4.8
(36)

Tort Alba ca Zapada Prajitura Lamaita reteta Prajitura Alba Ca Zapada Tort de Craciun desert de sarbatori prajituri de Craciun anul nou Revelion tort de iarna prajitura de iarna prajituri de casa crema de lamaie

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE. NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta pe reţelele sociale sau e-mail, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Tort Alba ca Zapada Prajitura Lamaita

Anul 2015 se apropie de final. E vremea bilanţurilor, a inventarelor şi a socotelilor după care se trage linie. E vremea în care ne strângem lână noi familia, prietenii şi petrecem – nu agonia anului care se stinge, ci primul strigăt al anului care se naşte. E vremea în care ne punem toate speranţele în Anul cel Nou, că ne va aduce împliniri, bucurii şi linişte. La Mulţi Ani, 2016!

Tort Alba ca Zapada Prajitura Lamaita 2

Tort Albă ca Zăpada Prăjitura Lămâiţa

Pentru noaptea dintre ani, am ales un desert pe care nu l-am mai făcut de mult timp: Prajitura Alba ca Zapada – un dulce cu tradiţie, pe care îl ştiu din copilărie şi care era nelipsit pe masă la sărbători, mai ales iarna. Doar că, de data aceasta, am făcut mai multe foi şi le-am aranjat sub formă de tort. Ce poate fi mai potrivit pentru sărbătorile de iarnă decât un tort alb?

Reţeta tradiţională foloseşte bicarbonat de amoniu. Explicaţiile sunt diferite, dar adevărul este că, la vremea când s-a creat şi popularizat aceasta prăjitură, era o criză de afânători în autoservirile ceauşiste, doar „amoniacul” se găsea la discreţie – denumirea corectă este bicarbonat de amoniu dar gospodinele îl denumeau „amoniac” şi aşa e trecut şi în caietul de reţete al mamei. Dealtfel, bicarbonatul de amoniu a fost primul afânător utilizat în istoria bucătăriei,  cu multă vreme înainte să fie descoperite proprietăţile culinare ale bicarbonatului de sodiu.

Tort Alba ca Zapada Prajitura Lamaita

Astăzi, bicarbonatul de amoniu mai este utilizat în industria alimentară, doar fiindcă e mult mai ieftin şi nu necesită acid activator, el se activează pur şi simplu la căldură. Acasă, este recomandat în cazul persoanelor care sunt nevoie să restrângă mult consumul de sodiu (afectiuni renale sau cardiovasculare). Aşadar, eu am pus în prăjitură bicarbonat de sodiu, pentru că asta am în casă mereu, şi am adăugat puţin suc de lămâie ca să îl activez. De asemenea, am pus în cremă amidon (nu făină), iar cantităţile în „linguri” le-am cântărit şi le-am exprimat în grame.

Vă cer scuze pentru calitatea slabă a imaginilor din timpul preparării, era foarte târziu şi eram în grabă mare. M-am gândit mult dacă să le pun pe blog, poate că nu era nevoie, prăjitura aceasta o cunoaşteţi cu toţii şi probabil aţi şi pregătit-o, aşa că nu e nimic special în modul de preparare.

 

Tort Alba ca Zapada Prajitura Lamaita 3

 

Ingrediente Tort Albă ca Zăpada Prăjitura Lămâiţa

(pentru un tort cu 6 straturi, de diametru 18 cm)

 

► Foile

 • 3 ouă
 • 75 ml lapte
 • 75 ml ulei www.simonacallas.com
 • 100 g zahăr tos
 • 1 linguriţă rasă bicarbonat de sodiu
 • 30 ml suc de lămâie
 • 500 g făină (plus rezervă)

 

Crema

 • 400 ml lapte
 • 40 g amidon
 • 120 g zahăr tos
 • 150 g unt www.simonacallas.com
 • coaja de la o lămâie medie, dată pe răzătoare
 • 50 ml suc de lămâie

 

Tort Alba ca Zapada Prajitura Lamaita 4

 

Preparare Tort Albă ca Zăpada Prăjitura Lămâiţa

Preparare foi

Se încălzeşte cuptorul la 175 grade Celsius. Se cern 400 g făină împreună cu bicarbonatul de sodiu. Se bat ouăle cu zahărul; se adaugă uleiul, laptele, sucul de lămâie, apoi făina. Se încorporează şi se frământă puţin, pudrând masa de lucru cu restul de făină; până când se obţine un aluat legat, nelipicios şi nu foarte tare.

Prajitura Lamaita aluat

Aluatul se împarte în 6 părţi egale, care se întind în strat uniform pe dosul unei tăvi; şi se coc pe rând în cuptor până încep uşor să se rumenească (circa 10 minute). Apoi se scot pe un suport (grătar, hârtie de copt, blat de piatră etc).

Prajitura Lamaita foi

 

Eu am decupat imediat discuri cu diametrul de 18 cm, pe care le-am pus apoi deoparte, să se răcească.

Prajitura Lamaita aluat

prajituri de casa Craciun torturi iarna crema de lamaie aluat pentru foi

Preparare crema de lamaie

Zahărul şi amidonul se amestecă într-o crăticioară. Se adaugă laptele, câte puţin, şi se omogenizează. Se pune vasul pe foc, amestecând încontinuu cu un tel,. până când dă în clocot şi se îngroaşă (cam 10 minute). Se adaugă coaja de lămâie, se amestecă. Se transferă crema într-un bol de sticlă (sau ceramic). Se acoperă cu folie alimentară de plastic şi se lasă să se răcească (eu am scos-o în balcon, s-a răcit în 15 minute 🙂 ). Se scoate untul din frigider, ca să ajungă la temperatura camerei, şi se taie în cuburi. După ce se răceşte crema, se adaugă pe rând câte un cub din unt şi se omogenizează bine cu un mixer de mână. La final se adaugă sucul de lămâie şi se omogenizează.

Prajitura Lamaita crema lamaie

 

Asamblare Tort Albă ca Zăpada Prăjitura Lămâiţa

Se pregăteşte un inel reglabil care se tapetează pe interior cu folie pvc. Se aşază pe rând cele 6 discuri din aluat şi între ele câte un strat de cremă. Peste ultimul disc se pune folie de plastic. Apoi se acoperă totul cu un prosop (sau un material textil mai grosuţ). Se lasă la rece până a doua zi. A doua zi, se scoate tortul din inel; se aşază pe platoul de servire şi se pudrează cu zahăr. Se păstrează în frigider, acoperit (într-un platou cu capac, din acelea speciale pentru tort).

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

Tort Alba ca Zapada Prajitura Lamaita 5

 

NOTE:

 • Bicarbonatul de amoniu din reţeta originală poate fi înlocuit cu aceeaşi cantitate de bicarbonat de sodiu + 1-2 linguri de suc de lămâie/oţet; sau cu aceeaşi cantitate de praf de copt (care conţine activator şi nu mai e nevoie de suc de lămâie) www.simonacallas.com
 • Prăjitura are un timp de aşteptare înainte de a fi tăiată,. pentru ca foile să aibă vreme să se înmoaie şi să se întrepătrundă cu straturile de cremă.
 • Dacă se foloseşte amidonul ca agent de îngroşare, se utilizează în cantitate mai mică decât făina. – 1 lingură de amidon echivalează cu 2 linguri de făină.

 

Tort Alba ca Zapada Prajitura Lamaita 6

 

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?