4.9
(151)

Salata de icre reteta si ponturi salata de icre de crap icre de stiuca icre de caras hering icre tarama; cea mai buna salata de icre fara gris paine cartof; salata pescareasca de icre. cum se face salata de icre; cum se face cea mai buna salata de icre cu ceapa salata perfecta de icre batute frecate cu ulei cum se repara icrele taiate cum se desareaza icrele aperitive de sarbatori peste aperitiv decor elegant

Salata de icre reteta si ponturi

Despre… 

Tatăl meu adora peştele. Pescar amator, pasionat şi devotat, avea o colecţie superbă de mulinete, cârlige şi tot felul de accesorii, care îi dădeau posibilitatea să pescuiască în orice fel de apă dulce. Fie lac, baltă, râuri repezi sau braţele Deltei – niciodată nu se întorcea de la pescuit cu „tolba” goală (aka minciogul/juvelnicul 🙂 ). Ai mei au trebuit să cumpere congelator, ca să poată depozita peştele pe care îl prindea tata. Duminică de duminică, în sezonul de pescuit, se trezea cu noaptea-n cap. La 4-5 dimineaţa era pe malul apei, cu nada aruncată şi mulinetele aliniate ca nişte arme pe frontul de luptă 🙂 Salata de icre reteta si ponturi

Tata avea un prieten originar din Deltă şi am petrecut câteva vacanţe de vară în paradisul de la Mila 23 şi în Maliuc. Nu mai ştiu cum este astăzi, dar în anii ’70-’80, oamenii de acolo trăiau în principal din pescuit, foarte puţin din turism. De la pescarii din Deltă a învăţat mama să conserve şi să prepare icrele de peşte. De la ei tata a învăţat să pescuiască somn, care şade pe fundul apei, lenevind în mâl;. sau să pună la saramură ştiuca şi nisetrul. Salata de icre reteta si ponturi

Salata-de-icre-1

Introducere Salata de icre reteta si ponturi

Aşadar, astăzi vă voi povesti despre reţeta cea mai simplă de salată de icre, precum şi câteva „secrete” pentru reuşita acestei salate. Eu am făcut aici icre de crap, dar icrele de ştiucă, hering sau caras se prepară la fel. Am cumpărat acum câteva săptămâni un crăpcean proaspăt şi a avut burta plină cu icre – lucky me 🙂 pentru că am dat 50 de lei pe peşte, iar cele 300 g de icre pe care le-am recoltat valorează mai mult de jumătate din preţul peştelui.

Icrele proaspete de crap au o culoare cenuşie. Le-am scos cu grijă din săculeţii fini în care erau aşezate, le-am frecat un pic cu sare grunjoasă (cam o linguriţă de sare la 150 g icre);. le-am pus într-un borcan cu capac şi le-am depozitat în frigider (le-am pus doar sare, nimic altceva). Teoretic, se pot prepara şi proaspete; dar păstrarea la sare are două beneficii: întăreşte icrele şi le schimbă culoarea într-un roz-portocaliu frumos.

 

Tradiţii Salata de icre reteta si ponturi

Despre adăugarea de griş, pâine sau cartofi, discuţiile sunt lungi şi multe Şi mama mea a preparat o vreme icrele cu adaos de griş fiert în lapte. Dar pescarii cu tradiţie şi Chefii de elită nu agreează aceste adaosuri. Cei care le folosesc au explicaţii variate. Unii spun că grişul/pâinea îmbogăţesc gustul, alţii că îmbunătăţesc textura. Alţii pur şi simplu aplică reţeta aşa cum au preluat-o, fără să îşi pună întrebări. E drept că uneori icrele sunt atât de sărate încât doar grişul sau cartoful le mai desărează. Dacă însă ele sunt păstrate şi pregătite „ca la carte”, nu e nevoie nici de griş, nici de pâine. Salata de icre reteta si ponturi

Acum, logic, salata de peşte se manâncă pe pâine. Dacă punem şi pâine în ea, ajungem să mâncăm pâine cu pâine. Cu griş sau cartof e acelaşi lucru. E ca şi cum am mânca paste cu pâine, sau pizza cu pâine. De fapt, aceste adaosuri se practicau în restaurantele ceauşiste cu scopul de a „înmulţi” salata. Icrele sunt o delicatesă, în consecinţă scumpe, şi evident că se căutau metode – mai mult sau mai puţin creştineşti – de a maximiza profitul. Şi mie îmi place ca salata să aibă un gust bogat, dar vă garantez că iese la fel de bogată şi fără pâine. Salata mea e cremoasă, consistentă, potrivit de sărată şi de acră, nu e deloc moale şi nici nu mi s-a tăiat vreodată. Salata de icre reteta si ponturi

Salata de icre reteta si ponturi

Minitarte aperitiv cu Salata de icre de stiuca

Să ne înţelegem: nu am nimic împotriva celor care pun griş, pâine, cartofi sau alte minuni în salata de icre. Eu nu am pretenţia să vă prezint o reţetă firoscoasă, cu caloriile numărate; aşa cum pretind unii aşa-zişi „nutriţionişti”, pe care nu am cum să-i iau in serios, având în vedere că abia încap pe uşă; iar CV-ul lor nu cuprinde absolut nimic legat de nutriţie, medicină sau ingineria alimentaţiei.

Eu vă dau o reţetă autentică, tradiţională. Cine vrea să pună griş în icre, nu are decât. Am mâncat şi eu icre cu griş şi nu mi-au stat în gât. Dar eu nu pun griş în icre şi nu voi pune niciodată; iar salata de icre adevărată se face fără griş. Pentru că, ştiţi ceva? Salata de icre nu e o tocană, nu trebuie să te saturi din ea. De aceea nu e nevoie să o înmulţeşti cu griş (sau cu pâine).

cum se fac icrele de stiuca icrele de crap pret

Salata de icre e un aperitiv care trebuie să fie puţin şi de calitate – asta şi este definiţia aperitivului. Cine naiba se satură din aperitiv? Şi de ce aş lua eu în seamă reţeta „echilibrată nutriţional” de icre înmulţit cu o tonă de griş;. mai ales când ea vine din partea unei „specialiste” care cântăreşte două chintale şi-un sfert? Aşa cum am mai spus, cantitatea de ulei nu e standard. Pot fi 500 ml, pot fi mai puţini. Oricum, cine prepară icre atât de des cum o fac eu (asta însemnând de 2-3 ori pe lună), nici nu mai cântăreşte uleiul; îl pune din ochi; şi simte când e momentul să se oprească.

Salata de icre reteta si ponturi icre de stiuca icre de crap icre de caras

icre de crap caras stiuca

Aşadar, am primit insulte în mesaje private si publice, pe Facebook si pe blog,. de la anumite persoane care pun griş în icre; pentru că, vezi-Doamne, „grişul e bun, sănătos şi plin de nutrienţi”. Dar, ştiţi cum spun tulcenii? „Numai cei care nu ştiu să bată icrele şi/sau vor să le înmulţească, pun griş. Icrele se fac doar cu ulei, ceapă şi lămâie.” Cu acest citat închei definitiv subiectul „griş sau pâine în icre” şi nu voi mai răspunde în niciun fel, niciunui atac, iar comentariile agresive le voi trimite direct la coşul de gunoi.

Minitarte aperitiv cu Salata de icre de stiuca

Cum se desărează? (update)

Mi s-a pus des această întrebare, deşi am specificat deja, în notele de subsol, cum se desărează  icrele. Aşa că am considerat oportun să fac un update la articol şi să răspund aici. Chiar dacă unii se vaită că m-am lungit prea mult cu introducerea, şi cu poveştile – pentru că, nu-i aşa?, lectura dăunează minţilor odihnite 🙂  Aşadar, pentru că am primit la nesfârşit această întrebare dar şi fiindcă unii pretind că pâinea/grişul se folosesc pentru desărare, şi nu pentru înmulţirea salatei de icre…

Dacă icrele sunt prea sărate – şi, da, cele din comerţ da, au o tonă de sare – se pun într-un tifon nou aşezat în 3-4 straturi,. într-o strecuratoare încăpătoare şi se trec sub jet de apă rece. Se lasă la scurs şi apoi se prepară salata. Nu e nicio filosofie.

Salata-de-icre-2

 

Ingrediente Salata de icre reteta si ponturi

 • 150 g icre sărate (de crap)
 • 500 ml ulei de floarea soarelui*
 • 50 ml apă minerală carbogazoasă
 • 50 ml suc de lămâie www.simonacallas.com
 • două cepe micuţe

 *De obicei, la cantitatea asta de icre eu pun cam 350-400 ml ulei. Cine are experienta poate sa puna chiar si mai mult de 500 ml ulei fara ca icrele sa se taie. Si nu, nu sunt uleioase. 

Preparare Salata de icre reteta si ponturi

Etapa 1 

Se pun icrele într-un vas şi se începe frământarea lor, cu viteză medie, constantă, timp de câteva minute. Un robot este minunat în acest caz. Eu l-am pus pe treapta 3 (din 6) şi l-am lăsat să le mixeze vreo 5 minute. Nu se adaugă nimic în icre, în aceste prime minute. Ele vor începe să se deschidă la culoare şi să se lege. www.simonacallas.com Apoi se adaugă câte puţin ulei – nu direct în mijlocul icrelor, ci se prelinge pe peretele vasului; în aşa fel încât mixerul să îl încorporeze treptat.

Se mixează bine de fiecare dată când se toarnă din ulei;. numai după ce e încorporat se adaugă altă tranşă de ulei. După ce am adăugat aproape un sfert din cantitatea de ulei (după ochi, nu am măsurat); am pus puţin din sucul de lămâie. www.simonacallas.com Imediat s-au strâns; dar după ce s-a încorporat sucul de lămâie am adăugat puţin din apa minerală şi au redevenit cremoase.

cum se fac icrele

Etapa 2 

Am continuat apoi cu ulei, tot câte puţin. După ce am adăugat alt sfert din cantitatea de ulei;. am mai pus suc de lămâie apoi apă minerală şi am continuat aşa. www.simonacallas.com Este esenţial să nu se adauge nimic în salată până când nu este încorporat bine ceea ce s-a adăugat anterior. Am gustat, să mă asigur că e destul de acrişoară şi gata. La sfârşit am tocat ceapa cât mai mărunt cu putinţă şi am adăugat-o în salată.

icrele de stiuca icrele de crap pasta tarama greceasca

Am întâlnit tulceni care nu pun ceapă în icre;. ci o aşază alături pe masă – ceapă uscată tocată mărunt (cine doreşte îşi presară peste tartina cu salată);. ori ceapă verde (din care muşti pur şi simplu, imediat după ce ai muşcat din tartină). E elegant aşa, mi-a plăcut ideea şi am ţinut-o minte. Oricum, când pun ceapa în salată,. aleg cepe (uscate) mici; pentru că au foile subţiri şi pot fi tocate mult mai fin. În acest fel, se simte aroma de ceapă, fără să se simtă bucăţi din ceapă. AICI (link) puteti gasi inspiratie pentru alte retete uimitoare cu icre, peste si fructe de mare. 

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

crap caras stiuca hering

Note 

 • Se recomandă ca icrele să fie amestecate cu viteză constantă – nici prea lent, nici prea iute.
 • Se pot folosi diverse ustensile electrice: mixer, chopper. (am văzut salată făcută la chopper şi arăta foarte bine); blender, mixer cu suport. www.simonacallas.com
 • Nouă ne place salata de icre mai acră;. de aceea uneori prepar o soluţie concentrată cu apă şi sare de lămâie. Soluţia acră (sucul de lămâie sau sarea de lămâie) strânge compoziţia, apoi pun apă minerală şi se relaxează. În acest fel am control asupra gustului şi consistenţei salatei.
 • Daca icrele sunt prea sărate, se pun în tifon curat pliat în 3-4 straturi;. se introduc în apă rece şi se lasă 1-2 ore. Apoi se scot, se lasă să se scurgă bine şi după aceea se scot din tifon şi se prepară salata. www.simonacallas.com
 • Nu contează materialul din care este făcut vasul în care se prepară salata. – poate fi de sticlă, porţelan, inox ori plastic. La fel, nu contează instrumentul cu care se mixează. – poate fi tel în formă de pară, furculiţă sau lingură de lemn.

icrele batute pasta tarama greceasca

 • Contează însă ca ingredientele să fie reci, mai ales icrele şi apa minerală.
 • Foarte important este să nu se exagereze cu uleiul. Prea mult ulei, prea repede adaugat şi/sau variaţiile vitezei de mixare fac ca icrele să se taie. De asemenea, dacă se adaugă prea mult ulei,. salata devine mai spumoasă şi mai puţin consistentă – cu alte cuvinte, o fleşcăială. www.simonacallas.com
 • Dacă se întâmplă să se taie icrele, se pun la scurs într-un tifon nou, aşezat în 4-5 straturi; şi se lasă aşa circa 30 minute. Uleiul scurs începem să îl adăugăm înapoi, câte puţin. Este o metodă pe care am învătat-o de la gospodarii din Deltă

Salata de icre perfecta simonacallas

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?