5
(13)

Baclava cu foi de casa reteta Baclavale cu nuca facute acasa baklava cu fistic  cea mai buna baklava cum se fac baclavale cu nuca fistic aluat subtire crocant traditie dobrogeana placinte traditionale

Baclava cu foi de casa reteta

Baclava cu foi de casa reteta

 

Baclava – cel mai popular desert oriental, cu rădăcini care pornesc din vremea Imperiului Otoman, ocupă un loc important în bucătăriile din Turcia, Orientul Mijlociu, Balcani şi Asia de Sud, iar astăzi e cunoscut şi apreciat în toată lumea. Făcut din multe straturi de foi subţiri, saturat cu sirop de lămâie şi umplut cu nuci, acestei prăjituri i se potriveşte perfect sintagma „esenţele tari se ţin în recipiente mici” – pentru că o bucăţică (poate două 🙂 ) de dimensiunea unei nuci e suficientă să sature şi să astâmpere pofta de dulce.

Eu nu am mâncat baclava până când am ajuns în Constanţa. Aici, am avut ocazia să gust baclava atât din patiserie, cât şi preparată în casă de gospodine turcoaice şi tătăroaice. Locuind în Dobrogea de peste douăzeci de ani, am prieteni, colegi şi cunoştinţe din aproape toate etniile locale şi am avut de multe ori ocazia să intru în contact cu preparate specifice. Turco-tătarii prepară baclava în special în perioada Ramazanului, deşi la ei în casă există tot timpul ceva dulce pentru servit musafirii la cafea, la ora ceaiului sau spre seară. Şi, pentru că cea cumpărată e atât de scumpă, am vrut să-mi fac eu baclavaua mea 🙂 Reţeta după care fac baclava, de mulţi ani, o am de la o turcoaică şi am păstrat-o intactă, nu am modificat nimic la ea, pentru că nu i-am găsit niciun cusur.

Baclavale cu nuca facute acasa baklava cu fistic

Aceasta este reţeta de baclava care se face în Dobrogea. La cofetărie/patiserie, nu am mai văzut de mulţi ani baclavale în forma aceasta triunghiulară, probabil din economie de timp sau pur şi simplu din motive de evoluţie a designului, acum se întind straturi de foi pe toată suprafaţa tăvii şi se presară între fiecare dintre ele puţină nucă. Turcoaicele din Dobrogea nici nu pun scorţişoară în baclava, aşa cum am văzut că se practică azi, în unele locuri. În baclavaua tradiţională nu se pune niciun fel de condiment şi vă asigur că nici nu e nevoie. Această prăjitură e minunată în simplitatea ingredientelor sale, şi o operă de artă prin aspect şi savoare. Sigur, cine doreşte poate să adauge şi să inoveze, după propriul gust, nimic nu e bătut în cuie.

Tradiţional, foile se ung cu un amestec de unt topit şi ulei vegetal. Umplutura este făcută din nuci sau fistic (sau combinate). În ultima vreme, au început să se folosească şi alunele, dar nucile şi fisticul sunt tradiţionale. Eu am primit reţeta cu cantităţile exprimate în linguri, aşa am gătit mult timp, dar după ce mi-am cumpărat cântar de bucătărie am cântărit ingredientele, ca să le pot prezenta cu acurateţe.

 Baclava-Baklava-1

 

Ingrediente Baclava cu foi de casa reteta 

Aluatul

 • 2 ouă mari
 • 50 g ulei www.simonacallas.com
 • 300 g smântână
 • 1 kg făină

 

► Umplutura

 • 300 g nucă tocată mărunt
 • 150 g ulei pentru uns foile

 

► Siropul

 • 1 kg zahăr
 • 1 l apă
 • 1 lămâie tăiată felii

 

Baclava cu foi de casa reteta

 

Preparare Baclava cu foi de casa reteta 

Pentru aluat, se amestecă ouăle, smântâna şi uleiul, apoi se adaugă făina, cât cuprinde, până se obţine un aluat elastic, legat şi care se desprinde de pereţii vasului. Cantitatea de făină care intră este în funcţie de dimensiunea ouălor şi de consistenţa smântânii. www.simonacallas.com Eu am avut ouă mari şi smântână cu 20% grăsimi, astfel că aluatul meu a „înghiţit” 750 g făină (am mai folosit apoi cam 100 de grame, pentru pudrat, atunci când am întins foile).

Baclava-Baklava-a

Aluatul obţinut se lasă la odihnă pentru 30 minute.  Apoi se împarte în 27 porţii egale (se pot forma după ochi, eu prefer să le cântăresc). www.simonacallas.com Se ia pe rând fiecare porţie şi se întinde, pe masa/planşa pudrată cu făină, în foaie foarte subţire, transparentă.

Baclava cu foi de casa reteta

Baclavale cu nuca facute acasa baklava cu fistic

Pare migălos, dar mie mi-a luat mai puţin de o oră ca să întind toate cele 27 de foi. Pe măsură ce se întind, se aşază una peste alta, pudrate cu făină, ca să nu se lipească. www.simonacallas.com Recomand să le puneţi în trei grămezi, pentru că, dacă sunt prea multe straturi, cele de dedesubt încep să transpire, se umezesc şi se lipesc unele de altele, vor fi mai greu de desprins.

Baclava-Baklava-c

După ce se întind toate cele 27 de foi, se încinge cuptorul la 175 de grade şi trecem la asamblarea prăjiturii. www.simonacallas.com Se pune pe masă o foaie, se unge cu ulei, se suprapune peste ea o altă foaie, se unge de asemenea cu ulei, iar deasupra se aşază cea de-a treia foaie. Se aduc marginile spre centru (ca în poză), pentru a forma un pătrat.

Baclava-Baklava-d

Baclava cu foi de casa reteta

În colţurile pătratului se pune nucă, apoi se aduc colţurile spre centrul pătratului şi se pliază. www.simonacallas.com Se aşază în tavă. Se procedează la fel cu toate celelalte foi. Se vor obţine 9 pătrate, fiecare conţinând câte 4 triunghiuri. Aceste triunghiuri vor reprezenta baclavalele noastre.

Baclava cu foi de casa reteta

Se ung cu ulei şi se introduc la cuptor, până se rumenesc (circa 30 minute). În timp ce se coace prăjitura, preparăm siropul.

Baclava-Baklava-f

Apa, zahărul şi lămâia se pun într-o oală şi se fierb până se leagă ca un sirop. www.simonacallas.com După ce se răcesc baclavalele, se separă triunghiurile, cu un cuţit.

Baclava-Baklava-g

Siropul călduţ se toarnă peste baclavalele răcite. Se aşteaptă până când prăjitura absoarbe tot siropul (de obicei se serveşte a doua zi).

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

 

NOTE: Baclavale cu nuca facute acasa baklava cu fistic

 • În loc de smântână se poate folosi iaurt gras sau un amestec jumătate smântână, jumătate iaurt www.simonacallas.com
 • Eu nu folosesc niciodată la prăjituri nuca în stare crudă. Imediat după ce o cumpăr, o pun într-o tavă mare, în cuptor, la foc mic, pentru câteva minute, ca să o usuc şi să o rumenesc puţin. După ce se răceşte complet, o pun într-o pungă de hârtie. În acest fel, nuca se păstrează foarte bine mai mult timp, fără să râncezească. În plus, e şi mai plăcută la gust.
 • Pentru baclava, toc nuca la chopper, nu o macin. Înainte să cumpăr chopper, o puneam într-un ibric şi o striveam cu baza unui borcan.

 

Baclava-Baklava-2

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?