5
(17)

Placinte libaneze cu spanac Fatayer Sabanekh placinta simpla rapida liban reteta araba retete arabesti placinta de post aperitiv vegan gustare antreu pateuri la cuptor

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE. NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta pe reţelele sociale sau e-mail, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Placinte libaneze cu spanac Fatayer Sabanekh

Placinte libaneze cu spanac Fatayer Sabanekh

 

Placinte libaneze cu spanac Fatayer Sabanekh 1

Placinte libaneze cu spanac Fatayer Sabanekh

Am descoperit întâmplător aceste plăcinte mici, triunghiulare, pufoase şi dulcege, care în limba arabă se numesc Fatayer Sabanekh. Aluatul este unul dospit dar e foarte uşor de preparat şi la fel de uşor de manevrat, conţine puţine ingrediente şi poate fi umplut cu orice ne pofteşte inima – în mod tradiţional cu spanac, brânză sau carne tocată. Preparatul este originar din bucătăria arabă, foarte popular în Liban, Irak, Siria, Egipt, dar şi în alte ţări din regiune – cu unele variaţii, puţin semnificative. În unele ţări se pune iaurt în aluat (şi nu lapte), alţii pun doar apă. Unii pun roşie în umplutură, alţii pun ardei gras roşu. Unii adaugă pătrunjel, alţii pun lămâie.

Spanacul poate fi gătit sau lăsat crud, eu am avut spanac congelat aşa că a trebuit să îl gătesc. Oricum, el nu este ţinut pe foc decât 3-4 minute, ca să se înmoaie şi să poată fi aşezat sub formă de grămăjoare în mijlocul discurilor de aluat. În mod tradiţional, aceste plăcinte se ung cu ulei de măsline; astăzi însă se foloseşte uneori şi oul bătut, iar nouă ne place culoarea aurie pe care o au plăcintele unse cu ou. În sfârşit, în unele regiuni aceste plăcinte se prăjesc, în altele se coc în cuptor. Ceea ce rămâne însă neschimbat la acest preparat, indiferent de zona în care este preparat şi de obiceiurile locului, este triada: aluat dospit – forma specifică triunghiulară – umplutura cu spanac.

Placinte libaneze cu spanac Fatayer Sabanekh

Nu sunt foarte multe preparatele arăbeşti pe care le-am gustat şi pe care să le gătim des, dar cu aceste plăcinţele a fost dragoste la prima vedere. Forma lor, textura şi mai ales compoziţia m-au cucerit instant. Plăcinte facem şi noi, sunt chiar o parte esenţială a bucătăriei/patiseriei româneşti; spanacul este de asemenea un ingredient comun în bucătăria noastră tradiţională, aşa că în mod sigur vă vor plăcea şi aceste plăcinţele 🙂 Sunt minunate la gust, potrivite ca mic-dejun, gustare, aperitiv sau pacheţel pentru şcoală – pentru că sunt la fel de bune, şi calde şi reci.

 

Placinte libaneze cu spanac Fatayer Sabanekh 2

Ingrediente Placinte libaneze cu spanac Fatayer Sabanekh

Pentru aluat

 • 350 g făină obişnuită
 • 7 g drojdie uscată (1 linguriţă cu vârf)
 • 7 g zahăr tos (1 linguriţă cu vârf)
 • un praf de sare www.simonacallas.com
 • 250 ml lapte cald
 • 80 ml ulei de măsline

 

Pentru umplutură

 • 40 ml ulei (3 linguri)
 • 1 ceapă uscată potrivită (galbenă sau roşie, după preferinţe) (100-150 g)
 • 1 roşie de dimensiune medie (150 g)
 • 2-3 fire de ceapă verde www.simonacallas.com
 • 200 g spanac frunze (proaspăt sau congelat)
 • o legătură de pătrunjel proaspăt
 • sare, piper negru după gust
 • condimente după gust (boia de ardei dulce, sumac, all-spice)

 

În plus

 • 1 ou bătut

 Placinte libaneze cu spanac Fatayer Sabanekh 3

 

Preparare Placinte libaneze cu spanac Fatayer Sabanekh

 

Mai întâi se prepară aluatul. Făina se amestecă cu drojdia, zahărul şi sarea. Se adaugă laptele cald şi uleiul. www.simonacallas.com Se amestecă până când se combină, apoi se frământă timp de circa 5 minute – dacă este cazul, se mai adaugă puţină făină; aluatul trebuie să nu se lipească de mâini. Se pune aluatul într-un bol, se acoperă cu folie alimentară şi se lasă la dospit pentru circa 15 minute.

Placinte libaneze cu spanac Fatayer Sabanekh a

Între timp, se pregăteşte umplutura.  Ceapa uscată se toacă şi se căleşte în uleiul de măsline până când devine aurie. www.simonacallas.com Se adaugă roşia (decojită şi tocată mărunt) şi ceapa verde (tocată mărunt). După câteva minute se adaugă spanacul şi condimentele. Se găteşte amestecul la foc moderat până când se înmoaie spanacul. Apoi se ia de pe foc, se adaugă pătrunjelul tocat, se amestecă şi se lasă să se răcorească.

Placinte libaneze cu spanac Fatayer Sabanekh b

Aluatul dospit se împarte în 16-20 de porţii egale.

Placinte libaneze cu spanac Fatayer Sabanekh c

Placinta de post cu spanac

Se ia pe rând fiecare porţie şi se întinde sub forma unui disc (cam 10 cm diametru). Se poate folosi o merdenea sau se pot întinde pur şi simplu folosind degetele. www.simonacallas.com Nu se mai adaugă făină! Se pune o linguriţă de umplutură în mijlocul fiecărui disc. Se unge marginea discului cu puţină apă şi se aduc marginile spre centru, lipindu-se în aşa fel încât să formeze un triunghi (ca în poze).

Placinte libaneze cu spanac Fatayer Sabanekh d

Se aşază plăcinţelele într-o tavă de aragaz tapetată cu hârtie de copt. Se ung cu ou bătut şi se coc la 190 de grade Celsius timp de circa 15 minute (sau până când se rumenesc frumos). www.simonacallas.com Se lasă să se răcorească înainte de a le servi. După ce se răcesc de tot, se păstrează într-un container etanş (pentru a nu se usca şi a-şi păstra textura pufoasă).

NOTA: Pentru versiunea de post, inlocuiti laptele de vaca cu apa sau cu un lapte vegetal si nu mai ungeti placintele cu ou.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

Placinte libaneze cu spanac Fatayer Sabanekh 4

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?