5
(23)

;Tort de post cu ciocolata Tort vegan cu ciocolata tort delicios tort simplu  blat umed de post blat negru blat de tort negru

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Tort-de-post-cu-ciocolata-1

 

Tort de post cu ciocolata by Simona Callas

De Sfântul Nicolae, vă ofer un tort delicios, ciocolătos, decadent si de post, simplu dar classy, compus din blat umed, suculent şi cremă de ciocolată neagră. Pentru blat am pornit de la reţeta blatului de la Tortul cu ciocolată şi caramel, dar am exclus ouăle şi am adăugat puţin amidon. Crema este un ganache de ciocolată, pentru care am folosit, în loc de smântână pentru frişcă, smântână de cocos.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare dar de mare efect si delicioase.

Tort-de-post-ciocolata-4

Ingrediente Tort de post cu ciocolata by Simona Callas

►Blat

 • 250 g zahăr tos
 • 50 g cacao neagră
 • 5 g (o linguriţă) bicarbonat de sodiu
 • un vârf de cuţit sare
 • 2 linguri rom brun (sau esenţă de rom)
 • 150 ml apă fierbinte
 • 150 ml ulei www.simonacallas.com
 • 100 ml lapte diluat de cocos /migdale/soia (sau apă)
 • 200 g făină
 • 25 g amidon
 • 40 ml suc de lămâie (sucul de la ½ lămâie potrivită)

 

► Crema ganache

 • 1 conservă (400 g) de lapte de cocos concentrat (minim 60% cocos)
 • 2 linguri sirop de glucoză (sau miere sau zahăr) – după gust  www.simonacallas.com
 • 200 g ciocolată neagră de post

 

Glazura

 • 100 g ciocolată neagră de post
 • 2 linguri ulei de cocos

Tort-vegan-ciocolata-3

 

Preparare Tort de post cu ciocolata by Simona Callas

Blatul:  Se pregătesc două forme de copt cu diametrul de circa 18 cm, care se ung cu ulei şi se tapetează la bază cu discuri din hârtie de copt. Se încinge cuptorul la 175 grade Celsius. Făina se cerne cu amidonul. www.simonacallas.com Zahărul, cacao, bicarbonatul, sarea se amestecă, se toarnă apa fierbinte, se omogenizează şi se pun pe foc până dă în clocot, apoi se dau deoparte. Se adaugă uleiul, romul şi laptele şi se omogenizează. Apoi se încorporează făina în două-trei tranşe. La sfârşit se adaugă sucul de lămâie. www.simonacallas.com Se împarte compoziţia între cele două forme de copt şi se coace timp de circa 30 minute (după 20-25 de minute de verifică, scobitoarea trebuie să iasă lipicioasă, nu uscată – blatul trebuie să fie suculent, nu să se usuce de tot).

Tort-de-post-cu-ciocolata-a

Tort de post cu ciocolata Tort vegan cu ciocolata 

Când blaturile sunt gata, se scot tăvile din cuptor, se lasă să se răcească, apoi se scot blaturile din tăvi. Se taie fiecare blat în două pe orizontală.

Tort-de-post-cu-ciocolata-b

Crema: Pentru ganache de ciocolată, trebuie să avem lapte de cocos concentrat, care se găseşte la conservă. www.simonacallas.com Acela de la cutie de carton e foarte diluat, se poate folosi la blaturi, în loc de lapte de vacă, dar nu şi pentru creme. Conserva de cocos (care a fost ţinută la frigider peste noapte) se întoarce cu grijă cu josul în sus şi se desface. www.simonacallas.com Apa de deasupra (circa 200 ml) se scurge într-un pahar (o vom putea folosi la alte prăjituri).

***

Ceea ce rămâne la baza cutiei (cam 200 g) este smântâna de cocos, care se transferă într-un vas termorezistent, se adaugă glucoza şi se pune la microunde până se înfierbântă. www.simonacallas.com Între timp, ciocolata rupe în bucăţi cât mai mici. Pentru a prepara un tort 100% vegetarian (de post), se foloseşte ciocolată amăruie cu minim 40% cacao.

Smântâna fierbinte se toarnă peste ciocolata ruptă în bucăţi. www.simonacallas.com Se lasă un minut, apoi se amestecă până se topeşte ciocolata şi se omogenizează.

Crema de ciocolata de post

Se pune la frigider câteva ore, apoi se mixează de câteva ori, până se deschide la culoare şi se obţine o cremă fină. www.simonacallas.com Se asamblează tortul, lipind feliile de blat cu câte un strat de cremă.

Desert vegan

► Glazura: Ciocolata se topeşte, se adaugă uleiul şi se omogenizează, apoi se toarnă deasupra tortului. Se păstrează la rece până la servire.1111

Tort de post cu ciocolata

Note 

 • Amidonul din blat se poate înlocui cu o banană mică pasată sau 2 linguri de gem de prune
 • Laptele de cocos concentrat se gaseşte la magazine online, este ambalat în cutii de metal (conserve)
 • Ciocolata de post este cea cu peste 40% cacao. Citiţi eticheta, să nu conţină lapte. www.simonacallas.com
 • Mierea e de post. În Biblie scrie că Sfântul Ioan Botezătorul postea mâncând miere şi lăcuste. Mucenicii moldovenesti (care se fac în postul Paştelui) se ung cu miere. Discuţiile acestea inutile care circulă acum pe internet fac parte din ciclul „dacă nu avem treabă, ne facem”. A lansat un agnostic o idee şi toţi bigoţii au preluat-o fără să cugete. Oricum, cine are îndoieli, nu are decât să folosească zahăr. Eu oricum am pus sirop de glucoză, aşa că tortul pe care l-am făcut e de post clar 🙂
 • Ciocolata cu peste 70% cacao e foarte amară, aşa că atenţie când îndulciţi smântâna pentru cremă, dacă nu vă place gustul amărui puneţi mai mult zahăr/miere/sirop de glucoza.

Tort de post cu ciocolata

 

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?