5
(23)

Tort Craciun Diplomat Iglu si Pinguini reteta si tutorial christmas igloo cake tutorial tort de Craciun tort diplomat tort cu pinguini igloo cake recipe how to make edible penguins sugarpaste penguins chocolate igloo cake tort iarna tort revelion tort sarlota ciocolata pasta de zahar facuta acasa reteta charlota sarlota igloo cake penguins christmas cake winter cake

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL

PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE. NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta pe reţelele sociale sau e-mail, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Tort Craciun Diplomat Iglu si Pinguini 1

Tort Craciun Diplomat Iglu si Pinguini by Simona Callas

Vă prezint reţeta mea de Tort Craciun Diplomat Iglu si Pinguini. Tortul Diplomat este unul dintre primele torturi pe care am învăţat să le fac. Sigur, prima oară a ieşit un dezastru; pentru că gelatina pe care am cumparat-o de la o cofetărie de cartier era orice, numai gelatină nu – nişte pietricele cât un bob de mazăre, foarte tari, opace, gălbui; semănau cu parafina mai degrabă 🙂 Probabil că aşa era gelatina pe vremuri; dar în mod cert aceea era expirată sau fusese păstrată în condiţii improprii – era vrac şi fusese ambalată de angajatele cofetăriei în nişte pungi care nici măcar nu erau sigilate.

…Dar ce ştiam eu? Eram o tânără nevastă care, în primul ei Revelion de nevastă, a vrut să pună pe masă un tort făcut cu mâna ei; şi alesesem Tortul Diplomat, a cărui reţetă o găsisem într-un ziar 🙂 Timp de câţiva ani după acel eşec nu am mai îndrăznit să fac Tort Diplomat şi m-am rezumat la Tortul cu bezea şi ciocolată sau la tortul clasic, cu blat din pandişpan şi crema simplă de unt.

***

E o minune acest Tort Diplomat, a fost mereu preferatul meu, dintre toate produsele de cofetărie; dar era şi cel mai scump – din cauză că frişca era scumpă, rară; şi mai conţinea portocale confiate, care şi acelea erau scumpe şi se găseau greu. De aceea în ultimii ani ai „Epocii de Aur” începuseră să pună stafide în loc de portocale confiate – e drept că nu prea umblau câinii nici cu stafidele în coadă; după cum nu umblau nici cu portocale confiate la gât :); dar probabil că stafidele erau totuşi mai la îndemână.

Tort Craciun Diplomat Iglu si Pinguini 2

***

Tortul Diplomat clasic se face cu pişcoturi, aşa l-am făcut şi eu la început, mai apoi am încercat şi varianta cu blat de tort în loc de pişcoturi şi mi-a plăcut la fel de mult. Blatul de pandişpan simplu, clasic, fără unt, care se însiropează cu sirop din compot – utilizez de obicei o conservă cu mix de fructe tropicale în compot. Fructele le scurg şi le pun în cremă, iar cu sucul însiropez blatul. De data aceasta am folosit doar siropul de la compot, iar în compoziţie am pus doar coajă de portocală şi portocale confiate. A rezultat un tort cu gust divin ❤

Pentru că fata mea cea mare a ales un tort cu tematica „Iglu”, iar eu am ales compoziţia de „tort diplomat”, a fost o provocare pentru mine să decid care e cea mai bună variantă de a-l îmbrăca, şi aşa am ajuns la ciocolată. Am făcut „cărămizile” iglu-ului din ciocolată temperată, la fel cum am procedat pentru tortul aniversar.

Tort Craciun Diplomat Iglu si Pinguini 3

Ingrediente Tort Craciun Diplomat Iglu si Pinguini by Simona Callas

Pentru un tort cu diametrul de 20 cm şi înălţime de 11 cm (10 porţii)

►Pentru tort

 • 3 foi de pandişpan cu lămâie (gasiti reteta aici – link)
 • 4 gălbenuşuri
 • 150 g zahăr tos
 • 200 ml lapte integral
 • 300 ml smântână pentru frişcă
 • 20 g gelatină www.simonacallas.com
 • 1 lingură zahăr pudră
 • 1 linguriţă coajă de portocală dată pe răzătoare
 • 1 lingură portocale confiate
 • 100 ml sirop din compot

►Pentru decor:

 • 100 ml frişcă bătută şi îndulcită
 • 200 g ciocolată albă www.simonacallas.com
 • figurine din fondant
 • fulgi de cocos

Tort Craciun Diplomat Iglu si Pinguini 4

Preparare Tort Craciun Diplomat Iglu si Pinguini by Simona Callas

Un bol semisferic (sau aproximativ semisferic) se tapetează cu folie alimentară. (să fie puţin mai mare, în aşa fel încât marginile să se răsfrângă în afara bolului). www.simonacallas.com În interiorul bolului, peste folie, se aşază o foaie de  blat. Din altă foaie de blat se decupează cercuri cu care se tapetează pereţii bolului;. în aşa fel încât peretele de blat să acopere toată partea interioară a bolului.

Pandispan de lamaie

Gelatina se pune la înmuiat în 50 ml apă rece. Gălbenuşurile, zahărul şi laptele se înfierbântă până încep să clocotească; apoi se ia de pe foc. Atenţie!, se pun într-un vas neaderent şi se amestecă încontinuu cu un tel;. pentru că această compoziţie se va îngroşa puţin şi va avea tendinta să se lipească şi să se afume. www.simonacallas.com Gelatina hidratată se pune 3 secunde la microunde, pentru a se lichefia; apoi se toarnă peste crema de gălbenuşuri, amestecând energic cu telul, să se omogenizeze. Se adaugă coaja de portocală şi portocalele confiate şi se lasă să se răcească.

***

Între timp, smântâna pentru frişcă se bate cu zahărul pudră. Atunci când, la atingere, crema de gălbenuşuri nu se mai simte caldă, se toarnă în 2-3 reprize peste frişca bătută şi se omogenizează. Eu am folosit o spatulă de silicon, dar se poate folosi şi telul. www.simonacallas.com Compoziţia obţinută se toarnă în bolul pregătit. Se tasează cu ajutorul unei spatule (ea este aerată şi nu umple de bunăvoie tot spaţiul, aşa că trebuie împinsă 🙂 ). Se nivelează cu lama unui cuţit mai lung sau cu o spatulă. Se aşază deasupra cea de a treia foaie de blat, se poziţionează, se centrează. Apoi se pune totul la frigider pentru câteva ore (sau peste noapte).

Tort Diplomat Charlota

Tort Craciun Diplomat Iglu si Pinguini by Simona Callas

După ce îşi face efectul gelatina şi se întăreşte crema, se însiropează blatul de deasupra (cu un sirop din compot sau cu unul preparat ca aici-link); apoi se extrage cu atenţie tortul din bol şi se pune pe un platou. www.simonacallas.com Se însiropează puţin şi pandişpanul de la exterior; apoi tortul se îmbracă în frişcă bătută, se nivelează frumos şi se dă la rece.

Tort Diplomat Cupola

Ciocolata se topeşte, se întinde în strat uniform pe hârtie de copt. Când e aproape întărită, se taie cu un cutter dreptunghiuri care se lipesc pe tort;. în aşa fel încât să arate ca şi exteriorul din blocuri de gheaţă ale unui iglu.

Ciocolata alba

Pinguinii i-a modelat studenta mea la Arte, care a venit acasă în vacanţă 🙂

Tort Craciun Diplomat Iglu si Pinguini e

NOTE Tort Craciun Diplomat Iglu si Pinguini

 • În crema tortului Diplomat nu se pune făină şi nici amidon, nu este nevoie. Compoziţia care se dă în clocot se îngroaşă suficient, iar gelatina o încheagă frumos.
 • Nu se pune multă gelatină în acest tort. El trebuie să fie cremos, catifelat. www.simonacallas.com
 • În tortul Diplomat raportul frişcă : lapte este supraunitar (se pune mai multă frişcă decât lapte)
 • În tortul Diplomat se utilizează numai gălbenuşurile
 • Se pot adăuga fructe confiate sau proaspete, bine scurse

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante.

Tort Craciun Diplomat Iglu si Pinguini 5

Tort Craciun Diplomat Iglu si Pinguini 6

Crăciun Fericit şi sărbători minunate vă doresc tuturor! ❤❤❤❤

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?