Baclava cu foi de casa reteta Baclavale cu nuca facute acasa baklava cu fistic cea mai buna baklava cum se fac baclavale cu nuca fistic aluat subtire crocant traditie dobrogeana placinte traditionale
Baclava cu foi de casa reteta
Baclava – cel mai popular desert oriental, cu rădăcini care pornesc din vremea Imperiului Otoman, ocupă un loc important în bucătăriile din Turcia, Orientul Mijlociu, Balcani şi Asia de Sud, iar astăzi e cunoscut şi apreciat în toată lumea. Făcut din multe straturi de foi subţiri, saturat cu sirop de lămâie şi umplut cu nuci, acestei prăjituri i se potriveşte perfect sintagma „esenţele tari se ţin în recipiente mici” – pentru că o bucăţică (poate două 🙂 ) de dimensiunea unei nuci e suficientă să sature şi să astâmpere pofta de dulce.
Eu nu am mâncat baclava până când am ajuns în Constanţa. Aici, am avut ocazia să gust baclava atât din patiserie, cât şi preparată în casă de gospodine turcoaice şi tătăroaice. Locuind în Dobrogea de peste douăzeci de ani, am prieteni, colegi şi cunoştinţe din aproape toate etniile locale şi am avut de multe ori ocazia să intru în contact cu preparate specifice. Turco-tătarii prepară baclava în special în perioada Ramazanului, deşi la ei în casă există tot timpul ceva dulce pentru servit musafirii la cafea, la ora ceaiului sau spre seară. Şi, pentru că cea cumpărată e atât de scumpă, am vrut să-mi fac eu baclavaua mea 🙂 Reţeta după care fac baclava, de mulţi ani, o am de la o turcoaică şi am păstrat-o intactă, nu am modificat nimic la ea, pentru că nu i-am găsit niciun cusur.
Baclavale cu nuca facute acasa baklava cu fistic
Aceasta este reţeta de baclava care se face în Dobrogea. La cofetărie/patiserie, nu am mai văzut de mulţi ani baclavale în forma aceasta triunghiulară, probabil din economie de timp sau pur şi simplu din motive de evoluţie a designului, acum se întind straturi de foi pe toată suprafaţa tăvii şi se presară între fiecare dintre ele puţină nucă. Turcoaicele din Dobrogea nici nu pun scorţişoară în baclava, aşa cum am văzut că se practică azi, în unele locuri. În baclavaua tradiţională nu se pune niciun fel de condiment şi vă asigur că nici nu e nevoie. Această prăjitură e minunată în simplitatea ingredientelor sale, şi o operă de artă prin aspect şi savoare. Sigur, cine doreşte poate să adauge şi să inoveze, după propriul gust, nimic nu e bătut în cuie.
Tradiţional, foile se ung cu un amestec de unt topit şi ulei vegetal. Umplutura este făcută din nuci sau fistic (sau combinate). În ultima vreme, au început să se folosească şi alunele, dar nucile şi fisticul sunt tradiţionale. Eu am primit reţeta cu cantităţile exprimate în linguri, aşa am gătit mult timp, dar după ce mi-am cumpărat cântar de bucătărie am cântărit ingredientele, ca să le pot prezenta cu acurateţe.
Ingrediente Baclava cu foi de casa reteta
► Aluatul
- 2 ouă mari
- 50 g ulei www.simonacallas.com
- 300 g smântână
- 1 kg făină
► Umplutura
- 300 g nucă tocată mărunt
- 150 g ulei pentru uns foile
► Siropul
- 1 kg zahăr
- 1 l apă
- 1 lămâie tăiată felii
Preparare Baclava cu foi de casa reteta
Pentru aluat, se amestecă ouăle, smântâna şi uleiul, apoi se adaugă făina, cât cuprinde, până se obţine un aluat elastic, legat şi care se desprinde de pereţii vasului. Cantitatea de făină care intră este în funcţie de dimensiunea ouălor şi de consistenţa smântânii. www.simonacallas.com Eu am avut ouă mari şi smântână cu 20% grăsimi, astfel că aluatul meu a „înghiţit” 750 g făină (am mai folosit apoi cam 100 de grame, pentru pudrat, atunci când am întins foile).
Aluatul obţinut se lasă la odihnă pentru 30 minute. Apoi se împarte în 27 porţii egale (se pot forma după ochi, eu prefer să le cântăresc). www.simonacallas.com Se ia pe rând fiecare porţie şi se întinde, pe masa/planşa pudrată cu făină, în foaie foarte subţire, transparentă.
Baclavale cu nuca facute acasa baklava cu fistic
Pare migălos, dar mie mi-a luat mai puţin de o oră ca să întind toate cele 27 de foi. Pe măsură ce se întind, se aşază una peste alta, pudrate cu făină, ca să nu se lipească. www.simonacallas.com Recomand să le puneţi în trei grămezi, pentru că, dacă sunt prea multe straturi, cele de dedesubt încep să transpire, se umezesc şi se lipesc unele de altele, vor fi mai greu de desprins.
După ce se întind toate cele 27 de foi, se încinge cuptorul la 175 de grade şi trecem la asamblarea prăjiturii. www.simonacallas.com Se pune pe masă o foaie, se unge cu ulei, se suprapune peste ea o altă foaie, se unge de asemenea cu ulei, iar deasupra se aşază cea de-a treia foaie. Se aduc marginile spre centru (ca în poză), pentru a forma un pătrat.
Baclava cu foi de casa reteta
În colţurile pătratului se pune nucă, apoi se aduc colţurile spre centrul pătratului şi se pliază. www.simonacallas.com Se aşază în tavă. Se procedează la fel cu toate celelalte foi. Se vor obţine 9 pătrate, fiecare conţinând câte 4 triunghiuri. Aceste triunghiuri vor reprezenta baclavalele noastre.
Se ung cu ulei şi se introduc la cuptor, până se rumenesc (circa 30 minute). În timp ce se coace prăjitura, preparăm siropul.
Apa, zahărul şi lămâia se pun într-o oală şi se fierb până se leagă ca un sirop. www.simonacallas.com După ce se răcesc baclavalele, se separă triunghiurile, cu un cuţit.
Siropul călduţ se toarnă peste baclavalele răcite. Se aşteaptă până când prăjitura absoarbe tot siropul (de obicei se serveşte a doua zi).
Dacă apreciaţi reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.
NOTE: Baclavale cu nuca facute acasa baklava cu fistic
- În loc de smântână se poate folosi iaurt gras sau un amestec jumătate smântână, jumătate iaurt www.simonacallas.com
- Eu nu folosesc niciodată la prăjituri nuca în stare crudă. Imediat după ce o cumpăr, o pun într-o tavă mare, în cuptor, la foc mic, pentru câteva minute, ca să o usuc şi să o rumenesc puţin. După ce se răceşte complet, o pun într-o pungă de hârtie. În acest fel, nuca se păstrează foarte bine mai mult timp, fără să râncezească. În plus, e şi mai plăcută la gust.
- Pentru baclava, toc nuca la chopper, nu o macin. Înainte să cumpăr chopper, o puneam într-un ibric şi o striveam cu baza unui borcan.
Suna absolut delicios, ma voi ambitiona odata cand am timp sa le fac,am mai mancat pe litoral ( in concediu )in diferite locuri dar nu cred ca erau asa de bune…am crezut ca sunt complicate de facut dar le-ati explicat f bine si cred ca e ok,multumim de reteta !
La cofetarie, se foloseste un aluat simplu, numai din faina si apa, fara ou si fara smantana. Evident ca aluatul mai bogat e mult mai gustos 🙂 Multumesc frumos pentru apreciere si comentariu 🙂
:Heart:
Cred ca-i dementiala baclavaua ta.
Si ce subtire ai intins foile.
Iti apreciez maxim, rabdarea!
Pup cu drag!
La intins foile am adunat niste ani de experienta 🙂 Cu rabdarea nu stau extraordinar, dar cand exista motivatie, se gaseste si rabdare 🙂 Multumesc mult, Merisor, pup si eu xoxo
:Love-Letter:
Iata un mod mai simplu si mai placut de facut baclavale. Ingredientele sunt aceleasi( eu prefer iaurt ) : 1 ou , 1 cutiuta de iaurt(preferabil Danone), 1 cescuta de ulei( se poate masura cu cutiuta de la iaurt dar sa nu fie prea plina; un pic mai mult fata de trei sferturi din cutiuta),putina sare. Totul se framinta cu faina cat cuprinde atat cat coca sa nu fie nici moale dar nici prea tare. Se lasa la odihnit cam 30 min.( e fff important pt ca altfel foile se vor rupe) . Se modeleaza bobite de forma unei nuci mai mari si se intind . Se aseaza doua foi una peste alta( uscate). Explic la sfarsit ce se face cu uleiul cu care trebuiau unse. Nucile se aseaza in patru colturi in interior, peste a doua foaie, exact in mijlocul foii. ( of , nu stiu daca am fost explicita) . Pot fi macinate sau doar zdrobite, dupa gustul fiecaruia. Apoi se pliaza astfel incat sa rezulte un patrat perfect. Acest patrat se taie in alte patru patrate care vor fi indoite in doua rezultand un triunghi. ATENTIE : Coltul intreg trebuie sa fie deasupra si nu trebuie atins cu mana. Se apuca cu vf degetelor din lateral. Triunghiurile rezultate se aseaza in tava uscata, neunsa cu nimic. La fel se procedeaza si cu celelalte foi care se vor intinde pe rand cate doua , pana se termina toate bobitele. Este de preferat ca atunci cand modelati bobitele sa iasa un numar par. Asa veti avea tot timpul cate doua. Deci cam asa alternati: 2 foi- 4 baclavale. Se intind alte 2 foi – 4 baclavale. In felul acesta foile nu se vor usca sau lipii una de alta . Dupa ce ati terminat de asezat baclavalele in tava turnati uleiul direct din sticla ,usor , putin cate putin peste baclavale. Baclavalele trebuie sa innoate un pic in ulei. Sa nu fie uleiul nici prea mult nici prea putin. Se lasa apoi cam 20 min. Ele vor absorbi uleiul in acest timp si se va observa ca au si crescut un pic.Apoi se dau in cuptor. In timpul coacerii se va vedea cum vf baclavalei , care ziceam eu ca nu trebuie atins, se tuguie in sus rezultand o forma foarte frumoasa. Toate vor fi la fel. Siropul se poate turna si fierbinte. Eu asa le fac acum dar inainte cand nu cunosteam aceasta tehnica era un calvar sa fac baclavale. Cred ca v-ati dat seama ca din cauza faptului ca trebuia sa ung cu ulei una cate una si sa le mai si asamblez cu mana, asa uleioase cum erau. Eram plina de ulei pe maini si imi era foarte incomod. Sper sa fiu de folos cu aceasta tehnica. Va pup si succes daca incercati metoda aceasta
Bună ziua! ???? Mama mea făcea niște baclavale delicioase dar din păcate nu am rețeta pentru aluat (dânsa făcea aluatul”din ochi”). In primul rand, mulțumesc pentru rețeta de aluat ????.
Îmi voi permite să adaug niște sugestii deoarece obișnuiam să o ajut pe mama și aceste sugestii sunt din experiența proprie.
După montarea baclavalelor in tavă, uleiul care se pune deasupra e bine să fie încins înainte. Acesta se va turna cu lingura pe fiecare baclava in parte, după care se taie înainte de a le băga la cuptor. In acest fel, baclavalele se vor coace mai frumos (vor crește) și vor fi mai puțin grețoase. Eu obișnuiam să mănânc cam 5-6 odată.
Iar pentru sirop, obișnuiam să facem două feluri: unul mai slab( 1/2 kg zahăr + 1/2 L apă + câteva rondele de lămâie) și unul mai gros (1/2 kg zahăr + 1/2 L apă + câteva rondele de lămâie). După ce se răceau baclavalele, turnam siropul mai slab cât mai fierbinte folosind o lingură mai mare. Această operațiune o făceam cam de 3 ori. După care, la sfârșit, turnam siropul mai gros cald dar nu fierbinte (acesta ar trebui să aibă consistenta mierii de albine)
Sper să vă placă ideile mele și să încercați ???????? Poftă bună!!! ????❤️
Bună ziua, am o nedumerire. Nu înțeleg de ce foaia de deasupra, după ce pun siropul se scorojeste, adică se ridica toate colturile și arata dezastruos. As dori sa mi spună cineva unde e greșeală, care este trucul. Folosesc foi din comerț. Mulțumesc.
Asa se intampla cu foile de placinta din comert, nu gresiti cu nimic. Mie nu-mi plac deloc, de aceea mi le fac in casa. Incercati totusi sa folositi foi Yufka, sunt foi de placinta turcesti speciale pentru baclava, si sunt mai bune decat cele romanesti care par facute din hartie.
[…] in care vom coace sarailiile. Detalii si imagini despre prepararea foilor pentru baclava gasiti aici (link). Daca nu doriti sa le incretiti, foile trebuie sa aiba exact dimensiunea […]
Multumesc, Simona pentru reteta! Mi-au iesit fantastic baclavalele. Au gustul baclavalelor constantene facute de batranele tataroui, tataroaice sau turcoaice ale zonei.