

(pentru un pandişpan de 20 cm diametru si 6,5 cm înălţime)

  • 6 ouă medii (cca 70 g fiecare, cântărite cu coajă)
  • 150 g zahăr
  • 150 g făină albă, cernută
  • 50 ml suc de lămâie
  • 1 lingură coajă rasă de lămâie

 

Preparare Pandispan cu lamaie reteta

Se încălzeşte cuptorul la 175 grade Celsius şi se pregăteşte o tavă rotundă cu diametrul de circa 20 cm; care se unge cu unt şi se tapetează la bază cu un disc din hârtie de copt. Se separă albuşurile de gălbenuşuri.

Pandispan cu lamaie a

Se freacă gălbenuşurile cu un praf de sare. Se adaugă o lingură din cantitatea de zahăr şi se mixează bine, până se dizolvă zahărul şi se obţine o cremă. Se adaugă coaja de lămâie şi se omogenizează.

Pandispan cu lamaie b

 

Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare; apoi se adaugă alternativ câte o lingură din zahăr şi o lingură din sucul de lămâie, până se obţine o bezea consistentă, care nu curge.

Pandispan cu lamaie c

 

Se adaugă în bezea crema de gălbenuşuri şi făina, alternativ, în 3 reprize; şi se încorporează delicat, cu mişcări largi, de jos în sus, cu ajutorul unei spatule – se adaugă 1/3 din gălbenuşuri, se omogenizează, apoi 1/3 din făină, se omogenizează şi tot aşa până când se încorporează toate ingredientele şi se obţine o compoziţie spumoasă, aerată, de consistenţa unei lave.

Pandispan cu lamaie d

 

Se toarnă compoziţia în tava pregătită, se nivelează şi se introduce în cuptor până se coace (aproximativ 40 minute); după 10 minute se scade puţin temperatura (la 140 de grade Celsius) şi se lasă astfel până la final.

Pandispan cu lamaie e

Dacă este nevoie (cuptorul nu arde uniform), se roteşte tava din cuptor – dar atenţie, în primele 20 de minute nu se deschide cuptorul!

Pandispan cu lamaie f

Se verifică cu un beţişor de bambus dacă este copt; se opreşte sursa de căldură şi se lasă să se răcească în cuptor, cu uşa cuptorului întredeschisă. Pandişpanul se extrage din tavă după ce se răceşte complet. Tot după ce se răceşte complet, poate fi tăiat.

Pandispan cu lamaie 4

 

 

 

 

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?