5
(24)

Tort Diplomat reteta si povestea lui diplomat original traditional reteta veche Tort Charlotte Russe adevarat clasic cu piscoturi fructe compot frisca batuta cum se bate frisca tort usor elegant cremos vanilie frisca batuta crema cu ou

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Tort Diplomat Charlotte Russe 1

Tort Diplomat reteta si povestea lui

Nu cred că există cineva care să nu fi auzit de acest minunat desert. Şi mă îndoiesc sincer că există persoane care nu l-au gustat în viaţa lor. Diafan, răcoritor, cremos, Tortul Diplomat încântă şi înfioară papilele gustative şi toate simţurile dimpreună cu ele. Încadrat de rânduri de pişcoturi însiropate sau strat subţire de pandişpan, parfumat cu portocală,. asezonat sau nu cu fructe şi decorat cu valuri de frişcă. – aşa se prezintă Tortul Diplomat pe care îl cunoaştem cu toţii. Astăzi vă voi spune şi povestea lui, pentru că, evident, are şi el o poveste,. aşa cum au toate minunăţiile create de mâna omului 🙂

Prin secolul al XV-lea, în Anglia, era destul de popular un fel de mâncare alcătuit din bucăţele de carne şi  o budincă de ouă cu lapte, aşezate în straturi într-un vas adânc. Acest fel de mâncare se numea charlet şi era consumat, mai ales de călugări, în zilele de vară. Carnea era ingredientul esenţial, de obicei de porc, pregătită ca atare sau sub formă de şuncă (bacon).

Tortul Sarlota fara coacere

Derivând de la charlet, a apărut un desert pe bază de cremă îngroşată (custard), denumit charlyt,. care se servea tot in vase adânci, şi conţinea straturi de cremă, fructe şi pesmet. Pe la sfârşitul secolului al XVIII-lea, acest desert apare din nou, sub denumirea de charlotte (şarlotă), de data aceasta în două versiuni:

 • şarlota preparată termic – o formă evoluată din străvechea budincă cu pâine
 • şarlota rece – care se trage din triflele elisabetane. (un desert la pahar, alcătuit din straturi de pâine înmuiată în alcool, cremă îngroşată şi fructe)

Tort Diplomat reteta si povestea lui

Tortul Sarlota fara coacere

Pe la începutul secolului al XIX-lea, genialul Chef francez Marie-Antoine Carême – „regele bucătarilor şi bucătarul regilor” – a reinventat acest desert şi l-a redenumit Charlotte Russe, în cinstea Ţarului Alexandru I, pentru care a lucrat o vreme. În acea perioadă, întreaga Europă era fascinată de Rusia şi de tot ce era rusesc, inclusiv de bucătăria lor. Ce a făcut Carême? A tapetat un vas cu blat subţire (mai apoi cu pişcoturi) şi apoi l-a umplut cu Crème Bavaroise (cremă bavareză) – care derivă din clasica crème pâtissière (crema de vanilie), doar că, în loc de amidon (sau făină), bavareza este stabilizată cu gelatină; şi în plus i se adaugă frişcă bătută, care o face mai fină şi mai aerată. Se pare că şi Crème Bavaroise este creată tot de Chef Carême.

Aşadar, Charlotte Russe (Tortul Diplomat) conţine gălbenuşuri, lapte, zahăr plus gelatină, la care se adaugă frişcă bătută. Fructele din compoziţie sunt opţionale şi, dacă se adaugă, pot fi fructe din compot, confiate sau chiar proaspete, tăiate în cuburi mici şi distribuite uniform.

Zilele trecute am făcut un Tort Diplomat simplu, cu blat din pandişpan. Acum vă prezint o versiune cu pişcoturi şi fructe tropicale. Metoda de preparare este aceeaşi, gustul la fel de divin, doar designul diferă un pic 🙂

Tort Diplomat reteta si povestea lui

Ingrediente Tort Diplomat reteta si povestea lui 

(Pentru un tort de 17 cm diametru şi aproximativ 1 kg – 8 porţii)

 • 200 g pişcoturi (un pachet mic)
 • 3 gălbenuşuri
 • 120 g zahăr tos
 • 150 ml lapte integral
 • 250 ml smântână pentru frişcă
 • 10 g gelatină www.simonacallas.com
 • 1 lingură rasă zahăr pudră
 • 1 linguriţă coajă de portocală dată pe răzătoare
 • 1/2 lingură portocale confiate
 • o conservă medie de compot cu fructe tropicale (400 g)

 

Tort Diplomat reteta si povestea lui

 

 

Preparare Tort Diplomat 

Se pregăteşte o tavă cu pereţi detaşabili (sau un inel reglabil), care se tapetează la bază cu folie de aluminiu, iar pe pereţi cu folie de pvc.

Gelatina se pune la înmuiat în 30 ml apă rece. Conserva se deschide şi se pun fructele la scurs.

Gălbenuşurile, zahărul şi laptele se amestecă într-o crăticioară neaderentă, care se pune pe aragaz la flacără mică şi se amestecă încontinuu până începe să clocotească, apoi se ia de pe foc. www.simonacallas.com Gelatina hidratată se introduce 2-3 secunde la microunde, pentru a se lichefia, apoi se toarnă în cremă şi se omogenizează. Se adaugă coaja de portocală şi portocalele confiate. Se lasă să se răcească.

reteta tort cofetarie

Între timp se înmoaie pe rând pişcoturile în siropul din compot. şi se asaza în formă, în aşa fel încât să îmbrace pereţii şi să acopere baza. www.simonacallas.com

Sarlota cofetarie

Se bate frişca cu zahărul pudră şi se pun deoparte cam 2 linguri, pentru ornat. www.simonacallas.com Când crema a ajuns la temperatura camerei, se încorporează în frişcă, amestecând cu telul de jos în sus.

crema sarlota

Tortul Sarlota fara coacere

Se aşază un strat din cremă la baza formei. www.simonacallas.com Se pun bucăţele de fructe (se presează uşor ca să intre în cremă), se acoperă cu alt strat de cremă şi tot asa până când se umple forma.

Tort Diplomat Charlotte Russe d

Se pune la frigider pentru câteva ore. www.simonacallas.com Se scoate tortul din formă şi se asază pe un platou de servire. Se decorează cu frişca pusă deoparte şi cu fructele rămase.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante.

Tort Diplomat reteta si povestea lui

 

Surse:

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?