Tiramisu de post reteta tiramisu cu piscoturi de casa tort tiramisu Tiramisu vegan

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE. NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

copyright

 

Tiramisu de post Tiramisu Vegan 1

Tiramisu de post

Cui nu-i place Tiramisu – desertul italian cu pişcoturi înmuiate în cafea şi o cremă divină, suprapuse în straturi şi pudrate la final cu un strat de cacao? Creat prin anii 1960 în Veneto (Italia), de un cofetar talentat pe nume Roberto Linguanotto şi de ucenica sa Francesca Valori, al cărei nume de fată era Tiramisu :); acest desert a cucerit întreaga lume cu aroma, eleganţa şi fineţea sa. Tiramisu original conţinea doar 6 ingrediente: pişcoturi, mascarpone, gălbenuşuri, zahăr, cafea şi cacao – fără albuşuri şi fără lichior. Iar forma lui era rotundă. Între timp, creativitatea cofetarilor a adus multe variaţiuni la această temă; şi azi găsim Tiramisu în diferite combinaţii de ingrediente şi design.

Sigur, ceea ce vă prezint eu astăzi nu este chiar Tiramisu; pentru că nu conţine ingredientele care dau numele acestei prăjituri. Fără mascarpone şi fără ouă nu e Tiramisu. Dar, e o versiune vegană a acestui desert minunat; şi, întrucât am păstrat designul clasic, cred că pot să îl denumesc Tiramisu de post.

Tiramisu de post Tiramisu Vegan 2

 

Am găsit pe internet diferite versiuni, multe înlocuiesc mascarpone cu lapte de soia, tofu sau altă „brânză” vegetală. Eu nu mă împac cu soia, dar iubesc cocosul, aşa că am mers pe ideea prezentată de Sharon – Plated with Style – şi am folosit lapte de cocos concentrat, care arată ca o cremă de brânză. Pişcoturile le-am preparat, pentru că nu am găsit în magazine pişcoturi fără ou. Am văzut o mulţime de reţete care la ingrediente trec „pişcoturi de post” dar nu cred că există pe piaţa românească pişcoturi de post. Oul este un ingredient esenţial în reţeta de pişcoturi, fără ou nu se mai numesc pişcoturi, dar am urmat ideea lui Sharon şi am făcut nişte „lady fingers” vegane pentru acest superb Tiramisu de post 🙂

Tiramisu de post Tiramisu Vegan 3

 

INGREDIENTE Tiramisu de post

(pentru un tort cu diametrul de 17 cm)

 

Pişcoturi de post

 • 100 g făină
 • 20 g amidon
 • ½ linguriţă praf de copt
 • 50 g ulei de nucă (sau ulei de cocos sau de floarea-soarelui)
 • 50 g miere
 • 50 g zahăr
 • 50 ml lapte de migdale (sau lapte de cocos)
 • 1 linguriţă esenţă de migdale (optional)

 

Cremă

 • 150 g nuci caju
 • 200 g smântână de cocos (am povestit aici cum se obţine smântâna de cocos)
 • 60 g miere
 • 2 linguri lichior
 • 1 linguriţă esenţă de migdale
 • 50 g ulei de cocos
 • 1-2 linguri zahăr (opţional)

 

Siropul de cafea

 • 200 ml cafea tare
 • 2 linguri rom brun

 

Decor

 • 2 linguri cacao pudră
 • ½ linguriţă cafea instant (ness)

 

Tiramisu de post Tiramisu Vegan 4

 

PREPARARE Tiramisu de post

Preparare pişcoturi de post: Se încinge cuptorul la 175 de grade şi se pregăteşte o tavă care se tapetează cu hârtie de copt. Toate ingredientele lichide plus zahărul se amestecă. Se adaugă făina cernută cu praful de copt şi se omogenizează. Se obţine un aluat de consistenţă moale, care se transferă într-o pungă de ornat tăiată la capăt (sau se ataşează un vârf rotund cu deschiderea de cca 1 cm). Se formează în tavă cilindri cu lungimea de circa 8 cm, la distanţă de 2-3 cm unul de altul. Se introduce tava în cuptor până când biscuiţii se rumenesc uşor (10-15 minute). Când sunt gata, se scoate tava din cuptor şi se lasă să se răcească.

Tiramisu de post Tiramisu Vegan a

Preparare sirop de cafea: Cafeaua se amestecă cu romul şi se pun într-un bol.

Tiramisu de post

Preparare crema: Nucile caju se pun la înmuiat în apă pentru câteva ore – sau peste noapte (eu le-am pus în apă fierbinte, ca să se înmoaie mai repede). Am întâlnit şi reţete în care se folosesc ca atare, nehidratate, dar eu cred că prăjitura iese mai cremoasă dacă nucile sunt moi. În urma hidratării, nucile îşi măresc volumul cu circa 30%. Se scurge apa iar nucile se pun într-un blender sau chopper şi se macină.

Tiramisu de post Tiramisu Vegan b

Se adaugă smântâna de cocos, mierea, lichiorul, esenţa de migdale şi se omogenizează, apoi se adaugă uleiul de cocos.

Tiramisu de post Tiramisu Vegan c

Dacă pare că se taie crema, nu-i nimic. Atunci când adăugăm uleiul de cocos îşi revine.

Tiramisu de post Tiramisu Vegan d

La final, gustăm compoziţia şi dacă dorim să fie mai dulce, mai adăugăm miere (sau zahăr).

 

ASAMBLARE Tiramisu de post

Se pregăteşte o tavă – eu am ales un inel flexibil. Se înmoaie în cafea jumătate dintre pişcoturi şi se aşază un strat la baza tăvii. Se toarnă jumătate din cremă, se nivelează. Se înmoaie în cafea restul de pişcoturi, se aşază peste stratul de cremă, iar deasupra se pune în strat uniform crema rămasă.

Tiramisu de post Tiramisu Vegan e

Se pune prăjitura în frigider pentru câteva ore. Înainte de servire, se presară pudră de cacao amestecată cu ness.

 

Tiramisu de post Tiramisu Vegan 5

 

Note:

 • Uleiul de nucă se poate înlocui cu alt ulei vegetal
 • Reţeta clasică de Tiramisu foloseşte vin de Marsala, eu nu am găsit Marsala şi am pus un lichior triplu sec. La un Tiramisu obişnuit nu e absolut obligatoriu, dar m-am gândit să îmbogăţesc un pic gustul cremei, neavând ouă şi nici brânză. În loc de triplu sec se pot folosi Amaretto sau alt lichior.
 • Smantana de cocos o găsim în conserva de lapte de cocos, se poate cumpăra de pe internet dar se mai găseşte şi la hypermarket in raionul „din bucătăria lumii” şi printre produsele asiatice. Căutaţi lapte de cocos cu minim 17% grăsime.
 • Recomand uleiul de cocos presat la rece – e incomparabil mai aromat şi – se pare – mai sănătos. Eu am avut un ulei de cocos (cumpărat de la un magazin naturist) pe care nu scrie cum a fost preparat, scrie doar că e natural 100%, l-am luat pentru că a fost mult mai convenabil ca preţ, dar nu prea miroase a cocos.

 

Tiramisu de post Tiramisu Vegan 6

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Rating: 5