Salata de peste afumat cu maioneza

Salata de peste afumat cu maioneza

Pentru o familie ca a noastră, fani declaraţi ai peştelui de orice fel şi preparat în toate modurile imaginabile, evident că acest aliment nu a lipsit de pe masă niciodată la marile sărbători – fie Paşte, Crăciun, Revelion sau eveniment de familie. Că era carne de peşte ori salată de icre; trebuia musai să avem pe masă ceva „pescărie”. Această salata de peste afumat, derivată din binecunoscuta „à la russe”; conţine, clasic, doar patru ingrediente: peşte afumat, cartofi, ceapă şi maioneză.

E un preparat simplu şi gustos; dar nu mai puţin elegant şi desigur foarte apreciat. Se poate folosi orice peşte, fie de apă dulce sau oceanic; condiţia este să fie un peşte mărişor (adică să aibă carne) – de preferat fileu; fără oase – şi să fie afumat. Modul de preparare e simplu; se face mai iute decât salata à la russe (pentru că sunt mai puţine de tocat 🙂 ) şi, desigur, în funcţie de preferinţe, se mai pot adăuga ingrediente (morcovi, porumb, mazăre etc).

Cu această reţetă particip la provocarea lunară din cadrul campaniei Tradiţie şi bucătărie românească, a cărei gazdă este, în luna ianuarie, Laura.

Salata-de-peste-afumat-cu-maioneza-3

Ingrediente Salata de peste afumat cu maioneza

Preparare Salata de peste afumat cu maioneza

Cartofii se pun la fiert în apă cu sare. Când intră furculiţa uşor în ei, sunt gata.Se scurge apa şi se lasă cartofii să se răcorească, apoi se curăţă de coajă şi se taie în cubuleţe.

Peştilor li se înlătură coada, şira spinării şi pielea (dacă nu se poate desprinde pielea, nu e nicio problemă, se lasă aşa), apoi se taie în cuburi mici.

Ceapa se curăţă şi se toacă mărunt. Se amestecă peştele, cartofii, ceapa, se asezonează cu sare şi piper după gust.

Salata-de-peste-afumat-cu-maioneza-c

Se adaugă maioneza (mai puţin 2-3 linguri, care se opresc pentru decor) şi se omogenizează. Se aşază salata pe un platou şi se decorează cu maioneza rămasă. Modul de prezentare rămâne la latitudinea şi imaginaţia fiecăruia.

Salata-de-peste-afumat-cu-maioneza-1

NOTE:

  • Se poate folosi orice fel de peşte afumat, dar recomand soiuri cu oase puţine şi mari, care să poată fi înlăturate – deşi, în general, la peştele afumat, oasele se frăgezesc, se îmoaie şi – mai ales cele fine – pot fi îngurgitate fără probleme.
  • Eu folosesc maioneza clasică, dar pot fi adăugate diverse condimente sau ingrediente, după gust – inclusiv muştar
  • Se recomandă cartofi cu mai puţin amidon – sau, se subţiază maioneza cu apă rece (ori se pune mai mult suc de lămâie) – pentru ca salata să nu fie prea uscată şi înecăcioasă

A L B