5
(1)

Tort Shabby Chic in degrade cu zmeura si ciocolata

Tort-Shabby-Chic-degrade-zmeura-ciocolata-1

 

Tort Shabby Chic in degrade cu zmeura si ciocolata

Astăzi e ziua mea de naştere – Happy Birthday to me 🙂 – şi am ales să-mi prepar un tort în degrade, cu zmeură şi ciocolată. Pentru că le iubesc pe amândouă şi pentru că sunt delicioase împreună. Shabby chic e un stil care m-a cucerit fulgerător, din clipa în care am luat contact cu el. E retro, elegant, fermecător, jucăuş, dominat de alb şi culori pastelate (bleu, roz, vernil, crem) şi cu motive florale, în special trandafiri, de asemenea în tonuri pastelate. Shabby chic e romantic, feminin şi seducător. Aşa că am ales să decorez tortuleţul meu în stil shabby chic. Putea să fie mai încărcat, eu l-am preferat simplu. O camee din fondant şi un aranjament din trandafiri naturali au fost singurele podoabe ale tortului meu.

Tort-Shabby-Chic-degrade-zmeura-ciocolata-2

 

Ingrediente Tort Shabby Chic in degrade cu zmeura si ciocolata

(pentru un tort de circa 1,8 kg)

 

Blat negru umed

 

Cremă de unt cu bezea elveţiană şi zmeură

 • 100 g albuş de ou
 • 120 g zahăr granulat
 • 150 g unt
 • 100-150 g gem de zmeură
 • un strop de colorant roz gel

 

Ganache de ciocolată amăruie

 • 200 g ciocolată amăruie (cu 40% cacao)
 • 100 g smântână pentru frişcă
 • 1 lingură rasă zahăr

 

Fondant (circa 700 g)

Tort-Shabby-Chic-degrade-zmeura-ciocolata-3

 

Preparare Tort Shabby Chic in degrade cu zmeura si ciocolata

Pentru blat, am preparat 1,5x cantităţile dn reţeta de la Tortul Caramel şi am împărţit compoziţia în două tăvi identice, cu diametrul de 15 cm. Blaturile obţinute le-am tăiat în câte 3 felii orizontale.

Tort ciocolata zmeura

Crema de unt cu bezea elveţiană  am preparat-o în modul clasic. Când a fost gata, am pus deoparte 70 g cremă albă, iar în restul de cremă am adăugat 2 linguriţe gem de zmeură şi astfel s-a colorat în roz pal. Din crema roz pal am luat 70 g şi le-am pus deoparte într-un bol (sau o ceaşcă) iar în restul de cremă am adăugat alte 2 linguriţe gem de zmeură şi s-a colorat în roz puţin mai închis. Am procedat la fel în continuare până când am obţinut 6 nuanţe de cremă, de la alb la roz închis. Ultima nuanţă am accentuat-o cu un strop de colorant roz.

Cele şase blaturi le-am asamblat intercalând crema, aşezând nuanţele în ordine, de la cea mai închisă la cea mai deschisă.

Tort-degrade-roz

 

Am preparat ganache de ciocolată cu care am îmbrăcat tortul, apoi l-am pus la frigider până s-a întărit. Deasupra am aplicat fondantul întins în foaie de circa 3 mm grosime, apoi am aplicat decoraţiunile.

Tort-Shabby-Chic

 

NOTE:

 • Dacă folosiţi ciocolată cu lapte, adăugaţi mai puţină smântână în crema ganache. Dacă folosiţi ciocolată cu peste 60% cacao, adăugaţi mai multă smântână.
 • Gemul de zmeură trebuie să fie foarte concentrat, gros, pentru a avea putere mare de colorare. Dacă se adaugă prea mult gem în crema de unt, se înmoaie foarte tare şi riscă să se taie.
 • La acest tort intră circa 350 g fondant. Este nevoie de o cantitate dublă pentru a-l putea îmbrăca frumos. Excesul se îndepărtează şi se refoloseşte.
 • Acest tort rezistă la temperatura camerei (20 de grade Celsius) timp de câteva ore.

 

Tort-Shabby-Chic-degrade-zmeura-ciocolata

 

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?